EVO ZAŠTO JE BAŠ NEDELJA DAN KOJI JE OBELEŽIO ŽIVOT DŽEJA RAMADANOVSKOG: Kada ovo čujete SUZE ĆE VAM SAME POTEĆI

Detalji iz života Džeja Ramadanovskog nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Vip priča
11:23h
EVO ZAŠTO JE BAŠ NEDELJA DAN KOJI JE OBELEŽIO ŽIVOT DŽEJA RAMADANOVSKOG: Kada ovo čujete SUZE ĆE VAM SAME POTEĆI
Foto: Printscreen/youtube

U susret filmu "Nedelja" koji danas stize u bioskope, a govori o životu našeg kultnog umetnika, pevača i velikog boema Džeja podsetićemo se njegovog istoimenog hita.

Naime, malo ko zna da je pesma Nedelja autobiografska i iako je tekst pisala Marina Tucaković, za refren ove pesme zasluzan je niko drugi nego on sam.

Njegov zivot, a naročito detinjstvo nije bilo nimalo lako, roditelji su mu se razveli dok je još uvek bio dete, otac mu se seli u Austriju i vodi ga sa sobom, međutim nakon sto je Džej pao razred vraća ga za Srbiju gde ga ostavlja da živi sa babom u poznatom beogradskom naselju Dorćol.

Privlači ga ulica i počinje da džepari po Kalimegdanu, uz jos niz nestašluka u koje upada, odvode ga od babe i stavljaju u Dom. Ni u domu se nije primirio, bežao je i stalno su ga šetali od jednog do drugog doma, najduže se zadržao u popravnom domu „Vasa Stajić“ na Voždovcu čiji je štićenik bio skoro devet godina.

Nedelja pretstavlja važan dan u njegovom detinjstvu jer su nedeljom puštali decu kući ukoliko zasluže, nakon što je Marini Tucaković ispričao ovu priču ona dobija inspiraciju za numeru "Nedelja" koja postaje veliki hit i uz koju je Džej i ispraćen na večni počinak.

Džej Ramadanovski
foto: Kurir / Dragan Kadić

Iz doma odlazi na služenje vojnog roka u Hrvatsku na ostrvo Vis, nakon šest meseci dobija prekomandu za Split. I u vojsci uspeva da zaobiđe pravila, njegova snalažljivost i iskustvo "mangupa sa Dorćola" su mu poslužili da zaobiđe teške poslove u vojsci i više vremena provodi na ulici u džeparenju nego na zadatku.

Po povratku iz vojske desio se sudbonosni susret i saradnja sa tekstopiscima Marinom i Futom, 1987. godine nastaje hit "Zar ja da ti brišem suze" za koji je morao da se bori sa velikom Vesnom Zmijanac.

Sa tom pesmom nastupa na muzičkom festivalu „MESAM“ i osvoja treću nagradu publike. Nakon toga produkcijska kuća „Diskoton“ je 1988. godine izdala njegov prvi studijski album pod nazivom „Ljubio sam nisam znao“ i tako se rađa velika karijera Džeja Ramadanovskog.

Džej Ramadanovski
foto: Kurir/Damir Dervišagić

Ramadanovski je skrenuo pažnju na sebe, a kako kaže zahvaljujući menadžeru Radoslavu Raki Đokiću koji je bio i menadžer Saša Popovića i Lepe Brene, nije prokockao sve što je zaradio. Na njegovom prvom koncertu na Tašmajdanu 1991. godine bilo je 13 000 ljudi, dok je najmanje još četiri hiljade ostalo ispred stadiona jer nisu uspeli da kupe ulaznice.

Pevao je za "obične ljude" i ostavio je dubok trag na našoj muzičkoj sceni, bio je poznat po baladama ali imao je i hitove kao što su „Mrak, mrak“ i „Seksi ritam“ koje su dizale publiku na noge. Maltene svaka pesma mu je potala i hit, a svi pamtimo i danas rado slušamo: „Ljubio sam nisam znao“,„Uspeo sam u životu“, „Slažeš li se ti“,„Zar ja da ti brišem suze“,„Nikom nije žao kao meni“,„Ko se s nama druži“,„Ni jedne usne se ne ljube same“,„Nedelja“, „Ugasila si me“, „Lubenica“, „Da sam kralj“, „Da sam lopov“, „Gde ću sad, ružo moja“,„Noćas mi se ne spava“, „Rađaj sinove“,„Dao bih ti brda i doline“, „Đelem, đelem“, „Ala bih te, ala, okitio mala“,„Sunce ljubavi“,„Upalite za mnom sveće“„Iznajmiću sobu s pogledom na te“ , „Dunav“, „Nisam ja mali“,„Dan bez svetla“,„Oprosti majko“, „Zato“, „Ti bi mogla da mi budeš ćerka“,„Ludo vino“,„Ova mačka do mene“ , „Eto sada vidiš, eto sada znaš“,„Slavija“,„Rano jutro, pola pet“, „Loša si danas“, „Laž i prevara“, „Imati pa nemati“,„Zrno mudrosti“...

U karijeri mu je sve išlo od ruke, ali privatan život mu je bio moglo bi se reći buran. Voleo je kafanu, kocku i žene, zbog čega mu se brak i završio razvodom 2007. godine kada ga ostavlja žena Nada Ramadanovski koja je inače bila sestra njegovog najboljeg druga i čija ljubav je u početku bila zabranjena jer je njeni roditelji nisu odobravali.

Do kraja svog života Džej je isticao da izuzetno voli i poštuje svoju bivšu suprugu, kao i da je ona njegov „heroj“ i „kraljica“, te da je posle nje upoznao mnoge žene, ali ni jednu nije voleo kao nju.

U braku su dobili dve ćerke Anu i Mariju, a i nakon razvoda Nada mu se našla u najtežim situacijama i mnogo mu pomagala, pogotovo kada je imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Polovinom 2017. Džej je morao da se podvrgne operaciji srca, zbog zalisaka koji su posledica nezdravog života koji je vodio. Ipak, uspeo je da se oporavi i relativno brzo ponovo zapeva. Najveću podršku pružale su mu upravo bivša supruga i ćerke.

Nažalost 2020. godine 6. decembra, Džej Ramadanovski je preminuo u 56. godini i ostavlja iza sebe veliki trag i sećanje na životnu priču po kojoj nastaje film "Nedelja".

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs