saznajte više

PROROČICA MU JE PREDVIDELA SUDBINU, JEDAN SAVET MU JE PREOKRENUO ŽIVOT: 5 zanimljivih činjenica o Denzelu Vošingtonu!

Denzel Vošington je ikona američke i svetske kinematografije.

Vip priča
Autor:
PROROČICA MU JE PREDVIDELA SUDBINU, JEDAN SAVET MU JE PREOKRENUO ŽIVOT: 5 zanimljivih činjenica o Denzelu Vošingtonu!
Denzel Vošington, Foto: Profimedia

Od svog filmskog debija 1977. godine, on se pojavio u više od pedeset ostvarenja za veliko platno, uključujući i remek-delima kao što su Malkolm Iks (1992), Filadelfija (1993), Grimizna plima (1995), Slava (1998) i Dan obuke (2001). Poslednja dva filma su mu donela Oskare; prvi za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, a drugi za najboljeg glumca u glavnoj ulozi.

U narednim redovima ćemo vam otkriti neke manje poznate činjenice iz života ovog vrsnog holivudskog glumca.

Malo je falilo da postane doktor

Denzel Hejs Vošington mlađi rođen je 1954, a ime je dobio po svom ocu, Denzelu Hejsu Vošingtonu starijem. Njegov otac pak svoje ime je dobio po doktoru koji je učestvovao u porođaju njegove majke, doktoru Denzelu. Da li zbog toga ili nekog drugog razloga, Vošington je nakon srednje škole odlučio da pokuša da postane doktor.

Na koledžu, međutim, on je otkrio da ga gluma mnogo više zanima. Zanimljivo je da je on izabrao ovaj predmet, samo iz razloga jer je čuo da on lako donosi dobre ocene. Tokom osamdesetih Vošington je stekao slavu ulogom u seriji St. Elsewhere, u kojoj je, pogađate, igrao doktora.

Proročica u salonu lepote je predvidela da će biti slavan

Vošington je u emisiji Opre Vinfri pre petnaestak godina ispričao zanimljivu anegdotu iz svoje mladosti. Naime, kada je imao 22 godine, on je sedeo u salonu lepote njegove majke, gde je najednom primetio da jedna gospođa zuri u njega. Bila je to Rut Braun, za koju su vernici iz lokalne crkve verovali da je prorok. Na parčetu papira, ona je napisala svoje proročanstvo i brojeve 1975 i 28, a onda je Vošingtonu rekla da će uskoro postati slavan, proputovati celu planetu i upoznati milione ljudi.

Sidni Poatje mu je dao važan profesionalni savet

Slavni holivudski glumac Sidni Poatje bio je jedan od prvih Afroamerikanaca nagrađenih Oskarom. Vošington ga je smatrao svojim idolom, zbog čega je odlučio da se posavetuje s njim kada je 1986. dobio ponudu da igra u jednom hororu B produkcije. Poatje mu nije rekao da li treba ili ne treba da prihvati ovu ponudu, ali mu je preneo svoje vredno zapažanje o filmskoj industriji.

„Imaj u vidu da će te producenti identifikovati sa prve dve-tri uloge koje napraviš u Holivudu, ,poručio je Poatje budućoj zvezdi filmova Uragan i Američki gangster. Vošington je razumeo poruku i odlučio je da sačeka neku bolju ponudu.

On je napustio svoju prvu dodelu Oskara pre njenog završetka, iako je bio nominovan

Godine 1988, Vošington je prvi put bio na ceremoniji dodele Oskara. On bio i nominovan za statuu Američke filmske akademije, i to u kategoriji Najbolji glumac u sporednoj ulozi, zahvaljujući svojoj roli u filmu Vapaj za slobodom (1987). Tri decenije kasnije, Vošington se prisećao ovih trenutaka u razgovoru sa kolegom Džejmijem Foksom.

On je tada rekao da je znao da će ga u trci za Oskara pobediti Šon Koneri, koji je nominovan za sporednu ulogu u filmu Nesalomivi (1987), onog trenutka kada je škotski glumac izašao na podijum da predstavi nominacije za drugu kategoriju i dobio gromoglasan aplauz. Vošington je doneo odluku da napusti ceremoniju, ali ne pre nego što se ušunjao u balsku salu, gde je uzeo cvetni aranžman sa jednog od stolova za svoju majku.

Vošingtonova deca su krenula njegovim stopama

Vošingtonov sin, Džon Dejvid Vošington, važi za jednog od naboljih glumaca mlađe generacije. Gledali smo ga u glavnim ulogama u popularnim filmovima Crni klanovac (2018), Tenet (2020) i Beket (2021). Vošingtonova starija ćerka Katia producirala je film Ograde (2016) svoga oca, kao i drame Pieces of a Woman (2020) i Malkolm i Mari (2021), dok je njegova mlađa ćerka Olivija kao glumica debitovala u filmu Batler (2013), a nedavno je sa ocem igrala u filmu Male stvari (2021).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs