ARNOLD ŠVARCENEGER

OSVOJIO AMERIKU, NAŠAO SAVRŠENU PARTNERKU PA JE PONIZIO PRED SVIMA: Životna priča Arnolda Švarcenegera

Svi imamo veliku unutrašnju snagu. Snaga je vera u sebe. Postoji stav i želja za pobedom. Morate se videti kao pobednik pre nego što zaista pobedite. I morate biti gladni. Morate želeti da pobedite - rekao je jednom Arnold Švarceneger, slavni glumac, sportista, biznismen, filantrop, autor, političar i bivši guverner Kalifornije, koji je uspeo da ostvari američki san iako je rođen u siromašnom austrijskom selu.

Vip priča
Autor:
OSVOJIO AMERIKU, NAŠAO SAVRŠENU PARTNERKU PA JE PONIZIO PRED SVIMA: Životna priča Arnolda Švarcenegera
Arnold Švarceneger, Foto: Profimedia

Arni, kako glasi jedan od njegovih brojnih nadimaka napunio je 75. godina, a energijom, radom i životom svedoči da još nije obesio kopačke o klin.

Najveću slavu stekao je serijalom o kiborgu Terminatoru o kojem je snimljeno pet filmova. Kako je i sam najavio, Terminator se vraća, a reditelj Džejms Kameron ima odlične ideje za nastavak franšize. Poznat je i kao jedan od najvećih bodibildera svih vremena, što potvrđuju i titule Junior Mr. Europe 1965., Mr. Europe 1966., Mr. International 1968., pet titula Mr. Universe, Mr. World 1970. te sedam titula Mr. Olympia.

Zbog toga je njegovo ime sinonim za bodibilding, što mu je pomoglo da oživi neuništive akcijske junake. U prilog tomu ide i njegova visina od 188 centimetara zbog koje je dobio nadimak Austrijski Hrast.

Arnold Švarceneger se rodio Austriji 30. jula 1947. u Talu. Od malih nogu bio je veseo, znatiželjan i voleo je sport. Prvi je put je podigao teg u dobi od 13 godina, kad ga je fudbalski trener odveo u teretanu. Već godinu dana kasnije zacrtao je da će postati najbolji bodibilder na svetu, a sa 17 počeo je ozbiljnu sportsku karijeru. Ali u tome nije imao potpunu porodičnu podršku. Odrastao je u kući staroj 300 godina, porodica Švarceneger dugo nije imala frižider u kući, a vodu je donosila iz bunara udaljenog dvestotinjak metara. Glava kuće Gustav Švarceneger bio je strog lokalni policajac koji je više podržavao starijeg sina Meinharda nego Arnolda. Svaki dan je sinovima zadavao fizičke izazove u kojima bi Meinhard uvek bio bolji, a mlađi sin je slušao kritike.

Arnold Švarceneger
foto: Profimedia

Tako je neko vreme otac tvrdio da Arni nije njegov sin. Glumac je oca posle opisivao nepristupačnim, dok je s majkom domaćicom Aurelijom uvek imao odličan odnos.

Ocu je toliko zamerio zlostavljanje da mu čak nije došao na sahranu 1972., kao ni bratu koji je poginuo u automobilskoj nesreći vozeći pijan. Ali svejedno je nakon bratove pogibije usvojio njegovog sina Patrika i brinuo se o njemu. Kako je porodicu uvek mučila besparica, otkrio je da mu je jedan od najsrećnijih dana bio kad su nabavili frižider.

Boljem životu najviše su pridoneli njegovi sportski rezultati. Pre nego što se zaljubio u bodibilding, buduća zvezda bavila se trčanjem, bacanjem kugle i koplja, boksom, a pobedila je ljubav prema dizanju utega.

- Kad sam imao deset godina, želeo sam da postanem najbolji u nečemu pa sam počeo da plivam. Osvajao sam prvenstva, ali sam osetio da ne mogu da budem najbolji. Probao sam da skijam, ali sam shvatio da nemam potencijala. Igrao sam fudbal, ali mi se nije baš svideo jer nisam samo ja bio zaslužan ako bih učinio nešto spektakularno pa sam počeo da izbegavam timske sportove. Počeo sam da dižem utege i to mi se svidelo. Osvojio sam prvenstvo Austrije 1964., ali bio sam previsok za to. Odustao sam od toga i počeo da se bavim bodibildingom. Nakon dve godine, shvatio sam da je to ono u čemu mogu da budem najbolji - otkrio je godinama kasnije.

Arnold Švarceneger
foto: Profimedia

U uzrastu od 16 godina opremio je podrum u kući kako ne bi plaćao članarinu u teretani jer mu je bila preskupa. Želio je da osvoji titulu Mr. Universe. Kao tinejdžer odlazio je u bioskop u Gracu i zadivljeno gledao mišićave filmske junake Džonija Veismulera u ulozi Tarzana i Stiva Rivsa koji je igrao Herkulesa. Divio se i bodibilding junacima tog vremena, Regu Parku, Bilu Prlu i Leriju Skotu, koji mu je bio idol od samog početka treniranja i inspiracija za sve što će ostvariti posle. Godine 1961. upoznao je Kurta Marnula, bivšeg Mistera Austrije, koji je bio impresioniran Arnijevim telom pa ga je pozvao da trenira u njegovom klubu u Gracu.

Četiri godine kasnije Arni je otišao u austrijsku vojsku. Ubrzo se prijavio na juniorsko takmičenje za Mistera Evrope i pobedio. Budući da je bio u vojsci, morao je da dezertira da bi učestvovao u takmičenju pa je završio u vojnom zatvoru. Kako je posle rekao, uopšte nije razmišljao o posledicama jer mu je takmičenje bilo jako važno. Godine 1966. takmičio se za titulu Mr. Universe u Londonu i osvojio drugo mesto, ali toliko je zadivio sudiju Čarlsa Beneta da mu je on na kraju ponudio da ga trenira.

U Londonu je Arni počeo da uči engleski jezik, a upoznao je i svog idola iz detinjstva - Rega Parka. Već 1967. osvojio je prvu titulu Mr. Universe, i to s tek 20 godina pa je postao najmlađi pobednik u istoriji tog takmičenja. Uspeh mu je bio ulaznica u Ameriku, zemlju o kojoj je maštao od desete godine. Ali Amerika je morala da pričeka još godinu dana jer je nakon pobede otišao u Minhen, gde je u fitnes centru u kojem je radio vežbao do šest sati na dan i pohađao ekonomsku školu.

Arnold Švarceneger
foto: Profimedia

- Titula Mr. Universe bila je prava prilika da postanem zvezda i obogatim se - priznao je Arni koji 1970. pobedio idola Rega Parka na takmičemnju u Njujorku pa kao 23-godišnjak pobedio na Olimpiji, čime je postao najmlađi pobednik u istoriji i tog takmičenja. Glad za uspehom dovela ga je do još pet uzastopnih Olimpija, a 1975. najavio je da se povlači iz takmičarskog bodibildinga.

Veliku prašinu podigao je 1980. osvajanjem sedme titule Mr. Olympia u Australiji, što mnogi smatraju kontroverznim jer se vratio iz sportske penzije, a za takmičenje se pripremao samo osam nedelja.

- Kao dete idealizovao sam sportske pobednike. Jedna je stvar idealizovati heroje, a druga zamišljati sebe na njihovom mestu. Kad sam video izvanredne ljude, rekao sam si: “Ja mogu da budem na tom mestu”, istakla je filmska zvezda koja i danas promoviše bodibilding u stručnim časopisima.

Mnogi, pak, smatraju da je koristio steroide (u ono vreme nisu bili zabranjeni i malo se znalo o njima) u izgradnji mišića. On, međutim, tvrdi da je steroide koristio samo nedelju dana pre velikih takmičenja kako bi mišiće napumpao krvlju da bi izgledali veći.

- Radim što hoću, ne zanima me šta drugi misle. Čak i ako se ne slažu i govore da gubim vreme, i dalje želim da budem bodibilder. Volim taj osećaj u mišićima, takmičenju i sve što mi to donosi. Zapravo, u životu nikad nisam morao da radim. Nisam imao posao s određenim radnim vremenom, ali sam dobro zarađivao. Putovao sam svetom zbog takmičenja. Napravio sam posao od onog u čemu uživam, što može samo pet posto populacije. Ostalih 95 posto su frustrirani kancelarijski radnici koji rade za nekoga drugog. Potpuno sam nezavisan. Kada bih se ponovno rodio, sve bih ponovio - tvrdio je, a slikovito je objasnio i svoju filozofiju sportskog Olimpa.

- Jedini način da postanete prvak jeste da prođete sva ponavljanja vežbi, mučenje i bol. Zato to zovem rutina mučenja. Mučim svoje telo. S druge strane, to mi pomaže da na taj bol gledam kao na užitak. Bol me čini većim, a to je ono što zapravo želim. Zbog toga je bol za mene užitak. Kad je osetim, to je za mene raj. Ljudi misle da je to mazohistično, ali varaju se. Volim bol zbog određenog razloga - objašnjava Arn.

U uzrastu od 21 godine konačno je otišao "preko bare", i to sa samo 20 dolara u džepu i ne baš sjajnim znanjem engleskog jezika, ali s velikom ambicijom i mentalitetom pobednika.

- Kada sam napokon stigao u Ameriku, bio je to baš poseban dan. Sećam se da sam došao praznih džepova, ali pun snova, odlučnosti i želje za uspehom - rekao je.

Odlazak u Ameriku doneo mu je i prvu ozbiljnu ljubav, Barbaru Outland, profesorku engleskog jezika s kojom je bio u vezi pet godina. Bila mu je velika podrška, a razišli su se zato što je ona težila običnom životu koji je Arni prezirao. Želio je da se proslavi kao glumac premda su prvi susreti s filmskim agentima neslavno završavali. Govorili su mu da neće uspeti zbog smešnog naglaska i razvijenog tela, pogotovo jer su na ceni bili fizički sitniji, karakterni glumci.

Ali Arni se nije dao omesti pa se još više posvetio učenju engleskog. Prvu ulogu dobio je u niskobudžetnom filmu ‘Herkul u New Yorku’, što može da zahvali muljanju poznatoga kanadskog bodibildera Džoa Vajdera koji je producente uverio da Arni već ima glumačkog iskustva u bečkom pozorištu.

Tada su ga potpisali kao Arnold Strong jer mu se ime teško izgovara. Upkos Barbarinoj bezrezervnoj podršci, Švarceneger ju je ostavio, a ona je u knjizi ‘Arnold and Me: in the Shadow of the Austrian Oak’ istakla da su bili jako različiti. Arni nije trošio vreme na tugu nego se posvetio obrazovanju pa je 1979. diplomirao međunarodni marketing i poslovni menadžment iz područja fitnesa i biznisa na Univerzitetu u Viskonsinu, a 1983. postao je američki državljanin. Godine 1977. izdao je autobiografiju i priručnik za vežbanje ‘Arnold: The Education of a Bodybuilder’.

Već 1976. dogodila mu se važnija uloga u filmu ‘Stay Hungry’ za koju je dobio Zlatni globus u kategoriji Nove najbolje muške zvezde. Uskoro je na Beverli Hilsu upoznao frizerku Sue Morej s kojom je imao vrlo otvoren odnos; samo su u Los Anđelesu bili verni jedno drugom. Ali romansu je prekinuo trenutak kad je Arni 1977. na teniskom turniru u Njujorku upoznao Mariju Šriver, bratanicu predsednika Džona Kenedija, koja ga je odmah oborila s nogu.

Arnold Švarceneger, Marija Šriver
foto: Profimedia

- Osvojila me karakterom, izgledom, čvrstim i odlučnim stavovima. Ona je moj najveći životni oslonac. Volim je, uvek ću se brinuti o njoj. Marija je snažna žena sjajnog smisla za humor. S njom možete da raspravljate o bilo čemu na zabavan i zanimljiv način. Dok sam bio bodibilder, došao bih u iskušenje da pojedem parče torte od sira, ali Marija bi mi ga uzela i podsetila me na takmičenje. Takva je partnerka oduvek bila - hvalio je glumac svoju odabranicu koja je bila oduševljena mišićavom zvezdom.

Marija je isticala da se u Arnolda odmah zaljubila, u njegov smisao za humor i odlučnost da iz svakog dana izvuče najbolje. Slavni par verio se u avgustu 1985., a venčao 26. aprilu 1986. u državi Masačusets. Bili su idilični supružnici koji su u 25 godina braka dobili četvoro dece, danas 27-godišnju Ketrin, 25-godišnju Kristin, 23-godišnjeg Patrika i 19-godišnjeg Kristofera. Međutim, Arni baš i nije bio veran.

Tokom snimanja filma ‘Crvena Sonja’ 1985. spetljao se sa seks-simbolom Brigit Nilsen. Glumica je tada bila u braku s njegovim prijateljem Silvesterom Staloneom, a posle je u autobiografiji napisala kako nije imala pojma da je Arni s Marijom.

- Sve smo želeli da isprobamo, nismo se suzdržavali. Nije bilo obećanja, zabrana, bila je to jedna od najboljih faza u mom životu. Arni me je uverio da sam mu jedina. Nikad mi nije spomenuo da će se oženiti Marijom i da je njihova veza ozbiljna. Da sam znala, ne bih se upuštala u to - otkrila je danska glumica.

Arnold Švarceneger, Marija Šriver
foto: Profimedia

Pre nego što mu je 2011. propao brak s Marijom, Švarceneger je bio uspešan u svemu što bi dotakao.

- Dobre stvari ne događaju se slučajno. Svaki dan nosi određene rizike, posebno rizik od neuspeha. Ali rizik me nije zaustavio. Zamislite da osoba pokuša nešto i ne uspe. Mora ponovo da pokuša. Ne možete zauvek biti neuspešni. Ako nešto probate deset puta, veće su vam šanse da ćete 11. put uspeti nego da niste probali nikako - životna je filozofija filmske zvezde.

Osim kultnih uloga u franšizi ‘Terminator’, koja je počela 1984., u njegovoj karijeri pamtiće se uloge u filmovima ‘Komandos’ 1985., ‘Sirovi ugovor’ 1986. ‘Predator’ 1987., ‘Crveno usijanje’ 1988., ‘Poslednji akcioni junak’ 1993., ‘Betmen i Robin’ 1997., ‘Osveta’ 2002., ‘Kapitalizam - ljubavna priča’ 2009., ‘Plan za beg’ 2013., a komičarski talent pokazao je u filmovima ‘Policajac iz vrtića’ 1990., ‘Junior’ 1994. i ‘Luda božićna zabava’ 1996. godine. Godinama je bio angažovan oko Paraolimpijskih igara, kao i oko problema klimatskih promena, a preduzentički duh pokazao je kad je s Frankom Kolumbuom pokrenuo kompaniju za zidarske radove "European Brick", čiji su profit mudro uložili u prodaju bodibilding i fitnes opreme. Zaradu od bodibildinga i filmova godinama je ulagao u deonice, obveznice, kompanije i nekretnine, a neko vreme je s Brusom Wilisom, Silvesterom Staloneom i Demi Mur bio suvlasnik lanca restorana "Planet Hollywood".

Nikada nije krio fasciniranost politikom i društvenom angažovanošću, a novu karijeru počeo je kao predsednik Veća za fitnes i sport u vladi predsednika Džordža Buša od 1990. do 1993. godine. Postao je republikanac čim je došao u Ameriku, tačnije nakon što je čuo Niksonov govor u predsedničkoj kampanji o velikim mogućnostima koje pruža Amerika.

Arnold Švarceneger
foto: Profimedia

Od 2003. do 2011. bio je guverner Kalifornije. Nagađalo se da politički uspeh može da zahvali ugledu porodice svoje supruge, koja je demokrata, ali on je tvrdio da Marija nikad nije uticala na njegova politička uverenja. Tvrdio je da se on i supruga uvažavaju i razumeju u političkim razilaženjima.

- Celi život bežim od politike. Ali kad mi je rekao šta planira, nisam htela da ga zaustavljam - rekla je Marija. Ali nije politika presudila braku Arnolda Švarcenegera i Marije Šriver nego seksualni skandali.

Kada se 2003. kandidovao za guvernera Kalifornije, mediji su se raspisali da ga je od 1980. do 2000. nekoliko žena optužilo za seksualno uznemiravanje. Supruga ga je tada strastveno branila. Nakon što se izvinio zbog neprimerenog ponašanja, pobedio je na izborima. A onda je pukla nova afera. Marija je počela da sumnja da je Arnold imao aferu s njihovom kućnom pomoćnicom Mildred Baenom jer je njen sin Džozef, vršnjak njihovom Kristijanu, jako ličio na Arnolda. I bila je u pravu. Arni je priznao aferu s Baenom koja mu je 1997. rodila sina Džozefa, a Marija je, da mu ne uništi političku karijeru, pričekala kraj drugoga guvernerskog mandata i podnela zahtev za razvod braka 2011. godine.

Arnold Švarceneger
foto: Profimedia

Dok se kućna pomoćnica skrivala od javnosti u vreme izbijanja afere, njen bivši suprug Rohelio Baena progovorio je u televizijskoj emisiji ‘Entertainment Tonight’. Rekao je da je tek nedavno otkrio da nije biološki otac svom sinu i da se to što mu se dogodilo može nazvati najvećom izdajom. Rekao je da je s Mildred bio deset godina u braku i da, bez obzira na sve, želi da zagrli svog sina kojem i dalje želi da bude otac. Jednostavno ništa ne može da promeni taj osećaj. Istakao je i kako je Arnold bio njegov junak i i da je Marija uništena.

U vreme izbijanja afere, za koju je glumac rekao da mu je to bilo najgluplje što mu se dogodilo u životu, još se spominjalo nekoliko ljubavnica. Američki mediji pisali su da je Marija jako razočarana, a nagađalo se da je bivši guverner namerno birao neprivlačne žene. Jednostavno zato što je smatrao da je zgodne i uspešne žene bilo teže zadovoljiti pa se poigravao s naivnim kućnim pomoćnicama koje su ga gledale kao božanstvo. Dok je trajala brakorazvodna parnica, porodica Švarceneger pogodila je još jedna drama.

Arnold Švarceneger, Marija Šrajver
foto: Profimedia

Naime, njihov 13-godišnji sin Kristofer doživeo je tešku nesreću na plaži u Malibuu. Dok je surfovao, poklopio ga je veliki talas pa je završio u bolnici s višestrukim prelomom rebara i nagnječenim plućima. Lekari su se borili za njegov život, a roditelje uz bolesničku postelju nevolja nije ponovno zbližila.

- Džozef je sjajan dečko i svestan je situacije. Nije mu lako, kao ni svima nama, ali sad moramo da razmišljamo kako dalje - rekao je Arni nakon razvoda.

Njegova ćerka Ketrin je tada za časopis "The Talk" otkrila da cela porodica, uprkos svemu, ima jako puno ljubavi i da su njeni roditelji učinili mnogo toga dobrog. Za časopis "Men’s Journal" glumac je otkrio da mu je važno da ostvari dobar odnos s vanbračnim sinom Džozefom Baenom, kao i s ostalom decom.

- Mogu da se udaram po glavi koliko želim, ali ne mogu da vratim vreme. Ne ide to tako. Zato mi je najvažniji odnos s decom - ispričao je. Nakon svih nevolja koje su ga snašle, 2012. objavio je autobiografiju ‘Total Recall’ u kojoj je opisao svoja tri životna razdoblja - bodibilding, glumačku i političku karijeru, otkrio kako je nakon dolaska u SAD u samo pet godina postao najbolji bodibilder na svetu, nakon deset godina diplomirao i postao milioner, nakon 20 godina svetska filmska zvezda, a nakon 35 godina ostvario još jedan uspeh i postao guverner Kalifornije.

Arnold Švarceneger
foto: Profimedia

Nakon guvernerskog mandata vratio se velikom platnu i snimio filmove ‘Poslednja bitka’ 2013., ‘Sabotaža’ 2014. i ‘Terminator’ 2015. godine.

Strastveni ljubitelj hamera, civilnog američkog vojnog vozila, i vatreni ekološki aktivista, duhovito je progovorio o svom bogatstvu.

- Novac te ne čini srećnim, isto sam srećan sa 50 kao i sa 48 miliona - ‘skroman’ je ambiciozni glumac. Da mu još nisu splasnule političke ambicije, nagađalo se pre nekoliko godina u Njujork Postu i navodilo se da Arni razmatra mogućnost kandidovanja za predsednika Amerike, ali u tome ga može sprečiti američki ustav po kojem onaj ko nije rođen u SAD-u ne može da bude predsednik.

Javnost se zabavljala i njegovom prepirkom s predsednikom SAD-a Donaldom Trampom, koji je godinama vodio televizijski šou ‘Pripravnik’, a 2015. preuzeo ga je Švarcenegr. Kad je šou pala gledanost, Tramp se izrugivao Arniju kako bi bilo dobro da se moli za njega zbog niske gledanosti, a ovaj mu je vratio da bi bilo najbolje da zamene mesta kako bi nacija mirno spavala.

1 / 21 Foto: Profimedia

Na koncu je Arni odustao od vođenja šou-a. Ali to ga nimalo ne brine jer već godinama uživa u vezi s Heder Miligan, 33. godine mlađom fizikalnom terapeutkinjom, s kojom se 2014. prvi put u javnosti pojavio u austrijskom skijalištu Kitcbuhelu. Tada je u domovini dočekan kao velika zvezda.

- Najsrećniji sam što mogu da se fokusiram na viziju onoga gde želim da budem u budućnosti. To mogu videti dok sanjarim, kao da je ispred mene. Ali nisam opterećen time jer već osećam da sam postigao cilj, samo je pitanje vremena - rekao je glumac koji si je sigurno vizualizirao još životnih ciljeva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs