"NAJVEĆA ŽIVOTNA ULOGA KOJU SAM ODIGRALA JE ULOGA MAJKE": Sofija Loren o svom traumatičnom putu ka dobijanju potomstva

"Pitala sam se da li će se to ikada dogoditi...moja želja da imam decu postala je opsesija"

Celebrities
Autor:
"NAJVEĆA ŽIVOTNA ULOGA KOJU SAM ODIGRALA JE ULOGA MAJKE": Sofija Loren o svom traumatičnom putu ka dobijanju potomstva
Sofija Loren o svojoj najvećoj životnoj ulozi., Foto: Profimedia

Popularna italijanska glumica odavala je utisak srećne žene koja se lako nosi sa svim životnim poteškoćama, ne sumnjajući u svoje sposobnosti. Ali Sofija Loren je morala da prođe kroz mnoge teškoće u svom lprivatnom životu. Žena, koja je mnogo puta igrala srećnu majku na ekranu, dugo nije mogla da rodi bebu.

Najveći san filmske zvezde

Sa 29 godina, Sofija Loren je već bila filmska zvezda, jer je glumila u desetinama italijanskih filmova, pa čak i u nekim holivudskim filmovima. I bila je udata za čoveka koga je volela svim srcem, producenta Karla Pontija. Ali jedna stvar je nedostajala u njenom životu.

„Godine 1963. — kada se 29 godina smatralo starim za majku prvorotku — pitala sam se da li će se to ikada dogoditi. A moja želja da imam decu postala je opsesija. Jednostavno sam volela decu. Na setovima mojih filmova, sprijateljila sam se sa decom glumcima, a zatim ostajala u kontaktu sa njima dugo nakon završetka snimanja“, priseća se Loren.

Sofija Loren
foto: AMPAS/ THA / Hollywood Archive / Profimedia

Test na trudnoću "žaba"

Glumica je prvi put osetila simptome trudnoće kada je igrala majku 7-oro dece u komediji "Juče, danas i sutra". Loren je uradila neke testove, ali iako su bili negativni, i dalje je mislila da je trudna.

Kako bi uradila još jedan test trudnoće, glumica se upoznala sa navodnim stručnjakom iz Rima. Ali Loren je bio šokirana kada je izvadio žabu iz svoje aktovke i rekao: „Ako žaba umre, to znači da si trudna." Sofija se otarasila doktora i pustila jadno stvorenje u jezerce.

Sofija Loren
foto: LOTHAR HEIDTMANN / AFP / Profimedia

Prvi pokušaj

"Šteta. Na trenutak sam pomislila da sam trudna“, rekla je Loren sebi, ali neverovatno, ona je zaista bila trudna. Drugi doktor je to potvrdio i rekao joj da ne putuje kolima kako bi se izbegla trema.

Nažalost, tih dana je morala da snima scenu u automobilu. Loren se zamalo onesvestila nakon snimanja i poslata je u bolnicu. Tamo je saznala da je imala pobačaj. „Medicinske sestre su bile bezosećajne, nehumane, lišene empatije“, priseća se Loren. „Moj život svetske zvezde nije bio ništa u poređenju sa srećom novih majki koje sam videla u bolnici."

Sofija Loren
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Nadajući se čudu

Četiri godine kasnije, Sofija je ponovo zatrudnela. To se dogodilo dok je snimala film "Više od čuda." Nadajući se najboljem, glumica je otkazala sve radne obaveze. Ali ni ovo nije pomoglo.

Ubrzo je osetila da nešto nije u redu. „Kada su moji bolovi iznenada prestali u 4 sata ujutro, znao sam da je sve gotovo. Doktor je pozvan, ali je trebalo 2 sata da stigne do bolnice“, priseća se Sofija. „Signora“, rekao mi je, „vi bez sumnje imate odlične bokove i lepa ste žena, ali nikada nećete imati dete.“

Nakon 2 pobačaja, glumica je osetila da je gubitnik koji ne može da ispuni svoj najveći san da postane majka. Čak je i njen muž, Karlo Ponti, postao depresivan. Jedva je mogao da radi, priča ili se smeje.

Sofija Loren, Keri Grant
foto: Profimedia

Dugo očekivani sinovi

Godinu dana nakon drugog pobačaja, Loren je ponovo zatrudnela, ali ovoga puta sve je bilo drugačije. To se dogodilo jer je uspela da pronađe doktora koji je otkrio razlog zašto nije mogla da iznese dete. Pogledao je njene rezultate testa i samouvereno rekao: „Nema ovde ništa loše - ti si sasvim normalna žena. Pažljivo ćemo vas pratiti.”

Ispostavilo se da njeno telo nije proizvodilo dovoljno estrogena. U narednim mesecima trudnoće, Loren je provodila vreme u hotelskoj sobi gde je dobijala injekcije estrogena. „Konačno je došao dan kada je trebalo da imam carski rez. Prethodne noći nisam oka sklopila, istina je da nisam želela da se moja trudnoća završi jer sam bila uplašena.” 29. decembra 1968. 34-godišnja Sofija Loren rodila je svog prvog sina Karla Pontija mlađeg.

Sofija Loren
foto: Profimedia

I četiri godine kasnije, glumica je ponovo zatrudnela. Ali ovaj put je odlučila da nastavi da radi. Sve do petog meseca trudnoće išla je na snimanja "Čoveka od La Manče" sa Piterom O’Tulom. Njene injekcije estrogena davala joj je njena krojačica. Preostale mesece trudnoće provela je u Ženevi da bi bila blizu klinike.

6. januara 1973. rođen je njen sin Edoardo. „Nakon što sam dobila prvo dete, mislila sam da život ne može biti bolji. Ali Edo je zapravo udvostručio moju sreću“, priznala je glumica.

Sofija Loren
foto: Profimedia

Majka talentovane dece

Deca Sofije Loren su umetnici baš kao i njihova majka. Njen stariji sin, Karlo Ponti mlađi, je svetski poznati orkestarski dirigent koji je osvojio mnogobrojne nagrade. Oženjen je i ima dvoje dece.

Njen mlađi sin Edoardo je filmski reditelj, a neki od njegovih filmova predstavljeni su na različitim filmskim festivalima. A u njegovom filmu iz 2020. godine, "The Life Ahead, Loren" je igrala glavnu ulogu. Edoardo je oženjen glumicom Sašom Aleksandrom, a par ima dvoje dece, Lusiju i Leonarda.

Ono što je uvek hranilo životnu snagu moje majke bila je njena porodica. Nikada nismo bili u senci porodice, uvek smo se osećali kao da smo njena najbolja dostignuća“, otkrio je Edoardo. U svojim memoarima "Juče, danas, sutra: moj život", Loren je napisala: „Biti mama je najveća uloga u mom životu."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs