tužna godišnjica

40 GODINA OD SMRTI ČUVENOG HENRIJA FONDE: Zvezda američkih filmova i najpoznatiji po klasičnim vesternima

40 godina od smrti čuvenog Henrija Fonde.

Vip priča
Autor:
40 GODINA OD SMRTI ČUVENOG HENRIJA FONDE: Zvezda američkih filmova i najpoznatiji po klasičnim vesternima
40 godina od smrti Henrija Fonde, Foto: Profimedia/editorial images

Američki glumac Henri Fonda, jedna od velikih glumačkih zvezda američke filmske industrije 20. veka i osnivač porodice glumaca Fond.

Preminuo je 12. avgusta 1982. godine.

Najpoznatiji je po klasičnom vesternu "Bilo jednom na zapadu".

Fonda je rođen u Njujorku 1940-e godine. Od Oca Henrija Fonda koji je već bio holivudski gigant, poznat po tome što je glumio kauboje i vojnike. Majka Frensis Ford Simor bila je američka socijalna radnica.

Henri Fonda
foto: Profimedia/editorial images

Henri je imao samo 10 godina kada mu je majka umrla. Imala je nervni slom, nakon što je saznala za muževljevu aferu i bila je zatvorena u bolnicu. 1950. godine se ubila. On je nakon pet godina saznao da mu se majka ubila i iz kojih razloga.

Fonda se slučajno upucao i umalo izgubio život na svoj 11. rođendan. To je bila priča koju je često pričao. Glumac je kao dete išao u privatne škole u Masačusetsu i Konktikatu, prešao je na univerzitet u Nebraski u matičnoj državi svoga oca, tu se Henri pridružio glumačkoj ekipi i tako je počelo.

Vratio se u Njujork i pridružio se pozorištu Sesilvud, dobijajući male uloge na Brodveju i gostujuće uloge u televizijskim emisijama, uključujući Goli grad i Vagon Voz.

Fonda većim delom svog života nije imao blizak odnos sa svojim ocem, ali su se koliko toliko zbližili pre njegove smrti.

Henri Fonda
foto: Profimedia/editorial images

Njegova sestra Džejn Fonda u svojim memoarima iz 2005. napisala je: "Moj brat je imao složeni um, držao se detalja i sitnica iz njegovog detinstva. Tata nije mogao da ceni Henrijevu osetljivost, nije mogao da ga vidi onakvim kakav jeste. Umesto toga, pokušao je da ga osramoti na svaki mogući način".

Fonda je bio producent filma "Laka vožnja", a Hoper ga je režirao za samo 380.000 dolara. Film je zaradio 40 miliona dolara. Film je bio hit u Kanu, niminovan je za oskara, za najbolji scenario. Od tada je na listi među 100 najboljih američkih filmova.

Iza Henrija je ostala treća supruga Margaret, njegova ćerka i glumica Bridžit Fonda i sin Džastin, oboje iz prvog braka sa Suzan Briver.

Henri Fonda
foto: Profimedia/editorial images

"U jednom od najtužnijih trenutaka našeg života, ne možemo da pronađemo odgovarajuće reči da izrazimo bol koji osećamo u našim srcima", navodi se u saopštenju porodice. "Dok tugujemo, molimo vas da poštujete našu privatnost".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs