mira sorvino

"VEZAO ME ZA STOLICU, IZVADIO KONDOM": Mislili smo da je živela holivudsku bajku, a sad je progovorila o HORORU

Poznata oskarovka i ćerka pokojnog Pola Sorvina je jedna od retkih svetski poznatih žena koje su hrabro istupile kako bi utešile i osnažile druge žene u sličnoj situaciji

Vip priča
Autor:
"VEZAO ME ZA STOLICU, IZVADIO KONDOM": Mislili smo da je živela holivudsku bajku, a sad je progovorila o HORORU
Mira Sorvino, Foto: Profimedia

Mira Sorvino je američka glumica rođena u Njujorku 28. septembra 1967. godine u umetničkoj porodici. Njena majka Lorejn Rut Dejvis je kao bivša glumica radila na tzv. drama terapiji, s pacijentima obolelim od Alchajmrove bolesti, dok je njen otac Pol Sorvino, čuveni glumac i filmski režiser, najpoznatiji publici po ulozi u mafijaškom filmu "Dobri momci" iz 1990. godine, piše Glossy.

Sa očeve strane, ona ima italijansko poreklo, a odrasla je s bratom Majklom, koji je takođe nastavio porodičnu tradiciju i postao glumac, i sestrom Amandom.

Iako je rođena na Menhetnu, Mira je odrasla u Tenflaju, u Nju Džerziju, gde je još kao dete učestvovala u mnogim školskim predstavama i, štaviše, sama napisala više komada koje je s prijateljima izvodila u dvorištu porodične kuće. Zahvaljujući uticaju njene majke Lorejn, koja je učestvovala u čuvenom Maršu na Vašington za posao i slboodu 1963, Mira je vrlo mlada rešila da će se u budućnosti posvetiti društveno odgovornim pitanjima.

Nakon što je završila srednju školu s najboljim mogućim ocenama, primljena je na Harvard, a tokom studija je na godinu dana bila na razmeni studenata u Kini, gde je naučila mandarinski jezik, te ga danas tečno govori.

Odrastanje u umetničkoj porodici vrlo rano ju je poslalo pred kamere, pa je bila deo ekipe tinejdžerske serije Swans Crossing, nakon čega je radila kao asistentkinja režije, kasting direktorka i asistentkinja producenta na snimanju filma Amongst Friends 1993. godine.

Nakon nekoliko manjih uloga, Vudi Alen ju je odabrao da igra u njegovom filmu "Moćna Afrodita", a ona je Miri donela Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu 1995. godine. Nakon smrti njenog oca Pola, društvenim mrežama širi se stari snimak na kom vidimo kako je ponosni glumac i tata doživeo ovaj trenutak — briznuo je u plač kao malo dete, naočigled kolega, kamera i celog sveta.

— Kada ste mi dali ovu nagradu, odali ste počast i mom ocu Polu Sorvinu, koji me je naučio sve što znam o glumi. Volim te mnogo, tata — poručila je Mira s govornice, držeći Oskara u ruci.

Kako je Sorvinova pričala, na snimanju ovog filma joj nije bilo lako i osećala je da je neprestano pod velikim stresom.

— Bila sam apsolutno neurotična dok sam snimala "Moćnu Afroditu". Svake noći sam bila na ivici nervnog sloma. Plakala sam, obraća se Bogu, bila sam toliko nervozna. A onda bih sutradan došla i odradila svoje scene — priznala je Mira u jednom intervjuu.

Glumica je nizala ulogu za ulogom, a među istaknutijima su "Romino i Mišelino školsko okupljanje", "Mimikrija", "Semovo leto"... Za svoj rad na televiziji, bil aje nominovana za Emija zbog svoje uloge Merilin Monro u "Normi Džin i Merilin", dok je dvaput nominovana za Zlatni globus, kako za ulogu Monroove, tako i za glavnu ulogu u mini-seriji "Trgovina ljudima".

Malo je poznato da je Mira Sorvino 1996. godine bila u vezi s Kventinom Tarantinom, s kojim se pojavljivala i na crvenom tepihu, ali ova ljubav nije opstala. Godinama kasnije je upoznala glumca Kristofera Bakusa na jednoj žurki, a već sledeće — 2004. godine — rekla mu "da" na intimnoj ceremoniji u Santa Barbari. Par je dobio četvoro dece, dve ćerke i dvojicu sinova, koje ne žele da eksponiraju u javnosti.

Zanimljivo je da je naučnik Tomas Ajzner u čast njenoj ulozi Suzan Tajler, entomologa u filmu "Mimikrij" jedinjenje koje jedna vrsta gnjuraca izlučuje kao odbrambeni mehanizam nazvao — mirasorvone.

Ona je posvećena mnogim važnim društvenim pitanjima, a često je govorila na skupovima u vezi s trgovinom ljudima.

Jedna od žena koje su smelo istupile 2017. godine i progovorile o seksualnom uznemiravanju od strane producenta Harvija Vajnstina, a tada je istakla i da veruje da je njena karijera značajno trpela jer je odbila da ima odnose s njim. Kako je kasnije ispričao režiser Piter Džekson, Vajnstin je uništio karijeru Mire Sorvino i Ešli Džad, koje je trebalo da igraju u "Gospodaru prstenova".

Ipak, možda najhrabriji potez Mire Sorvino bio je trenutak kada je progovorila o tome da je žrtva silovanja.

Glumica je 2019. godine ispričala da je od strane jedne poznate ličnosti doživela stravičan napad kad je imala 16 godina, ali nije otkrila identitet svog silovatelja.

— Ovde sam da bih pomogla. Drugi koji su preživeli isto ovo zaslužuju pravdu i više vremena kako bi naučili da se nose s tim. Osećate sramotu, kao da ste vi krivi — istakla je glumica.

— Hteo je da me uplaši za horor scenu. Vezao me je za stolicu, izvadio je kondom iz džepa i ugurao mi ga u usta, počela sam da se gušim — s bolom je ispričala Mira.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs