Intervju

NIKOLA PEJAKOVIĆ: Bez Boga ni preko praga! Najvažnije je da deca imaju OVO u životu!

"Kad nestane porodica, nestaće i čovek," smatra Nikola Pejaković

Vip priča
13:33h Autor:
NIKOLA PEJAKOVIĆ: Bez Boga ni preko praga! Najvažnije je da deca imaju OVO u životu!
Foto: ATA Images

Kad se pomene ime Nikole Pejakovića, on je sinonim za najređu i najautentičniju glumu. Takav nesvakidašnji dar doneli su mu i donose nepodeljenu naklonost publike, kako u komedijama, tako i u najozbiljnijim ulogama, kakva je sveštenik Dragan u retko dobroj televizijskoj trilogiji "Meso" i "Kosti", čiji je i scenarista. Ko bi mogao da zaboravi Halila iz filma "Lepa sela lepo gore" ili Čorbu iz "Složne braće"? Niko. Bilo da je u glavnoj ili epizodnoj ulozi, za Kolju je svejedno, on piše, režira i glumi. Dok ne počne snimanje "Kože", poslednjeg dela trilogije, za koje je rekao da će biti katarzično, uželeo se komedije i jedino što preostaje je da - jedva čekamo. *Jeste li završili seriju "Advokado"? Odakle ovaj simpatičan naslov i čemu ćemo se smejati?

"U pitanju je totalna komedija. Punokrvna, rasna komediografska egzibicija. I drago mi je da smo uspeli u nameri da s nekim od najtalentovanijih glumaca sa ovog našeg prostora napravimo nešto što smo tako dugo čekali i pripremali. Mi bolje ne možemo, a kako će publika da reaguje - videćemo."

*Nekada su glumci i ekipa išli iz filma u film, danas iz serije u seriju. Posle drugog dela vašeg triptiha "Kosti", teške i tužne priče, zašto ste se vratili scenariju komedije koji ste napisali pre mnogo godina?

"Uželeo sam se komedije. I, na kraju krajeva, godinama sam se vraćao na "Advokado", red je bio i da se konačno realizuje." *Potpuno ste nas "oduvali" izborom glumaca u "Kostima", pogotovo Kostom Govorušom i Nikolinom Friganović. Izgleda da pojma nemamo kakva se glumačka blaga kriju u Republici Srpskoj?

"Zasluge za to pripadaju reditelju Saši Hajdukoviću. On je hrabro napravio podelu, znajući da će glumci iz Srpske umeti i znati da se nose sa iskusnijim kolegama iz Srbije." *Čekamo film "Nebesa" Srđana Dragojevića u kome igrate ulogu Belog Maga. Film se opisuje kao "izazovi hrišćanstva". Zar ne doživljavamo takve izazove čim otvorimo oči ujutru?

"Bez boga ni preko praga."

Nikola Pejaković Kolja
foto: ATA Images

*Je li manje stresno živeti u Banjaluci nego u Beogradu? Selimo se tamo-vamo, a u čemu je čar rodnog mesta?

"Banjaluka je moj rodni grad, ali i mesto koje, zbog svoje pozicije, broja stanovnika i specifične atmosfere, pruža priliku čoveku da sa svojom porodicom živi lakše, lepše i mirnije."

*Kako ste vaspitavali decu? Da li ste primenjivali model svojih roditelja ili ste im dali pravu količinu slobode?

"I supruga i ja smo sledili osećaj, svoja uverenja, svoju veru i običaje. Nismo imali neki koncept, niti smo sprovodili neke planove ili ideje." *Kakav ste otac i kakva je majka vaša supruga?

"Ona je na sebe preuzela većinu obaveza oko dece i gotovo sva težina vaspitanja je pala na njena pleća. U tom smislu, ja svoju decu volim, meni su oni sve što imam, ali kakav sam otac, to ne znam, to će oni jednom moći da kažu." *Da li deca treba da znaju živote svojih roditelja?

"Oni treba da znaju da ih roditelji vole, da to osećaju u svakom trenutku. Sigurnost, ljubav, pažnja, to je sve što deci treba."

*Ima li ovdašnja porodica šansu da se održi kad sa svih strana dobijamo poruke da je čovek sam sebi najbitniji?

"Kad nestane porodica, nestaće i čovek." *Šta pomislite kad vidite reklamu u kojoj majka deci za doručak ili užinu daje neki slatkiš u kom nema ničeg zdravog? Kakva je to agresija?

"Žao mi je, i nje i dece. I razumem je, mi smo svi žrtve ove civilizacije koja i blista i nestaje u istom trenutku." *Šta vam u današnjem načinu života opasno ide na živce i dopuštate li sebi da se čudite i nervirate?

"Nerviram se samo kad moram."

*Da li treba da se zatvorimo u kuće i čuvamo svoju porodicu kao blago ili da budemo aktivisti, hučemo i bučemo?

"Ovo prvo, svakako. Smešno je, nakon svega što smo proživeli, misliti da su revolucije, razbijene glave, krv, suze i znoj - put ka nekom rešenju. To je, zaista, onako, kako bih rekao... amaterski pogled na život i svet." *Postoje li večeri kad se skupe prijatelji, deca su tu negde, pa se nešto zapeva uz gitaru? Recimo onu koju vam je poklonio Goran Bregović?

"Nemam običaj da pevam kod kuće." *Davali ste dosta intervjua, a u jednom ste rekli: "Ja sam bio i ostao budala." Pa kako to da kaže čovek vaših potencijala? Ironija, sevdah, rokenrol...?

"Ne znam, ali verujte, to je istina."

*Ljudima je nekako ušlo u glavu da se danas ne isplati biti dobar, skroman, pošten, da se dobrim ljudima dešavaju samo ružne stvari. Podlegnete li nekad takvom mišljenju?

"Ne. Ja mislim da se ne isplati biti zao i nepošten, da je glupo biti ciničan i euforičan, da je bedasto biti siguran u sebe i egocentričan. I da je, na kraju, opasno biti opasan. Opasno po dušu, a ona je jedino bitna."

*Tekst preuzet iz dodatka Lena, koji izlazi svake nedelje uz dnevni list Kurir

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs