bolna priča

UMESTO ČARAPA I ODEĆE NOSILA JE VREĆU ZA KROMPIRE: Sa 9 godina SILOVALI su je ROĐACI, pa pila šampon da POBACI BEBU

Životna priča Opre Vinfri krije bolne trenutke kroz koje je kao lavica prošla da bi postala to što je danas.

Vip priča
15:59h Autor:
UMESTO ČARAPA I ODEĆE NOSILA JE VREĆU ZA KROMPIRE: Sa 9 godina SILOVALI su je ROĐACI, pa pila šampon da POBACI BEBU
Opra Vinfri, Foto: Reuters / Pool

Opra Vinfri jedna je od najpopularnijih voditeljki na svetu. Dok se mnogi dive njenom profesionalizmu, malo ko zna da ima tešku životnu priču iza koje se kriju usponi i padovi.

Bolno životno iskusvo učinilo je da postane jedna od najistaknutijih žena u šoubiznisu. Koristeći svoj položaj nesebično je pomagala drugim ljudima, mahom nesrećnim i nemoćnim.

Opra Vinfri
Opra Vinfrifoto: Profimedia

Potiče iz siromašne porodice

Slavna voditeljka rođena je u siromašnoj porodici, majka Vernita joj je radila kao spremačica, a otac Vernon u rudniku. Vernita je Opru rodila kao tinejdžerka sa 19 godina, a baka Kejti Me pomagala je u odgoju male Opre.

Budući da je njena porodica bila u teškoj materijalnoj situaciji, Opra nije imala uslove kao ostala deca. Nemaština ju je naterala da impriovizuje odeću, te je često umesto haljina i čarapa nosila vreću za krompire.

Opra je tada na svojoj koži osetila dečiju surovost, a vršnjaci su je ismevali zbog siromaštva, te su joj dodelili nadimak "Devojka iz vreće". Zavidela je drugoj deci na bezbrižnom životu i na svemu što imaju, a budući da su svi imali kućne ljubimce, Opra je sebi nabavila bubašvabu koju je udomila.

Opra Vinfri
Opra Vinfrifoto: Profimedia

Baka i majka nisu mogle da joj priušte igračke, pa je sama napravila lutku od osušenog klipa kukuruza. Najdraža igra bila joj je kada je intervjuisala tu lutku, a da bi situacija bila još realnija iza ograde je postavila kamenčiće koji bi predstavljali publiku. Tada je prvi put uočila svoj talenat.

Bila je izrazito talentovana i nadarena, te je sa tri godine uspela da nauči da čita. Za iskazivanje talenta zaslužna je njena baka koja ju je redovno vodila u crkvu, gde su se svi divili njenom talentu za recitovanje i načina na koji je deklamovala delove iz Biblije. Ukoliko to ne bi naučila, baka bi je udarala štapom i kažnjavala.

Opra Vinfri
Opra Vinfrifoto: Profimedia

Pakao života

Nakon bakine smrti, majka j je poverila porodici u Viskonsinu, a tamo je preživela pravi pakao. Imala je samo devet godina kad je doživela se*sualno zlostavljanje od strane svojih rođaka. Stravično nasilje je trajalo 13 godina, a zbog traume koju je doživela rešila je da nikada neće biti majka.

Događaj iz prošlosti koji ju je proganjao, ispričala je 1986. gledaocima u svojoj emisiji.

Bekstvo u nove probleme

Sa 13 godina Opra je odlučila da pobegne od kuće. Posledice zlostavljanja bile su vidljive, a voditeljka je postala veoma problematična, nakon čega je završila u popravnom domu.

U 14. godini je zatrudnela, a trudnoća je bila posledica silovanja. Kako bi prekinula drugo stanje, Opra je "pila deterdžent". I sve vreme imala na umu očeve reči:

Opra Vinfri
Opra Vinfrifoto: Profimedia

"Rekao mi je da bi radije video svoju ćerku kako pluta u reci Kumberland, nego da porodici donese sramotu rođenjem vanbračnog deteta. Dok mi je to govorio, ja sam jedini izlaz videla u samoubistvu", jednom prilikom je izjavila voditeljka.

Porodila se pre vremena, a sinu je dala ime Kenan. Nažalost, beba je preminula, a voditeljka nikad nije otkrila gde ga je sahranila. Krala je novac od majke i zabavljala se sa starijim momcima, pa je Vernita odlučila da je pošalje ocu.

Opra Vinfri
Opra Vinfrifoto: Profimedia

Nova šansa

Otac joj je pružio novu šansu, bio je strog, ali je svakog dana motivisao svoju ćerku. Dogovorili su se da će Opra da pročita po jednu knjigu nedeljno i da ocu ostavi detaljan izveštaj. U vrlo kratkom vremenu Opra je postala jedna od najboljih učenica te je poslata u Belu kuću na konferenciju za mlade.

Uspesi su počeli da se nižu, a već sa 17 godina pobedila je na izboru lepote, te je tom prilikom bila u poseti radiji u Nešvilu. Čitala je vesti, a čim se emisija završila, urednik joj je ponudio posao.

Opra Vinfri
Opra Vinfrifoto: Profimedia

Dobijala je nagrade za govorništvo i recitaciju, a ubrzo je došla i puna stipendija za studije komunikacije i pozorišnih umetnosti na državnom univerzitetu u Tenesiju.

1 / 8 Foto: Reuters / Mario Anzuoni

Na užas svog oca, napustila je studije i počela da radi kao reporterka i voditeljka na lokalnoj TV stanici. Prvu ozbiljnu stepenicu u karijeri prešla je kada se 1976. preselila u Baltimor, gde je dobila posao na stanici WJZ-TV News. U početku je radila kao reporterka, a kad je pokrenuta popodnevna emisija "People are talking", koja se na toj stanici prikazivala od 1980. do 1993. Opra je kao jedna od voditeljki prvi put sela u fotelju nekog tok šoua.

Opra Vinfri
Opra Vinfrifoto: Profimedia

Nakon što je emosija od 30 minuta oborila rekorde gledanosti, produžena je na sat vremena i dobila je ime "The Oprah Winfrey Show". Snimljena je u 25 sezona i osvojila je 47 Emija. Oprino bogatstvo se procenjuje na oko 3 milijarde dolara.

Danas je veoma uticajna, brzo je stekla poverenje kod ljudi koji su je svim srcem zavoleli.

Opra Vinfri
Opra Vinfrifoto: Profimedia

Humanost iznad svega

Opra je svoj medijski uticaj koristila kako bi pre svega, pomagala drugima. Njena velikodušnost vremenom je prerasla u niz organizacija, ali i brojne obrazovne ustanove širom Afrike u kojima su se besplatno obrazovale generacije i generacije devojčica. Voditeljka nema biološke dece, ali ima veliki broj svoje dece o kojima je brinula kao pravi roditelj. Opra je danas jedan od najglasnijih zagovornika borbe protiv seksualnog zlostavanja žena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs