gODINAMA JE NEMA U JAVNOSTI

NAJLEPŠA JUGOSLOVENKA OSVOJILA JE SVET PA POSTALA ŽRTVA MUŽA: Varao je sa mlađom glumicom, strpao na kliniku i UZEO SINA

Beba Lončar je bila najperspektivnija glumica u Jugoslaviji, a zbog deteta je potpuno promenila život.

Celebrities
18:20h Autor:
NAJLEPŠA JUGOSLOVENKA OSVOJILA JE SVET PA POSTALA ŽRTVA MUŽA: Varao je sa mlađom glumicom, strpao na kliniku i UZEO SINA
Gde je i šta radi Beba Lončar?, Foto: Victor Rodrigue / AFP / Profimedia

Neprikosnovena jugoslovenska i italijanska glumica Desanka Beba Lončar (80) gde god se pojavljivala, bila je u centru pažnje. Njena lepota, harizma i energije nigde nisu mogle da prođu nezapaženo. Imala je blistavu karijeru, reditelji su se otimali oko nje. A onda na vrhuncu popularnosti odlučuje da se povuče iz javnosti i posveti se drugačijem načinu života. Od tog momenta više nikada nije ništa snimala, a danas ističe da se nikako ne kaje i da bi sve opet isto uradila.

Beba je rođena je 28. aprila 1943. godine u Beogradu. Upisala je romanistiku na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Još kao učenica bila je izabrana za spikerku dečjih emisija na konkursu RTB. U glumačke vode zakoračila je sa samo 17 godina, kada je odigrala ulogu u partizanskom filmu „Deveti krug“.

Beba Lončar
foto: kpa / Grimm / United Archives / Profimedia

- Mnogo sreće i slučajnosti uticalo je na moju karijeru. Na Zapadu sam bila zanimljiva i kao devojka koja u filmsku industriju stiže iza gvozdene zavese - rekla je glumica.

Postiže veliki uspeh sa filmom "Ljubav i moda" koji će obeležiti celo njeno glumačko stvaralaštvo.

- Došli su kod mene i rekli mi: 'Snimaćeš jedan film, vozićeš Vespu, nosićeš divne haljine, vozićes se avionom. To je bilo kao san - otkirla je Beba jednom prilikom.

Njen raskošni talenat je bio neosporan, a poslovne ponude su se samo nizale. Od samo jednog angažmana je kupila se sa 19 godina belog „mercedesa“. Volela je sebi da ugađa, ističe da joj za to nikada nije trebao muškarac.

- Dvosed, kabriolet… To je najluksuzniji auto koji sam imala. Bila sam klinka, sad to vidim kao tipično dečIji potez. Meni su ta kola bila poput neke igračke, a isto sam tako kupila i bundu. Uopšte nije bila za mene, više onako za starije žene. Ali u Jugoslaviji tada svega toga nije bilo. Jednom sam sama sebi kupila veliki dijamant! Za to mi nikad nije trebao frajer. Mislim, ako je galantan, utoliko bolje - opisivala je svojevremeno.

Beba Lončar
foto: Wikipedia

Oduševila je javnost svojom pojavom, te su počeli da je upoređuju sa legendarnom francuskom glumicom Brižit Bardo. Osim toga, glumila je glavne i sporedne uloge u filmovima "Dvoje" , "Dr", "Lito vilovito".

Uloga vikinške princeze u britansko-jugoslovenskoj koprodukciji "Dugi brodovi" odvodi je u Rim, gde se i nastanjuje 1965. Narednih godina glumila je u više koprodukcijskih projekata sa Jugoslavijom. Nakon nekoliko uspešnih projekata u Italiji, vratila se jugoslovenskoj kinematografiji u ostvarenjima poput "Pakleni otok" i "Drugarčine" . Poslednji put je glumila 1982. godine u italijanskom filmu „Kuća prokletih”.

Iako su mnogi muškarci uzdisali za njom, njeno srce osvojio je hrvatski biznismen Josip Radeljak, a kruna njihove ljubavi je sin Leo. Upravo zbog odgajanja svog deteta Beba se odlučila za radikalan potez, te je odlučila da zauvek napusti glumu.

1 / 5 Foto: Profimedia

. Tri kilograma i 150 grama, 52 dugačak, crven, sa zaliscima… Kad sam ga uzela u ruke, filmovi, snimanja, slava, sve je to za mene bio neki drugi svet. Život u bolnici me je pronio iz korena. Napustila sam glumu i odlučila sam da se posvetim detetu, da ga dadilje ne vuku po setovima - bila je jasna glumica.

Ipak, 1994. godine, kada je Leo imao šest godina, Jospi i Beba su odlučili da se razvedu. Ubrzo se saznalo da je Radeljak, poznat po nadimku Dikan, Desanku varao sa glumicom Enom Begović, kojom se kasnije i oženio.

- To se zove zamor materijala. Sećam se da smo živeli fantastično i posle smo počeli da idemo na živce jedno drugome. Dok je odnos muškarca i žene stalno zavođenje, ništa nije problem. Seks je najvažniji deo te igre, ali ljubav, nažalost, nije večna, ma koliko mi žene to romantično želele. I tu su muškarci pametniji. Oni se lakše upuštaju u nove veze, više rizikuju - smatra Beba.

Beba Lončar
foto: kpa / Grimm / United Archives / Profimedia

Iako su se u medijima pojavljivale neke njene izjave o Josipovoj neveri i raspadu braka, Beba se od tada potpuno povukla iz javnosti i više nije želela da komentariše ništa vezano za taj deo svog života. Naime, po okončanju braka, Radeljak je insistirao da on preuzme brigu o dečaku. Glumica to nije želela da prihvati, te je Dikan, kako se navodilo, odlučio da joj napravi pakao od života.

Kako su mediji prenosili, Josip je Bebu proglasio alkoholičarkom i na dve godine je smestio na kliniku za odvikavanje. Nakon što je izašla, savetovao joj je miran život u Beogradu i da zaboravi na Lea, a da će mu on zauzvrat obezbediti najbolje obrazovanje, a posle punoletstva će na sina prepisati sve svoje nekretnine.

Beba Lončar
foto: Wikipedia

Kako je Leo godinama studirao u Londonu, pričalo se da su se on i njegova majka godinama tajno sastajali tamo, te da je ona na taj način bila deo njegovog života.

I sama glumica istakla je da je tokom života pravila greške.

- Bože moj, svi grešimo… Sve je to deo života. Uvek sebi kažem – ako sam pogrešila, sve to sam debelo platila i nikome nisam ostala dužna - rekla je jednom za „Press“ Beba.

Jugoslovenska lepotica naglašava da se nikad nije pokajala što je na vrhuncu popularnosti napustila glumu. Sada ima drugačije ciljeve.

Beba Lončar
foto: Kurir / Damir Dervišagić

- Ma ni u ludilu! A što se tiče glume, 25 godina je sasvim dovoljno. Sada se ne šetam po događajima, imam neke godine kada tražim mir, družim se sa prijateljima iz mladosti. Mislim da je sada poanta u tome da sačuvate glavu - pojasnila je Beba.

Glumica danas živi u rodnom Beogradu.

- Živim na mom Dorćolu, gde sam i rođena. Imam nekoliko opcija za život u inostranstvu gde povremeno odlazim, ali većinu vremena provodim u Beogradu. Radim ono što zbog glumačkog posla nisam mogla kao devojčica i mlada žena. Ne šminkam se, ne radim ništa glamurozno, družim se s velikim brojem prijatelja i mnogo čitam. Volim što je moj grad metropola, što se trese i što je pun života - bila je iskrena Beba Lončar.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs