MARIJA KALAS

KRILA DA JE RODILA MRTVO DETE, OD NJEGA TRPELA UVREDE, SUMNJA SE DA JE UBIJENA: Niko više nije patio od slavne MARIJE

Grčka ljubavna priča prepuna je teških momenata pa tako i dan danas ne prestaje da intrigira javnost

Vip priča
Autor:
KRILA DA JE RODILA MRTVO DETE, OD NJEGA TRPELA UVREDE, SUMNJA SE DA JE UBIJENA: Niko više nije patio od slavne MARIJE
Aristotel Onazis i Marija Kalas, Foto: Profimedia

Marija Kalas je u svoje vreme bila popularnija od holivudskih zvezda, a svoj prvi trijumf je doživela 1949. godine. Tada je nastupila u operama Ričarda Vagnera i Vinćenca Belinija. Pevala je u svetski poznatoj operskoj kući "La Scala" u Milanu i to je bilo jedno od njenih omiljenih mesta za nastupe 50-ih godina prošlog veka.

U Londonu je krenula s koncertima 1952. godine, a u tom je gradu i završila svoju karijeru 1965. Nije samo njen vanserijski glas privlačio pažnju javnosti nego i skandalozni ljubavni život.

Marija Kalas
foto: Profimedia

Bila je jako privlačna žena koja je zavodila brojne muškarce. Posebno je volela starije muškarce koji su imali autoritet i bogatstvo dok su joj lepi i popularni zavodnici bili dosadni.

Udala se 1949. za 27 godina starijeg biznismena Đovanija Batistu Meneginija kojeg je opisivala kao ćutljivog i suzdržanog, ali i kao osobu koja zna da bude prijatelj i imao je očinsku ulogu u njenom životu. U njihovom braku je nedostajalo strasti što je verovatno rezultiralo time da Marija završi u naručju drugog muškarca.

Marija Kalas
foto: Profimedia

Fatalni susret operske dive i grčkog magnata koji je imao milijarde, 17 godina starijeg brodovlasnika Aristotela Onazisa dogodio se u Veneciji na jednom balu dok su oboje bili u braku. Zbog toga ju je društvo stavilo u prvi plan samo kao poznatu ljubavnicu dok su njenu pevačku karijeru na kratko zaboravili.

Koliko su Marija i Aristotel bili besramni kada su osetili međusobnu privlačnost, pokazuje i to što je Grk pozvao nju i njenog supruga na krstarenje Mediteranom na njegovoj jahti Kristina. Tada se operska diva "bacila u ruke" milijarderu, a on je tada bio oženjen Atenom Livanos s kojom je imao ćerku i sina.

Oni nisu bili u braku iz ljubavi već je na taj način Onazis sebi osigurao ulaz u krug vrhunskih brodovlasnika. Atena je bila žena iz visokog društva puna samopouzdanja, govorila je nekoliko stranih jezika i često je odlazila na razne zabave i večere.

Marija Kalas
foto: Profimedia

Brak nije smetao grčkom milijarderu da 1959. započne romansu s operskom divom koja se te godine otuđila od supruga. Nije mu smetalo što svi znaju da se između njih nešto događa, a kada su plovili zajedno na jahti Kristina, njegova supruga je znala šta se događa.

Nakon završenog krstarenja Marija je molila supruga da se razvedu zbog čega je Menegini bio van sebe i optužio je Onazisa za krah svog braka. "Koliko hoćete za Mariju? Pet ili deset miliona?", pitao je brodovlasnik supruga svoje ljubavnice. Ali nije hteo razvod, već da zadrži i svoju suprugu Atenu i opersku divu.

Aristotel Onazis, Marija Kalas
foto: Profimedia

Ipak, Aristotel se razveo 1960. i tada nije ponudio Mariji brak već je zauvek ostao njen ljubavnik. Jako ga je volela i uvek je pravila kompromise, a on je bio očaran njenom slavom i harizmom. Nije podnosio operu i radije je plesao u tavernama kako su to činili u njegovoj domovini.

'Za mene je slušanje tih arija kao kada bi dva italijanska kuvara uzvikuju recepte za rižoto", rekao je jednom. Ali bilo mu je stalo do toga da Marija ostane na sceni pa je jednom kupio za njen nastup 100 karata.

Aristotel Onazis, Marija Kalas
foto: Profimedia

U drugim prilikama je ponižavao svoju ljubavnicu. "Imaj na umu, ljubavi, da ti nisi moja žena ili domaćica u kući. Ti si samo gost kao pevačica iz noćnog kluba sa zviždaljkom u grlu", znao joj je govoriti grčki bogataš. Burno je reagovao i na njenu vest o trudnoći. 'Imam već dvoje dece. Čemu još jedno?', pitao ju je. Marija se krila za vreme trudnoće i 30. marta 1960. je rodila dečaka koji je bio živeo samo nekoliko sati.

Marija Kalas
foto: Profimedia

Dala mu je ime Omero Lengrini i sahranjen je u Milanu. Bila je Onazisova ljubavnica pa je morala da krije od svih rođenje i smrt svog sina. Gubitak deteta i ljubavni problemi su se odrazili i na njenu karijeru pa je publika počela da komentariše da više nema božanski glas koji ju je proslavio.

Marija je htela da okonča svoj život, ali Aristotel ju je pronašao u pariškom stanu koji joj je kupio. Iako je nikad nije zaista ostavio, uvek je pronalazio način da je povredi. Često ju je vređao jer je znao da je ranjiva i da veruje da je ružna. Jednom ga je pitala za svoj novi šešir nakon čega joj se narugao.

'Kupi novi šešir ili ga skroji od svog nosa', rekao joj je. Bila je očajna zbog njegovog ponašanja zbog čega ga je odgurnula od sebe, a on je tada pronašao novu ženu, Žaklinu Kenedi koja je najpoznatija kao udovica ubijenog američkog predsednika Džona F. Kenedija.

Aristotel Onazis, Marija Kalas
foto: Profimedia

Prvi put se s njom pojavio u javnosti 1964., a nakon samo tri meseca romanse ju je oženio. Marija je bila u šoku i vest je saznala iz novina. Ali godinu dana nakon što se oženio, obnovio je aferu s operskom divom. 'Kako je dobro opet osetiti Marijine debele kukove. Kostiju sam sit kod kuće', rekao je navodno dok se zabavljao u jednom noćnom klubu.

Kako bi se osvetila milijarderu, operska diva je započela vezu s tenorom Đuzepeom Di Stefanom s kojim je imala i svoje poslednje nastupe. Zadnji koncert je održala u Japanu 1974. godine, a ta turneja je bila njen trijumf i profesionalni krah.

Marija Kalas
foto: Profimedia

Ipak, Onazisu nije sve tako bilo bajno jer mu je sin poginuo u avionskoj nesreći te se bogataš počeo razbolijevati. Kada je osetio da je blizu smrti, pozvao je Mariju.

'Ona treba da dođe, supruga treba da dođe', rekao je. Ona je bila sve vreme uz njega i u jednom trenutku joj je priznao svoja osećanja.

'Voleo sam te. Ne uvek dobro, ali toliko koliko sam samo mogao', rekao je operskoj pevačici. Marija se vratila u svoj pariški stan nakon njegove smrti i vodila je usamljenički život. Snimila je film 'Medeja' 1977. i povukla se sa scene.

Marija Kalas
foto: Profimedia

Preminula je 1954., godinu i po dana nakon smrti svoje najveće ljubavi. Kako su lekari objavili, umrla je zbog bolesti srca koju je dobila zbog velike upotrebe sedativa. Njen pepeo su prosuli po Jonskom moru u čijem je centru ostrvo Skorpios gde je sahranjen i Onazis.

Mnoge je iznenadila upravo ta činjenica jer je uvek bila protiv kremiranja i nije želela završiti u urni. Čak je kupila i grobno mesto pa nije poznato zašto je kremirana, a neki su tvrdili da se tako prikrilo njeno ubistvo. Pijanistkinja Vaso Devetci se navodila kao glavna osumnjičena za njenu smrt.

Marija Kalas
foto: Kurir Arhiva

Ona je bila Marijina osoba od poverenja, a insistirala je da se ne radi obdukcija na njenom telu. Želela je i hitnu kremaciju, a navodno je ukrala testament, novac u gotovini i neke vredne stvari. Ali nije imala vremena u tome da uživa jer je ubrzo nakon Marije preminula. Bogatstvo, tačnije 10 miliona dolara je podeljeno između njenog bivšeg supruga Đovanija i njene majke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs