NEVEROVATNO!

SLAVNI SPORTISTA ZATEKAO JE ŽENU SA LJUBAVNIKOM, PA POČINIO DVOSTRUKO UBISTVO: Nikada nije robijao zbog ZLOČINA VEKA

Poznati američki sportista O Džej Džejms Simpson imao je blistavu karijeru, sve dok suprugu nije zatekao u krevetu sa drugim i ubio nju i njenog ljubavnika.

Vip priča
15:36h Autor:
SLAVNI SPORTISTA ZATEKAO JE ŽENU SA LJUBAVNIKOM, PA POČINIO DVOSTRUKO UBISTVO: Nikada nije robijao zbog ZLOČINA VEKA
Poznati sportista zatekao ženu u krevetu s drugim pa je ubio, Foto: Jonathan Alcorn / Zuma Press / Profimedia

Jedna od najpopularnijih američkih sportista svih vremena O Džej Simpson bio je akter jednog od najvećih zločina za koji nikada nije odgovarao. Naime, opsesivna ljubomora dovela je do monstruoznog čina, a skandal je zataškan zahvaljujući njegovom advokatskom timu.

BIvši američki raninbek fudbaler odrastao je u San Francisku, njegova majka bila je bolnička administratorka, dok je njegov otac Džimi Li Simpsona bio kuvar i čuvar u banci.

Roditelji su mu se razveli 1952. godine, a Džimi je kasnije obelodanio da je bio gej. Umro je od AIDS-a 1986. godine. Kao dete, Simpson je bolovao od rahitisa i nosio proteze na nogama do pete godine života, ni ne sluteći da je napraviti toliki uspeh u sportskom svetu.

Kris Džener, Robert Kardašijan, o džej simpson
foto: Profimedia

Problematičan tinejdžer preke naravi

U svojim ranim tinejdžerskim godinama, pridružio se uličnoj bandi zvanoj Persijski ratnici i nakratko je bio pritvoren u Centru za usmeravanje mladih San Franciska.Njegova buduća supruga Markuerit i ljubav iz detinjstva, opisala je kao „zaista groznu osobu u to vreme”.

Blistava sportska karijera

Nakon njegovog trećeg hapšenja susreo se sa Vilijem Mejsom, bejzbol zvezdom, te ga je upravo on ohrabrio da se pormeni i posveti sportu. ohrabrivala Simpsona da izbegne nevolje, što mu je pomoglo u reformisanju.U srednjoj školi "Galileo" Simpson je igrao za fudbalski tim "Galileo lavove".

Sport ga je izvukao, bio je sjajan u američkom fubalu. Tada neverovatno talentovanog mladića su brzo uočili i unosni ugovori su krenuli da se niži, što mu jre promenio život iz korena.

o džej simpson
foto: Jonathan Alcorn / Zuma Press / Profimedia

Prrofesionalno igrao kao raninbek u NFL tokom 11 sezona, pre svega sa Bufalo bilsima od 1969. do 1977. godine. Potom je nastupao i za San Francisko fortinajnerse od 1978. do 1979. Godine 1973, postao je prvi NFL igrač koji je u sezoni pretrčao više od 2.000 jardi. Drži rekord za jard-po-igri prosek u pojedinačnoj sezoni, koji iznosi 143,1.

Simpson je primljen u Dvoranu slavnih koledž fudbala 1983. godine i u Dvoranu slavnih profesionalnog fudbala 1985. godine. Nakon što se povukao iz fudbala, započeo je novu karijeru kao glumac i fudbalski komentator.

Bio je čak i kandidat za ulogu čuvenog Terminatora. Ulogu nije dobio, zanimljivo, jer su producenti smatrali da publika neće progutati ulogu negativca ako je tumači lik sa imidžem “dobrog dečka”. Da je film sniman deset godina kasnije, Arnold Švarceneger ne bi dobio šansu...

Postao opsednut jednom plavušom

Nije imao sreće u prvom braku, pa je utehu pronašao u atraktivnoj Nikol Braun. Venčali su se, a on je postao opsednut ovom plavušom. Nažalost, ona je to platila životom.

Rano ujutru 13. juna 1994. godine Nikol Braun i njen prijatelj Ron Goldman su pronađeni mrtvi ispred njene kuće u Los Anđelesu – glavni osumnjičeni je bio O. J. Simpson, koji se od Braunove razveo dve godine pre toga. Spekulisalo se da je Simpson u kući bivše supruge zatekao Goldmana i potpuno poludio.

Nikada nije osuđen za zločin

Ovaj slučaj je digao toliko buke u javnosti da je ostavio upečatljiv trag na televiziji. Simpsona je 1000 novinara čekalo ispred policijske stanice, kako bi zabeležili predaju slavnog sportiste, ali on se nije pojavio.

Oko pet sati popodne tog dana, Robert Kardašijan, jedan od Simpsonovih advokata i otac Kim, Kortni i Kloi, pročitao je javnosti Simpsonovo pismo u kojem, između ostalog, bivši sportista naglašava da nije ubio svoju bivšu ženu i da “ne treba da ga žalimo jer je imao sjajan život”. Tada su mnogi to protumačili kao oproštajnu poruku pred samoubistvo. Njegova majka je kolabirala kada je čula te reči.

Planirao da pobegne iz zemlje

Simpson je potom viđen u kolima sa kolegom El Kolingsom. Kada je policajac stigao beli “Ford” u kojem se nalazio osumnjičeni, Kouling mu je viknuo kroz prozor da se Simpson nalazi na zadnjem sedištu i da drži pištolj prislonjen uz čelo. Policajac se udaljio, ali je nastavio da prati vozilo, zajedno sa još desetak policijsikih kola. U poteru se uključilo i devet helikoptera.

Poslije pregovora Simpson je odlučio da se preda. Kasnije je u belom “Fordu” pronađeno 8.000 dolara u kešu, garderoba, napunjen pištolj, pasoš, porodične slike i veštačka bradica sa brkovima.

Suđenje veka

Simpson je negirao ubistvo, a u odbrani mu je pomagao brutalan advokatski tim. Odbranu su gradili na tvrdnjama da policija želi da namesti Simpsonu zbog rasne netrpeljivosti. Advokati su to odigrali toliko dobro da je na Simpsonovu stranu stao dobar deo Afroamerikanaca. Javnost se podelila.

1 / 5 Foto: CBSN / Splash / Profimedia

Tužilac Marsia Klark borila se svim silama da dokaže poroti da je sportista kriv, pozivajući se na fizičke dokaze, ali to nije pomoglo. Simpson se izvukao za dva ubistva. Presudu je uživo pratilo više od 150 miliona ljudi, a kolika je histerija vladala govori činjenica da je i tadašnji Bil Klinton bio upozoren da će možda izbiti nemiri.

Uspeo je da se izvuče iz zatvora, ali za njegovu finansijsku propast pobrinula se porodica Rona Goldmana. Morao je da im isplati 33,5 miliona dolara odštete. Pored toga, dugovao je milione i za porez.

Robijao zbog potpuno duge stvari

U ovom slučaju se pokazala činjenica da je pravda spora, ali dostupna. Budući da je 2007. godine uhapšen zbog oružane pljačke i otmice i da je tada dobio e 33 godine zatvora, bez prava na uslovnu slobodu 9 godina.

- Nije zaslužio ovakav kraj. Ovakvu nagradu za sve što je uradio. Imao je više sreće nego pamet. Nadam se da će sada znati da uživa i da neće napraviti ponovo nešto slično - rekao je tužilac o slučaju oružane pljačke.

Simpsonu je odobrena uslovna sloboda 20. jula 2017, a iz zatvora je pušten 1. oktobra iste godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs