saznajte više

TREBALO JOJ JE 22 GODINE DA KAŽE DA ČOVEKU SVOG ŽIVOTA: Gde je danas i šta radi Suzan Vega? (FOTO)

Jedna od najoriginalnijih američkih muzičara, Suzan Vega, planetarnu slavu stekla je kasnih osamdesetih.

Vip priča
Autor:
TREBALO JOJ JE 22 GODINE DA KAŽE DA ČOVEKU SVOG ŽIVOTA: Gde je danas i šta radi Suzan Vega? (FOTO)
Suzan Vega, Foto: Profimedia

Odrasla u Njujorku, nastupala je u manjim klubovima Grinvič Vilidža, i obljavljivala pesme za manje izdavačke kuće sve do 1984. godine i prvog velikog ugovora. Ali, album "Solitude Standing" (1987), prodat je u više od milion primeraka samo u Americi, zahvaljujući dvema pesmama, po kojima je najšira publika i danas pamti: Jedna je "Luka", o dečaku koji je žrtva psihičkog i fizičkog zlostavljanja, što je u to vreme bila retka tema pesama. Druga je "Tom's Diner", koji i danas postoji u Njujorku, a koji opisuje izolovanost individue od celog sveta, kako je objasnila u dokumentarcu za holandsku televiziju. Suzan Vega je i prvi ženski umetnik koja je bila vodeća zvezda Glastonberi festivala, 1989. godine.

Njen akapela hit "Tom's Diner" postao je još veći hit kada su remiks uradili Britanski DNA, a što je ona dozvolila da urade preko njene izdavačke kuće čime je i ova pesma postala njen najveći hit.

U velikom intervjuu za "Gardijan" pre nekoliko godina, rekla je da je na ulici često zamene sa nekom drugom poznatom osobom. "Govorili su mi da sam Sintija Nikson, Izabela Roselini, Moli Ringvold...", kaže. Često se pojavljivala i na audicijama za filmove, ali neuspešno. U filmu "Očajnički tražeći Suzan", izgubila je od Madone. Do devete godine, odrastajući u Istočnom Harlemu, mislila je da je delom Portorikanka. Verovala je da je njen očuh, Portorikanac, njen pravi otac. "Bio je to strašan šok, ponižavajući. Volela sam svoju baku Portorikanku, svoju tetku, svog oca, odnosnoočuha. Vaspitavana sam da budem ponosna polu Portorikanka. Volela sam portorikansku hranu, govorila španski. I da onda odjednom čujete da nemate veze sa tim... da, imala sam krizu identiteta", seća se.

Svog biološkog oca nije upoznala do 20-ih godina, kada je već bila u muzičkim vodama.

U jeku najveće slave udala se za muzičara i muzičkog producenta Mičela Fruma, sa kojim je dobila i ćerku Rubi. Razveli su se posle samo tri godine braka. Prava ljubav dočekala ju je 2006. godine, sa advokatom i pesnikom Polom Milsom, za koga se udala te godine, tačno 22 godine pošto ju je prvi put zaprosio. Njena ćerka Rubi (28) povremeno nastupa sa majkom na turnejama. Poslednji album Suzan Vega izdala je 2016. godine, a ovih dana vredno se sprema za novu mini turneju po Americi koja počinje u septembru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs