OTELA JE MUŽA KOLEGINICI, PORODILA SE, A ONDA MESEC DANA KASNIJE S BEBOM U NARUČJU OTIŠLA U SMRT: Plakala je cela Juga

Životna priča Ene Begović puna je zanimljivih detalja, a velika tragedija ugasila je njen život.

Vip priča
Autor:
OTELA JE MUŽA KOLEGINICI, PORODILA SE, A ONDA MESEC DANA KASNIJE S BEBOM U NARUČJU OTIŠLA U SMRT: Plakala je cela Juga
Životna priča Ene Begović, Foto: Printscreen Youtube / Volim Hrvatsku

Jedna od najlepših jugoslovenskih diva, Jelena Ena Begović rođena je 8. jula 1960. godine u Trpnju. Pre 23 godine tragično je skončala, a njeni prijatelji rekli su da je predosetila svoju smrt.

U relativno kratkoj karijeri, ostavila je neizbrisiv trag na jugoslovenskoj filmskoj i pozorišnoj sceni. Radila je i stvarala punom parom od 1978. do prerane i tragične smrti 2000. godine.

Već kao 21-godišnji student druge godine zagrebačke Akademije dramske umetnosti, na filmu je put zaigrala u ostvarenju Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika", a ubrzo je dobila prvu ulogu u TV filmu "Ivan Goran Kovačić".

Ena Begović
foto: Youtube Printscreen / Krležin Gvozd - službeni kanal Ive Štivičića

Imala je eksplozivnu karijeru, a za dvadesetak godina odigrala je 51 pozorišnu, 16 filmskih i 28 televizijskih uloga. Njena možda i najpoznatija uloga je barunica Kasteli u Glembajevima za koju je 1988. godine osvojila Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu, ali ju je odbila jer ju je smatrala glavnom.

Ena je nakon završene osnovne škole u ​​Trpnju na Pelješcu, gimnaziju pohađala u Dubrovniku. Kao učenica, jedno vreme je živela i u studentskom domu. Iako je opisuju kao izuzetno toplu, otvorenu i druželjubivu, istovremeno je bila i impulsivna i neustrašiva, pa je čak izbačena iz doma i morala je da živi kao podstanar.

Osim glumačkim talentom, Ena je očarala region svojom neprevaziđenom lepotom i bila je jedna od najlepših jugoslovenskih diva. Iste godine kada nas je prerano napustila, Ena se za samo 55 dana udala za Josipa Radeljaka, koji se zbog nje razveo od glumice Bebe Lončar, rodila je ćerkicu Leu, napunila 40 godina i preminula. Ena je poginula u tragičnoj saobraćajnoj nesreći na Braču, samo 45 dana nakon što se porodila.

Ena Begović
foto: Printscreen Youtube / Ekonomista87

U životu je imala samo jedan strah - od vožnje automobilom i autobusom, kao da je predosećala svoju smrt.

Toliko se plašila vožnje da je zbog toga potražila i stručnu pomoć, a nakon nezgode u kojoj je sama učestvovala 1996, u kojoj je jedan motociklista izgubio život, a njen prijatelj zadobio teške povrede, ta njena fobija dodatno se pogoršala. Krivac za tu nezgodu bila je sama Ena, koja je tada osuđena na tri godine uslovne slobode, ali veća kazna bio joj je snažan psihički šok od kojeg se nikada nije potpuno oporavila.

Jeziva nezgoda ugasila je njen život

Tog kobnog 15. avgusta Ena je sa Josipom, njegovim sinom Leom, svojom majkom Terezom i malenom ćerkicom Lanom iz vile u Supetru krenula u posetu prijatelju kompozitoru Stipici Kalogjeri. Niko nije slutio da je to bilo njeno zadnje putovanje.

Automobilom je upravljao neiskusni Leo koji je promašio kuću i nastavio da vozi uskim, strmim putem između vikendica. U jednom trenutku se zakačio za kamen i razbio maglenku, zbog čega je Josip insistirao da preuzme volan.

Obojica su izašli iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unazad nakon čega je džip završio u provaliji.

Iz nezgode je sa povredama izašla Tereza, Enina majka, kao i malena Lana.Ena je, nažalost, ispala iz automobila i zadobila povrede zbog kojih se njeno telo brzo predalo. Nakon tragedije je usledilo suđenje koje je trajalo sedam godina. Leo Radeljak je oslobođen krivice, a za nesreću je okrivljen neispravan menjač na džipu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Ena Begović