iSKRENO

ANA BEKUTA:Mladi pevači su umišljeni, misle da sve znaju, a ništa ne znaju! Nekad sam savijala kičmu, sada je ispravljam

"Nikad se ne bih vratila u mladost. Nema šanse! Nema šanse da prođem ponovo kroz sve što sam prošla," iskrena je Ana

Vip priča
17:58h Autor:
ANA BEKUTA:Mladi pevači su umišljeni, misle da sve znaju, a ništa ne znaju! Nekad sam savijala kičmu, sada je ispravljam
Foto: Kurir/ Ana Paunkovic

Iz Ane Bekute zrače samopouzdanje, lepota zrele žene, opušten život i zadovoljstvo. Dugo je zvezda koja se ne gasi, taj glas je čaroban i u zrelim godinama, a decenija ljubavi s Milutinom Mrkonjićem samo je dodala zlatni prah na život velike pevačice. Razgovaramo na Vidovdan, dan nakon finala poznatog šou-programa u kojem je Ana član žirija. *Dobili smo još jednog pobednika ciklusa "Zvezda Granda", mladog Mahira Muhalića iz Bosne. Čestitamo, a što bi rekao Saša Popović, ispostavlja se da Srbi najmanje glasaju za srpske kandidate.

"Srbi oduvek malo glasaju. Bosna i Hercegovina nema premca kada je u pitanju glasanje za bilo šta. Vole da učestvuju, da se čuje njihov glas. Tako smo i dobili pobednika koji je za oko 4.000 glasova bio ispred drugoplasiranog Isaka, koji je viđen kao prvi. U jednom trenutku su bili fifti-fifti, a onda su naglo krenuli da glasaju za Mahira. Sve je bilo transparentno i crno na belo. Ili je Bosna nenadmašna, ili mi ne umemo da animiramo gledaoce iz Srbije. Hoće Srbi da daju glas kad su u pitanju bolesna deca, tu smo mi sažaljivi, ali volela bih da znam odgovor kako motivisati glasače "Zvezda Granda" da glasaju za nekog iz Srbije."

*Nismo se pokazali ni u trci za Oskara, kada film "Dara iz Jasenovca" nije dobio našu veliku podršku, a povod ne može da bude ozbiljniji.

"Nažalost, nisam uspela da odgledam film, ali kad se pomene Jasenovac, setim se sredine osamdesetih, kada sam pevala u hotelu "Kozara", pa smo otišli da posetimo bivši logor u Staroj Gradiški. I danas ne mogu da zaboravim fotografije koje sam tamo videla, gotovo da čujem krike te pobijene dece. Eto, danas je Vidovdan i mnoge su se nepravde dogodile na taj dan. Ne možemo, mali smo, a drčni. Bolje je da u našoj prelepoj zemlji pravimo Evropu. Ne treba da klečimo ni da molimo, jer smo ponosan narod. Hajde da unutar naše zemlje napravimo Evropsku uniju, pa da cvetamo. Na dobrom smo putu." *Jeste li uspeli da napravite Evropsku uniju u sopstvenoj kući?

"Težak je to posao (smeh). Ali posrećilo mi se u poslednjih desetak godina. Uspeli smo u našoj kući to da napravimo, postavili smo stvari na svoje mesto i svakog na svoje mesto u okviru porodice, raspodelili zadatke i dobro nam je. Zahvaljujući dolasku Milutina u moj život, mnogo sam naučila. Bio mi je bogomdan. Savladala sam mnoge prepreke, a neke i preskočila. On je iskusan čovek, nenadmašni savetodavac u svim segmentima. Maksimalan savet i maksimalna podrška - to je Milutin. Pa on je zaposlio 1.000 mladih arhitekata za 30 godina rada u CIP jer poznaje ovaj narod, jer je ispravan i iskren. Teško je to postići." *Da li ste pravili neke velike greške u životu?

"Mislim da nisam. U poslu nikako, a u privatnom životu bilo je manjih promašaja. Nisam jedina, učim iz svojih grešaka. Ništa me ne budi iz sna, mirno spavam."

*Koliko ste tipična porodična žena?

"Ja sam baš tipična porodična žena koja ima priliku da radi javni posao. Mnogi mi neće poverovati, ali svaki slobodan trenutak koristim da budem u svom domu, ugostim porodicu, spremim i pozovem ih na ručak. Porodica mi je na prvom mestu. To sam naučila sa zrelošću. Ranije sam jurila za poslom, malo ih i zapostavljala, a sada su mi najvažniji."

*Kome najviše ugađate?

" Mom sinu Igoru i unucima Sonji i Branku. Sonja studira, druga je godina na psihologiji, dobar student, dobra devojka, nežna je, osetljiva. Učim je da očvrsne, da ne prima sve srcu. Isti takav je i Branko. Milutin mi mnogo pomaže. On ih oboje kali. Imamo ozbiljne razgovore, oni su sad ozbiljni ljudi. Sonja ima 20, a Branko 22 godine. Ravnopravni smo sagovornici."

*Jeste li i prema sinu bili takvi kao prema unucima?

"Nažalost - nisam. Trčala sam za karijerom, da napravim ime i ostvarim se u poslu. Igoru ništa nije materijalno falilo, samo sam mu nedostajala ja, kao majka. Takvo je dete, Lav u horoskopu, traži za sebe ogromnu ljubav. Trudila sam se koliko sam mogla i koliko mi je život dozvoljavao. A pošto učim na svojim greškama, sada sam tu za svoje unuke. I Igor će verovatno takav biti za svoje."

Ana Bekuta
foto: Kurir / Damir Dervišagić

*Da li biste se vratili u mladost?

"Ne, ne bih nikada, nema tih para. Nema šanse da prođem ponovo kroz sve što sam prošla. Ništa mi nije išlo iz prve ruke, borila sam se i otuda ona pesma "Sve sam stekla sama", koju je napisala Marina Tucaković. Ovo su moje najlepše godine. Mirna sam, opuštena, nema više trzavica, jurcanja... Umetnički sam se ostvarila, publika me poštuje, imam divnu porodicu i prijatelje, status, sve... Šta mi više treba. Nisam ni sanjala kao devojče da ću se u šezdesetim godinama naći u ovako dobroj situaciji. Zahvalna sam na svemu što sam dobila, i na muci, na plusevima i na minusima. Umela sam da savijem kičmu i kažem sebi: proći će. *Kako služi glas u ovom dobu?

"Služi me moj glas, sve bolje i bolje. Taj glas je odlika svega što sam radila u prošlosti. Zadovoljna sam kako me služio i služi, i osećam da će to ići u nedogled, dokle budem disala." *Prilično ste strogi kada je u pitanju ocenjivanje pevanja, vidi se to i u žiriranju u "Zvezdama Granda".

"Nisam stroga, samo zahtevam rad. Nerad ne podnosim. Ja sam mnogo radila kako bih došla u ovu poziciju. Ništa mi nije palo s neba. Ko me je pitao da li sam bolesna, pod temperaturom? Niko. Ljude koji su došli da me slušaju to ne zanima. Moramo da budemo profesionalci, vredni i radni. To je jedini put do uspeha. To me je držalo sve ove godine, a sada kada kao mentor imam priliku da radim s mladim ljudima, prenosim im to iskustvo. Posao me nikad nije izdao, prevario i ja sam ga poštovala. U ljubavi je bilo uspona, padova, klimavih veza, ali rad me je održao." *Da li vam se neko od mlađih pevača javio da ga vokalno producirate, pomognete u pevačkoj tehnici?

"Vrlo ih je malo. Umišljeni su i misle da znaju sve, a ne znaju ništa. Nemaju pojma ni o čemu, a neće da slušaju. Poštujem one koji su mi se javili i koje je zanimao moj stav. Oni su mudri i napraviće nešto. Svi ostali su uništeni. Sve što znam naučila sam od svojih producenata: Predraga Vukovića Vukasa, Dragana Stojkovića Bosanca, Fute Radulovića, Zlaje Timotića... Učila sam i nadam se nadogradila. Ja sam dobar đak." *Prija li popuštanje korone?

"Kako da ne, godinu i po dana nismo pipnuli ništa. Evo, stižu pozivi sa svih strana, nastavljamo gde smo stali. Posla ima preko glave. Idemo dalje, šta sad." *Mnoge žene se pitaju za tajnu vašeg dobrog izgleda.

"Ima tu mnogo genetike. A i da nema, ja se negujem. Sve dok postoji moderna kozmetologija koja mi pomaže da starim pristojno a da ne idem pod nož - sve radim. Vidi se iz priloženog."

U čemu vam pomaže joga?

"Radim korektivnu jogu, ispravljanje delova tela koji nisu dobri. Meni su stradala leđa, mada imam i nasledne faktore. Počela sam da se savijam između plećki. Radim joga vežbe sa svojom rođakom svaki drugi dan i uživam. Ispravljam se. Šta ću, takav sam čovek. Nisam bez veze rekla: podvijem kičmu. Nekad sam je podvijala, sada je ispravljam i trudim se da tako ostane do kraja života."

*Tekst preuzet iz Lene, nedeljnog dodatka Kurira

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs