o njihovoj ljubavi se i dan danas priča

POSLE NJEGOVE SMRTI USLEDIO JE PONOR: Bolna ljubavna priča Ali Mekgrou i Stiva Mekvina! (FOTO)

Ni jedan razgovor o najvećim holivudskim frajerima svih vremena ne prolazi bez spominjanja Stiva Mekvina.

Vip priča
Autor:
POSLE NJEGOVE SMRTI USLEDIO JE PONOR: Bolna ljubavna priča Ali Mekgrou i Stiva Mekvina! (FOTO)
Stiv Mekvin i Ali Mekgrou, Foto: Profimedia

Zločesti dečko filmske industrije svojevremeno je nosio nadimak The King Of Cool, a svi koji su ga upoznali tvrde isto - njegova harizma bila je nenadmašna. Pravim imenom Terens Stiven Mekvin, plavooki Amerikanac škotskih korena rođen je 24. marta 1930. godine u Indijani. Njegov otac ostavio je njegovu trudnu majku nedugo nakon što je ostala trudna. Ona se onda odala alkoholu pa je brigu o malenom Stivu prepustila svojim roditeljima, Viktoru i Lilijan. S bakom i dekom preselio se na farmu ujaka Kloda kojeg je obožavao. Imao je osam godina kada je lep i miran život na farmi na zahtev svoje majke morao da zameni gradskom vrevom Indianapolisa. Promena okoline nije odgovarala povučenom i disleksičnom dečaku koji je zbog infekcije uha u detinjstvu ostao delomično gluv, a najviše problema stvarao mu je novi majčin muž. Kako bi pobegao od nasilnog očuha koji ga je često tukao, Stiv je sve više vremena provodio na ulici družeći se sa sitnim kriminalcima i članovima uličnih bandi. Prve znakove buntovništva pratile su i krađe. Tako ga je jednom prilikom policija uhvatila kako krade ratkapne s automobila. Odveli su ga kući i predali očuhu koji ga je istukao i bacio niz stepenice. Nakon ovog incidenta očuh je majku nagovorio da ga pošalju u srednju školu za problematične adolescente u Kaliforniji. Sa 17 godina Stiv se pridružuje Američkim marincima, a 1950. dobija časni otpust iz vojske. Zahvaljujući novčanoj naknadi za veterane seli se u Njujork i počinje da studira glumu na konzervatorijumu Sanforda Meisnera, a u slobodno vreme zarađuje dodatni novac na motociklističkim trkama. Krajem 1956. godine oženio je glumicu Neli Adams s kojom je dobio ćerku Teri i sina Čada.

Prvi veliki filmski uspeh osigurao mu je još jedan slavni plavooki zavodnik - Frenk Sinatra. On mu je 1959. godine ponudio ulogu u filmu "Never So Few" koju je umesto njega trebalo da tumači Frenkov prijatelj i saradnik Semi Dejvis Džunior. Međutim, Frenk je zbog svađe sa Semijem odlučio da ga zameni Stivom u kojem je video velik potencijal. Nije pogrešio. Kritičari su nahvalili mladog glumca i vrata Holivuda širom su mu otvorena. Film "The Sand Pebbles" iz 1966. godine donosi mu prvu (i jedinu) nominaciju za Oskara. Karijera mu je napredovala nezaustavljivom brzinom, a iako je zvanično bio u braku, pratio ga je glas velikog osvajača žena. Supruga Neli znala je za njegove afere i redom ih praštala, ali Stiv nije želeo da pređe preko njene afere sa švajcarskim glumcem Maksimilijanom Šelom. Brak im je bio pred raspadom kad je 41-godišnji Stiv počeo da snima film "Bekstvo" u kojem je glavnu žensku ulogu imala tada 32-godišnja Ali Mekgrou. Zvezda filma "Ljubavna priča" zahvaljujući neverovatnom uspehu tragične romantične drame u tom trenutku bila je najpopularnija i najtraženija holivudska glumica. Za razliku od Stiva čija je reputacija odavno bila ukaljana aferama kao i problemima s alkoholom i drogama, u Holivudu i izvan njega niko nije imao jednu lošu reč protiv Ali.

Bila je izvanredna. Nesvesna svoje lepote. Dokaz njene topline i dobrote, u onim danima pre talasa feminizma u kojima smo sve mi trebalo da budemo u sukobu jedne s drugima, jeste činjenica da nije bilo ni jednog jedinog ženskog bića koje je imalo nešto protiv nje, rekla je njena nekadašnja cimerica Glorija Steinem, slavna američka aktivistkinja i novinarka. Kao u scenariju nekog ljubavnog filma, dobra devojka Ali odmah se zaljubila u zločestog dečka Stiva. Baš kao i on, Ali je bila u braku. Supruga Roberta Evansa, filmskog producenta, upoznala je uoči snimanja "Ljubavne priče" i udala se za njega krajem 1969. godine. Na samom početku tromesečnog snimanja Stiv i Ali upustili su se u aferu. Bila je to strastvena, dramatična, uzbudljiva i bolna veza.

Mogu reći da bi bilo nemoguće ne zaljubiti se u Stiva Mekvina. On je bio čovek koji bi ušetao u sobu i svaki muškarac, žena i dete odmah bi se zapitali: 'Vau, ko je to?' Ni ja nisam bila izuzetak. Bio je neverovatno privlačan, a u sebi je nosio i dozu opasnosti. Ovo će zvučati otrcano, ali sećam kad sam ga prvi put videla na drugoj strani bazena. Odmah si mogao da primetiš one oči. Te neverovatne plave oči. Kao da me udarila struja. Mozak u takvim trenucima ne radi, ispričala je jednom prilikom Ali.

Stivu je supruga Neli u tom periodu uručila papire za razvod, ali nakon završetka snimanja Ali se vratila kući Robertu kako bi pokušala da spasi svoj brak. Glumac je to teško podneo. Bio je očajnički zaljubljen u Ali. Rekao mi je: 'Ne razumeš ti to. Ovo je prvi put u životu da nemam želje da budem s bilo kim drugim, ni ne pomišljam na to. Ona je osoba s kojom želim da budem do kraja svog života', ispričala je producentkinja Ketrin Haber. Ali više nije mogla da negira svoja osećanja pa je na kraju ostavila Roberta i razvela se. S njihovim sinčićem Džošom preselila se u Stivovu kuću na kalifornijskoj obali. Na vrhuncu karijere povukla se iz javnosti, udala se za Mekvina i na njegov zahtev posvetila porodičnom životu. Glumčeva prva supruga Neli otkrila je kako je Stiv u sebi nosio velik strah od napuštanja i nikad nije želeo da bude sam. Iako je mogla da bira uloge kakve je htela, Ali je odabrala da bude uz Stiva. Bila sam besna na nju zbog toga. Publika ju je obožavala! Izluđivalo me to. Uvek je bio nepristojan kada sam ih zvala jer je znao da je to znak da imam poslovnu ponudu za nju, ispričala je njena tadašnja agentkinja Su Mengers.

Stiv je s vremenom počeo da pokazuje sve mračne strane svoje komplikovane ličnosti. Ne mislim ništa ružno s tim, ali on je bio vrlo 'oštećen'. Kombinacija neverovatne tame, ljutnje, misterije i skoro pa dečije ranjivosti. Njegove promene raspoloženja bile su neverovatne. Ali ja nisam bila nikakva žrtva. Oboje smo imali mana. Ja sam bila puna predrasuda prema njemu. Tiho sam kipela. Trebalo je oboje da radimo na sebi. Moj greh bio je i to što nisam bila iskrena na početku. Nisam objasnila ko sam i šta sam. Iako sam mu rekla da bih radije bila s njim na motoru i uz put otvarala limenku piva, istina je da sam možda ipak više želela da odem u Pariz, rekla je Ali. Sve je teže podnosila Stivovu neosnovanu ljubomoru i posesivnost. Nakon nekoliko godina glumačke pauze odlučila je da se vrati snimanju filmova i dobila ulogu u filmu "Convoy". Njihov odnos naoko se popravio i krenuli su na put u Montanu. Na tom putovanju opet sam se zaljubila u njega, rekla je. Međutim, Stiv je na povratku iz Montane opet pokazao svoju mračnu stranu. Uoči susreta s njegovim prijateljem, Ali je želela da otkaže to druženje, ali na kraju su ipak otišli na večeru tokom koje se na svom lošem italijanskom upustila u kratku konverzaciju s jednim muškarcem iz društva, inače italijanom. Na povratku u Malibu, u žestokoj svađi Stiv ju je optužio da je namerno flertovala s njim na stranom jeziku kako ne bi mogao da je razume.

Ali je tada shvatila da njegovoj ljubomori nema kraja i da nikada neće imati njegovo potpuno poverenje i odlučila je da se iseli iz njihovog doma. Ponekad se pitam da li bi sve bilo drugačije da smo jednostavno ostali u hotelskoj sobi i naručili hamburgere, rekla je. Mekvin je potom nazvao svog najboljeg prijatelja i mentora Peta Džonsona i rekao mu da mora da ga vidi. Došao je u moju kuću i počeo da plače. Zagrlio sam ga. Rekao mi je: 'Jadan Džoš ( sin Ali Mekgrou i Roberta Evansa). Njegov svet opet se raspada'. To mi je slomilo srce jer sam znao da ne priča o Džošu nego o sebi, rekao je Pet. Stiv nije mogao dugo da bude sam i ubrzo je započeo vezu s manekenkom Barbarom Minti. Mnogi su tada primetili da tamnokosa lepotica poprilično liči na Ali. Par se venčao 1980. godine, a nedugo nakon venčanja Stiv je saznao da boluje od raka pluća. Prema sopstvenom priznanju, nakon Stivove smrti Ali se prepustila alkoholu i nizu destruktivnih ljubavnih veza. Borbu protiv zavisnosti započela je 1986. u klinici za odvikavanje Betty Ford i danas kaže kako joj je to iskustvo spasilo život: Počela sam da osećam unutrašnji mir za kojim sam oduvek žudela.

Bez obzira na problematičan odnos, godina provedenih sa Stivom seća se s posebnom emocijom i priznaje da žali samo zbog jedne stvari: Nema ga više od 30 godina i tužna sam zbog toga što nismo imali priliku da sednemo kao dvoje odraslih i treznih ljudi i da sve raščitimo. Žao mi je što nismo ostarili zajedno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs