bio je poseban

"JEDINI FUDBALER KOJI JE PROČITAO SVE ANDRIĆEVE KNJIGE": Put Siniše Mihajlovića od teškog detinjstva do velikog uspeha

Životna priča legendarnog Siniše Mihajlovića čita se u jednom dahu. Izgubio je životnu bitku, ali će zauvek ostati upamćen.

Vip priča
17:00h Autor:
"JEDINI FUDBALER KOJI JE PROČITAO SVE ANDRIĆEVE KNJIGE": Put Siniše Mihajlovića od teškog detinjstva do velikog uspeha
Siniša Mihajlović, Foto: Profimedia

Jedan od najboljih srpskih fudbalera ikada, a kasnije i trener Siniša Mihajlović napustio nas je nakon teške i duge bolesti u 53. godini života, potvrdila je njegova porodica koja je u poslednjim momentima bila uz njega.

Sinišino zdravstveno stanje naglo se pogoršalo prethodnih dana, više puta je pobeđivao opaku bolest, ali je leukemija "pokazala zube" i ugasila njegov život.

Njegova životna priča puna je teških momenata, a uprkos tome što je svašta preživeo boreći se kao lav, izgubio je najvažniju bitku. Ipak, postao je legenda, a ljudi će ga zauvek pamtiti.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlovićfoto: Profimedia

Od malih nogu znao je šta želi

Siniša je rođen 20. februara 1969. godine u Vukovaru, u radničkoj porodici. Otac Bogdan vozio je kamione, majka Viktorija je bila zaposlena u fabrici obuće i gume. Ima četiri godine mlađeg brata Dražena.

"Moj otac je rođen u selu Kukujami, kod Laktaša, a majku Hrvaticu upoznao je u Vukovaru dok je radio u preduzeću ‘Građevinar’. Do rata 1991. svi u našoj kući su se izjašnjavali kao Jugosloveni.", rekao je on jednom prilikom.

Prema pričama, kao mali je bio veoma nestašan, ali je još tada znao šta želi da postigne u životu. Još u prvom razredu osnovne škole napisao je da će kad poraste biti fudbaler. Znajući njegov prek karakter, mnogi se kunu da je ono "biti" mislio doslovce.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlovićfoto: Profimedia

Uprkos tome što je bio nestašan, osnovnu školu "Bratstvo i jedinstvo" u Borovu Naselju završio je sa odličnim uspehom. Potom je upisao Mašinsku školu, ali se zbog stroge profesorke matematike prebacio u Tehničku u Borovo, gde je pohađao obućarski smer – zbog sigurnog zaposlenja.

"Nastavnik književnosti u Borovu, Blago Bilić, rekao mi je da sam jedini fudbaler na svetu koji je pročitao sve Andrićeve knjige", istakao je Siniša jednom prilikom.

"Otkad sam prohodao igrao sam fudbal na livadi u blizini kuće… Jednom sam loptom povredio druga, drugi put mamu. Drug mi je, iako sam mu slomio ruku, oprostio, a mama me istukla čim se osvestila.", rekao je svojevremno Siniša.

Profesionalnu karijeru počeo je 1988. u Vojvodini, a u decembru 1990. kupila ga je Crvena zvezda za milion maraka, što je bio apsolutni rekord u jugoslovenskom fudbalu. U dresu crveno-belih više je igrao po sredini, a tek odlaskom u Romu, leta 1992, počinje da igra na poziciji "levog beka". Dve godine kasnije je u Sampdoriji, i tu je "libero". Sledi angažman u Laciju, a kopačke o klin okačio je u Interu, piše Espreso.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlovićfoto: Gianni Schicchi / PA Images / Profimedia

Tokom karijere osvojio je 16 trofeja: pet prvenstvenih titula, Kup šampiona, Kup kupova Evrope, četiri kupa Italije, Interkontinentalni kup, Superkup Evrope i tri superkupa Italije. Do danas jedržao rekord u Seriji A sa 28 postignutih golova iz slobodnih udaraca. U Brazilu su mu jednom merili snagu šuta i utvrdili da je lopta išla brzinom od 165 kilometara na sat. U istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu bilo je i drugih legendarnih izvođača slobodnih udaraca, ali Miha se pokazao najkreativnijim.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlovićfoto: Profimedia

Bolest ne bira

Mihajlović se od još 2019.godine borio sa leukemijom, a njegova bolest prolazila je kroz razne faze. Taman kad su se svi ponadali da se izlečio, njegoo stanje se pogoršalo.

Siniša je uvek otvoreno pričao o svojoj bolesti, kao i o načinu na koji ju je zadobio.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlovićfoto: GIANNI SCHICCHI / PA Images / Profimedia

Ljubavna priča

Siniša je kao i većina fudbalera bio dopadljiv ženama, te je mogao da bira sa kojom će da bude. On je odabrao onu pravu, koja je uvek bila uz njega kao najverniji saputnik u najtežim borbama.

Siniša Mihajlović sa suprugom
Siniša Mihajlović sa suprugomfoto: Profimedia

Bila je uz njega do njegovog poslednjeg daha, a njihova ljubav ostaće zauvek upamćena. Siniša je Arijanu osvojio na filmski način pokazavši se kao pravi džentlmen, venčali su se čak tri puta.

U braku sui dobili petoro dece, ćerke Viktoriju i Virdžiniju i sinove Miroslava, Nikolasa i Dušana, a imaju i unuku koju im je podarila ćerka Virdžinija. Iza Siniše je takođe ostao i vanbračni sin Marko.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs