LI RADZIVIL

IMALA JE 3 BRAKA, A JEDNOG MUŽA JOJ JE PREOTELA ROĐENA SESTRA: Bila je DAMA oko koje su se BOGATAŠI OTIMALI

Svi misle da je živela u senci svoje poznate sestre, a mnogi ne znaju da je imala još uzbudljiviji ljubavni život od nje.

Vip priča
08:26h Autor:
IMALA JE 3 BRAKA, A JEDNOG MUŽA JOJ JE PREOTELA ROĐENA SESTRA: Bila je DAMA oko koje su se BOGATAŠI OTIMALI
Li Radzivil, Foto: Profimedia

15. februara 2019. godine, Kerolajn Li Radzivil, bivša princeza, IT devojka i mlađa sestra Džeki Kenedi Onazis, preminula je u 85. godini.

Pošto se svet seća Li, ključno je imati na umu da je ona bila mnogo više od mlađe sestre Džeki Kenedi. Ona je važila za jednu od najelegantnijih žena na svetu i inspirisala je mnoge svojim estetskim izborima, kako u modi, tako i kada je u pitanju uređenje enterijera.

Li Radzivil
foto: Profimedia

I dok je njena sestra uspela da uhvati budućeg američkog predsednika, Li se udala za evropskog princa, i tako dospela u sam vrh bogatih.

Iako se pričalo da su Džeki i ona otimale oko muškaraca i da je Onazis zapravo bio njen ljubavnik, pa tek onda najpoznatije američke udovice, ta govorkanja nikada nisu zapravo potvrđena. Ona sama, imala je veoma uzbudljiv ljubavni život.

PRVI BRAK

Li Radzivil
foto: Profimedia

Prvi brak sklopila je 18. aprila 1953. sa izvršnim direktorom izdavačke kuće Majklom Templom Kenfildom. Ceremonija se održala bila na imanju Lijevog očuha u Merivudu, a njen otac, Džek Buvije ju je odveo do oltara.

Udala se sa samo 20 godina, pet meseci pre nego što se Džeki udala za Džona F. Kenedija. Kada su se venčali, mladenci su se preselili u London. O svom prvom mužu, Li je rekla za T Magazin: „Bila sam veoma mlada kada smo se upoznali, a on je bio tako zgodan i pametan. Toliko sam želela da pobegnem od majke, a činilo se da je on nudio sve. . . izgled, privilegije, prijatelje, zabavu.

Njegov otac je bio predsednik "Harper & Brothers", tako da je vodio veoma zanimljiv život okružen književnicima i bio je briljantan urednik. Neko vreme sam bila ludo srećna, preselivši se u London, našu kuću na Čester skveru. . . ali . . . pio je ozbiljno. Bio je veoma krhak. Jednog dana nisam mogla da otvorim ulazna vrata, on je bio na podu. Pokušao je da ustane, ali nije uspeo. To je bio početak kraja."

KRALJEVSKO VENČANJE

Njih dvoje su se rastali kada je Li upoznala i zaljubila se u poljsko-litvanskog princa Stanislava Radzivila. Kenedijevi i Li morali su da povlače veze u Vatikanu i kod pape lično za poništenje njenog braka sa Kenfildom kako bi se ona udala za Radzivila.

Konačno su to i uspeli i Li se 19. marta 1959. udala za svog princa.

Preselili su se u kuću u neposrednoj blizini Bakingemske palate. Par je imao dvoje dece zajedno, Entonija i Kristinu. Prema glasinama, brak je počeo da se raspada zbog višestrukih afera princa Stanislava, a Lijine sve veće veze sa grčkim milijarderom brodarstva Aristotelom Onazisom i njene afere sa fotografom Piterom Berdom.

Na kraju su se razveli 1974. godine.

„Biti u braku sa Stasom je svakako bio najsrećniji deo mog života, tako da je on definitivno bio ljubav mog života: bilo je i drugih ljubavu, ali nikada radosti ili saznanja o životu i životu koje sam doživela sa Stasom, “, rekla je Li u ekskluzivnom intervju za T Magazin godinama kasnije.

ULAZAK U HOLIVUD

Godine 1988. Li se udala za filmskog reditelja Herberta Rosa, koji je režirao klasike kao što su "The Goodbye Girl", "Čelične magnolije" i Play It Again, Sam."

Proslava je održana u njenom stanu na Petoj aveniji i uključivala je intimnu večeru nakon ceremonije u kući Džeki Kenedi u Njujorku. Međutim, brak je bio kratkog veka, pa su se ubrzo razveli 2001.

O svom trećem i poslednjem mužu, Li je rekla: „On je svakako bio drugačiji od bilo koga drugog sa kojim sam bila u vezi, a filmski svet je zvučao uzbudljivo. Pa, nije. Mrzela sam Holivud i provincijalizam industrije.”

Njen osećaj za stil i odnos sa modom i uređenjem enterijera je ono što se najčešće pominje kada se priča o Li. Bila je i pomoćnik urednice "Harper's Bazaar-a" Dajani Vrilend, ambasador brenda i izvršni direktor PR za brend Đorđo Armani, čija je bila i bliska prijateljica do smti.

Godine 1976. započela je svoju karijeru dizajna enterijera i otvorila "Lee Radzivill Inc". Iako nije imala tradicionalnu obuku, dobro se snašla u ovom zanatu. Njen prvi veliki klijent bio je hotel "Americana", gde je dizajnirala privatne apartmane. Predsednik kompanije je posetio njen stan nakon što ga je video u magazinu "Architectural Digest" i bio je impresioniran.

Li Radzivil
foto: Profimedia

Takođe je ukrašavala sobe modela u "Lord & Tailor-u." Li se neprofesionalno bavila uređenjem domova od svoje 17 godine, i uvek je imala veliku ulogu u dizajniranju sopstvenih životnih prostora. Njena londonska gradska kuća i engleska seoska kuća bile su dve rezidencije koje su magazini najčešće slikali 60-ih godina prošlog veka. Čak i u kasnijim godinama, njeni domovi su bili predstavljeni u časopisima o dizajnu enterijera i arhitekturi.

Do danas, ona ostaje inspiracija za eleganciju, čak i više od svoje poznate sestre.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs