SAZNAJTE VIŠE

JUGOSLOVENSKI UMETNIK U SVETU JE POZNAT KAO "LUDI GENIJE": Kad mu je umrla žena - sve je odbacio, a onda se pojavila ONA

Velika klavirska zvezda bivše Jugoslavije i sveta Ivo Pogorelić, kao sedmogodišnjak se "zarazio" muzikom, da bi pet godina kasnije nastavio školovanje u Moskvi. Oženio se gruzijskom pijanistkinjom i profesorkom

Vip priča
Autor:
JUGOSLOVENSKI UMETNIK U SVETU JE POZNAT KAO "LUDI GENIJE": Kad mu je umrla žena - sve je odbacio, a onda se pojavila ONA
Ivo Pogorelić, Foto: Profimedia

O Pogoreliću kao briljantnom interpretatoru, ali i o njegovom jedinstvenom imidžu, brujali su godinama svi svetski mediji ali, otkako je njegova supruga i mentor Alize umrla 1996. godine, Ivo se gotovo u potpunosti povlači iz javnog života. Na veliku žalost poštovalaca, pojavljivao se tek u veoma retkim prilikama, s velikim uspehom održavajući titulu izuzetnog ekscentrika.

Njegovo ćutanje tada je trajalo punih 10 godina, a u javnosti se pojavljivao samo u izuzetnim prilikama. Zatim je u avgustu 2006. godine dao intervju nemačkom Die Weltu u kojem je objasnio razloge svoje ćutnje.

Umrla mi je supruga, osećao sam se loše i želeo sam se vratiti svojim korenima”, rekao je Pogorelić. “Moja supruga ušla je u moj život kada sam imao 17 godina i sada nakon njezine smrti morao sam sebe ponovno stvoriti. Bilo mi je jako teško; ona je bila jedinstvena osoba i unosila je sebe u celosti u umetnost, a imala je sve – obrazovanje, lepotu, talent i emocije."

Ivo Pogorelić je u Beogradu proveo detinjstvo, kasnije se preselio u Zagreb, a sa samo 12 godina je otišao u Rusiju. U karijeri je postigao najviše što se može zamisliti, ekskluzivac je diskografske kuće 'Dojče Gramofon', na vrhuncu slave je zarađivao, po koncertu, pedeset hiljada dolara. Danas živi u švajcarskom gradu Luganu, u velelepnoj vili, u kojoj ima studio, salu za vežbanje i koncertnu dvoranu.

U 80-tim godinama prošlog veka je bio svetska muzička ikona, njegovi albumi snimljeni za Deutsche Grammophon bili su bestseleri, a o njemu su se širile priče o luksuzu i skupim odelima. Danas je izvan svih kategorija. Prati ga glas teškog, ekscentričnog, kapricioznog i nepristupačnog čoveka, koji je u komunikaciji hladan, a ponekad i odbojan, pa ga neki zovu ludim genijem.

Međutim, pristupačnijim ga čini njegova druga ljubav Uta Šnajer sa kojom započinje vezu 2002. godine.

Nije tajna da je Pogorelić boravio u kući Ute Šnajder u teškom periodu svog života nakon smrti voljene suprege, 13 godina starije Alize. Otkazivanju koncerata uvek sklon pijanista tada je to činio još češće, a o vežabanju nije bilo ni govora.

Upravo zato pojava Ute Šnajder u njegovuom životu, veoma je “korisna” jer reč je o prijatnoj, šarmantnoj, smirenoj i vedroj, poslovno vrlo uspešnoj i spretnoj ženi. Rođena je u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, bila je udata, ali nije imala dece, a već je 30 godina u poslovnom svetu vezanom uz ultrazvučnu dijagnostiku. Svojevremeno je bila prvakinja Švajcarske u maratonskom plivanju.

“Pogorelić je čovek kojeg se ne može meriti svakodnevnim parametrima, kao što je raskošan talent tako je i svojeglav, s njim duže može komunicirati samo onaj ko ga prihvati onakvog kakav je, nema puno prijatelja niti ih stvara na duže staze. Obično odabere jednu osobu kojoj je potpuno predan."

Uta Šnajder je danas bivša supruga ekstravagantnog pijaniste Pogorelića, bila je s njim u braku pet godina, a glavni razlog za razvod leži u tome što se nije želela odreći uspešne poslovne karijere.

Tada Ivo nakon svih brakova nastavlja da živi sa višegodišnjom pratiljom Miljenkom Stanić, Rečankom, koju u javnosti više predstavlja kao svoju službenu pratilju nego kao životnu pratilju.

Pogorelić danas živi u svojoj vili na prekrasnoj lokaciji iznad Lugana u Švajcarskoj, u kojoj ima studio, salu za vežbanje i koncertnu dvoranu. Tu u Luganu osnovao je i Festival mladih muzičkih talenata gde ohrabruje mlade muzičare da idu svojim putem i da se otrgnu od ustaljenih pravila tradicionalnog pijanizma. S njim je uvek Miljenka Stanić, penzionisana medicinska sestra iz Reke, koju predstavlja kao “službenu pratilju”. Tu šarmantnu crnku upoznao je u Opatiji nakon požara u hotelu Ambasador. Mediji su otkrili da je smatra izuzetnom ženom, koja mu pomaže da se pripremi za sve poslovne sastanke, ali još nije progovorio o prirodi njihovog odnosa. Oni koji su ga upoznali tvrde da je privatno sasvim drugačiji od medijske slike.

Na pitanje da li je karijeru započeo prerano, Ivo odgovara: "Nema rano ili kasno u umetnosti. Postoji samo znanje. I nema starosti, jedino je pitanje kada počinje mladost." Svet muzike u kojem živi Ivo Pogorelić ne čine samo Šopen, Ravel, Šuman.. Kaže da voli sve što je kvalitetno. Rok, džez, mjuzikl, revijalnu muziku - sve što je dobro. I naravno Bitlse, koji su vezani za jedan deo njegovog života. Poslednji nastup u Beogradu imao je pre više od 30 godina. Ulaznice su bile rasprodate u roku od tri sata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs