SVI SU MISLILI DA JE NJEN ŽIVOT BAJKA, DOK JU JE MUŽ TERAO NA PERVERZNE ODNOSE: Njeno UBISTVO i danas izaziva JEZU

Glumica Šeron Tejt je imala mnogo toga da pruži holivudskoj filmskoj industriji, međutim zadesila ju je surova sudbina

Vip priča
Autor:
SVI SU MISLILI DA JE NJEN ŽIVOT BAJKA, DOK JU JE MUŽ TERAO NA PERVERZNE ODNOSE: Njeno UBISTVO i danas izaziva JEZU
Šeron Tejt, Foto: Profimedia

Iako se već decenijama nije među živima, američka glumica i zvezda kultnog filma "Valley of the Dolls", Šeron Tejt, ne prestaje da intrigira ljude svojom neobičnom životnom pričom.

Šeron Tejt je rođena 24.januara 1943. godine u Dalasu, država Teksas. Kao najstarije dete Pola Džejmsa Tejta i Doris Tejt, bila je još kao devojčica uočljiva po svojoj lepoti, toliko da je njena baka rešila da je upiše na takmičenje lepote "Miss Tiny Tot" u Dalasu.

Šeron Tejt, Roman Polanski
foto: Profimedia

Rano detinjstvo

Šeron Tejt je kao mala vrlo često menjala mesto prebivališta, s obzirom da je njen otac bio američki oficir, tako da je porodica morala da se s vremena na vreme seli.

"Često smo putovali, tako da nam je bilo teško da sklapamo prijateljstva", izjavila je njena mlađa sestra Debra Tejt.

Do svoje šesnaeste godine, Šeron je živela čak u šest različitih gradova. U svojim tinejdžerskim godinama, Šeron je osvajala brojne nagrade na takmičenjima za lepotu a karijera modela joj se uveliko smešila. Osim brojnih pobeda koje je odnosila, takođe je i prikupljala brojne simpatije publike zahvaljujući šarmu koji je neminovno posedovala.

Dok je pohađala srednju školu u Ričlendu, Vašington, dobila je nadimak "Miss Richland". Kada je njen otac 1962. dobio prebačaj za Veronu, Šeron je počela da pohađa američku srednju školu blizu Vićence. Tokom tih srednjoškolsih dana, dobila je titulu kraljice mature, gde su još jednom njena lepota i šarm zablistali u punom sjaju. U Italiji, Tejt počinje malim koracima da uplovljava u glumačke vode, zahvaljujući američkom glumcu Ričardu Bejmeru koji u njoj prvi prepoznaje talenat za glumu i daje joj vizit kartu svog agenta Hala Gefskog. Njen glumački talenat i glamurozni izgled su joj obećavali svetlu budućnost.

Počeci karijere

Zahvaljujući svom senzualnom glasu i očima boje lešnika, Šeron postaje vodeća figura u reklamama za cigarete i automobile kao i u sporednim filmskim ulogama. Uporedo sa filmskom karijerom, nastavila je da se bavi i modelingom. Počela je prvo sa malim ulogama poput sekretarice u televizijskoj seriji "The Beverly Hillbillies", kao i u sporednim ulogama u serijama "Petticoat Junction", Mr. Ed", "The Man from U.N.C.L.E."

Prve zapaženije uloge

Može se reći da je 1965. godina bila Šeronina godina kada je u pitanju filmska karijera. Te godine, holividska lepotica je snimila poznati okultni triler "Eye of the Devil" u kojem je glumila uporedo sa Dejvidom Nivenom. Za ovaj film se može reći da je bio odskočna daska za Šeron jer je dokazala da se može snaći i u mračnijem i ozbiljnijem filmu kao što je bio ovaj, bez obzira na to što je u njemu igrala sporednu ulogu. Šeron postaje poznata i evropkom filmskom tržištu, s obzirom na to da je film sniman u Evropi. Tokom snimanja filmova "Valley of the Dolls" i "Don't make Waves" 1967. godine, Šeron opravdava svoje mesto u filmskoj industriji. Mnogi su tada tvrdili da se ovoj američkoj lepotici bliži uspešna filmska karijera.

Šeron Tejt, Roman Polanski
foto: Profimedia

Tadašnja javnost je tada više ne gleda samo kao seks simbola, već i kao mladu filmsku zvezdu u usponu. Za ulogu u filmu "Valley of Dolls" je čak bila nominovana za Oskara Zlatnog globusa 1968. U fimu "The Wrecking Crew" glumila je rame uz rame sa Dinom Martinom.

Upoznavanje sa Romanom Polanskim

Tokom snimanja horor filma "The Fearless Vampire Killers; or Pardon Me but Your Teeth Are in My Neck", 1967. godine Šeron upoznaje ljubav svog života, već tada proslavljenog filmskog producenta Romana Polanskog, koji je zaslužan za filmsko ostvarenje "Rosemary's Baby". Romansa između prelepe Šeron i šarmantnog Romana je gotovo odmah počela da buja, tako da je Tejt ubrzo raskinula svoju dugogodišnju ljubavnu vezu sa poznatim stilistom Džejom Sibringom. Bez obzira na to što njihova ljubav nije uspela, Sibring i Tejt su ostali dobri prijatelji.

Šeron Tejt, Roman Polanski
foto: Profimedia

Pre nego šro će napuniti 25 godina, Šeron se udaje za Polanskog 20. januara 1968. godine u Londonu. Ceremonija je bila izuzetno raskošna a upućeni tvrde da je Roman dao čitavo bogatstvo za venčanicu i nakit, što i svedoče Šeronine ekskluzivne fotografije.

Šeron Tejt, Roman Polanski
foto: Profimedia

Intrigantan brak

Iako su Šeron i Roman bili svega 18 meseci u braku, dosta se spekulisalo o tome da li je zapravo njihova ljubav prava ili se iza idealnog bračnog para krije nešto drugo. Neki glumičini prijatelji tvrde da je Roman govorio Šeron šta treba da obuče, kako treba da se šminka, kako treba da se ponaša... "Stalno joj je govorio šta treba da oblači, više je insistirao na prirodnom izgledu nego na šminci" , govorila je Šeronina prijateljica Džoana Petet u svojoj knjizi " Sharon Tate: A Life" koja je objavljena 2016. godine

Šeron Tejt, Roman Polanski
foto: Profimedia

Neki čak tvrde da je Roman prisiljavao Šeron na perverzne seksualne odnose na koje je ona nerado pristajala samo da bi udovoljila njegovim fantazijama. Mada, postoje i oni koji tvrde je ovaj mladi bračni par ipak imao idiličan ljubavni odnos. "Šeron je apsolutno obožavala Romana. Bila je do ušiju zaljubljena u njega. Sa moje tačke gledišta to je bila ljubav iz bajke iako postoje razni tračevi kada je u pitanju njihov brak", izjavila je 2018. Debra Tejt, mlađa Šeronina sestra.

Porodica Menson

Glamurozan život ove mlade glumice koja je tek trebala da se ostvari u punom sjaju, biva tragično prekinut. Ono što se desilo u noći između osmog i devetog avgusta 1969. godine i dan danas izaziva jezu kod ljudi. Ovaj strašan događaj je potresao ne samo holivudski džetset, već i običan narod. Američka kraljica lepote i seks simbol umesto da pleni Holivudom, postaje glavna tema u tadašnjoj crnoj hronici.

Čarls Menson
foto: Profimedia

U leto 1969. godine, Roman i Šeron iznajmljuju raskošnu na periferiji Los Anđelesa koji je inače bio elitni kraj. U to vreme, Šeron je bila osam meseci u drugom stanju.

Jedne vrele letnje noći, dok je njen suprug bio na poslovnom putu, Šeron je ostala sama u vili sa svojim prijateljima koje je pozvala na večeru. Društvo su joj te kobne noći pravili Džej Sibring, Vojtek Frajkovski, Abigejl Foldžer i Stiven Perent. Druženje je prekinuto upadom sektaške porodice Menson, koja je sve redom ubila ne štedeći čak ni Šeron koja je bila u poodmakloj trudnoći. Upravo zbog toga, ovaj zločin ostao je upamćen kao jedan od najmonstruoznijih u istoriji Amerike. Po naredbi vođe sekte Čarlsa Mensona Teks Votson, Suzan Etkins i Patriša Krenvrinkl počinili su pravi masakr i time uzdrmali i američku i svetsku javnost. Prizor sa mesta zločina je bio jeziv sa natpisima na zidovima ispisanih krvlju- "Svinja" i "Helter Skelter". Ovo je bio dokaz da su Šeron i njeni prijatelji bili žrtve bolesnih umova koji nisu prezali ni od čega. Obdukcija je pokazala da je nesrećna glumica bila izbodena do smrti. Kasnije, na sudu, Suzan Etkins je izjavila da ju je Šeron molila da makar poštedi njeno nerođeno dete. "Ona je za mene bila krava koju sam morala da zakoljem", svojevremeno je izjavila Etkinsonova ali je ubrzo povuka izjavu.

Osim Šeron i njenih prijatelja, članovi sekte su i naredne noći nastavili da terorišu ovaj elitni deo Los Anđelesa tako što su lišili života ugledan bračni par La Bjanka.

Menson i članovi njegove sekte su konačno uhapšeni u oktobru. Prvobitno su bili osuđeni na smrtnu kaznu, ali im je ta kazna 1972. bila preinačena u doživotnu u zatvoru države Kalifornija.

Čarls Menson
foto: Profimedia

Čarls Menson je umro 19. novembra 2017. godine u kalifornijskom zatvoru. Pre smrti je bio izuzetno kontroverzna lučnost poznata po raznim ispadima u sudnici i po pokazivanju hladnokrvnosti prema žrtvama. Iako se njegova "porodica" raspala, i dalje je imao veliki broj fanatika koji su bili oduševljeni njegovom pojavom toliko da se svojevremeno u zatvoru oženio sa devojkom od 26 godina koja se predstavljala kao njegova verna obožavateljka.

Šeronino nasleđe

Šeronina smrt je inspirisala njenog supruga da snimi film "Macbeth" 1971. kao i film "Tess" koji je snimljen 1979.

Šeronina majka, Doris Tejt, do kraja svog života se borila za prava porodica žrtava kao i za to da članovi porodice Menson zauvek ostanu na robiji.

Danas imamo prilike da gledamo film "Once upon a time...in Hollywood" u kojem Margot Robi glumi Šeron Tejt.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs