Džordž Sanders

DRAGI SVETE, DOVOLJNO SAM ŽIVEO. OSTAVLJAM VAS U OVOJ SEPTIČKOJ JAMI: Rekao je i popio pet bočica pilula! (FOTO)

Najavio svoju smrt 25 godina ranije

Vip priča
Autor:
Foto: Profimedia / Everett Collection

"Dragi svete, odlazim zato što mi je dosadno. Osećam da sam dovoljno živeo. Ostavljam vas s vašim brigama u ovoj slatkoj septičkoj jami. Srećno."

To je bila oproštajna poruka Džordža Sandersa pre nego što je u aprilu 1972. godine popio pet bočica lekova i zauvek otplovio od ovozemaljskih nevolja. U trenutku smrti je imao 65 godina, a Dejvid Niven je tvrdio kako mu je Sanders još 1937. rekao kako će sa 65 izvršiti samoubistvo.

Dramatično je otišao, ali i igrao svoje uloge. Bariton hladan kao zmija, apsolutna nezainteresovanost za probleme smrtnika, pogled ispod oka i vešte, suve doskočice za svakog ko mu se obrati, jedna čista uživancija je bilo gledati bilo koje delo s njim u ulozi, jer se čini da su i scenaristi zazirali od njega pa su mu pisali bolje replike nego za ostale, a i jedino njegove su mogle biti dobre u filmu.

Džordž Sanders
foto: Profimedia / Everett Collection

Virtuoz epizode, čuven je njegov cinični kritičar Edison Devit, lik iz All About Eve za kojeg je dobio Oskara i čija naracija je čak otrovnija i od same radnje filma, kod Hičkoka je bio u Rebeki i Foreign Correnspondent, uobičajeno verbalno vešt iz drugog plana, i u Picture of Dorian Gray, Ghost and Mrs. Muir, Langovom noiru While The City Sleeps, pozajmljivao je glas Šir Kanu u slavnoj verziji Knjige o džungli, a posebno se mora naglasiti retka glavna uloga, i to u filmu Journey to Italy Roberta Roselinija u kojem su on i Ingrid Bergman igrali sredovečni bračni par u teškoj krizi. Oboje su odradili posao stvarno neverovatno, a sam film je jedan od boljih sa sličnom tematikom.

Pored očite dosade, na samoubistvo Sandersa su još više uticale tragedije koje su mu se dogodile pred kraj puta. Za samo godinu dana je ostao bez supruge, brata i majke, propala mu je višemilionska investicija, a i bio je sve lošijeg zdravlja pa nije hteo da ostane bez mogućnosti da obavlja osnovne aktivnosti. Inače, njegov brat je takođe poznati glumac Tom Konvej, a pomenuta supruga je Magda Gabor, njegova četvrta bračna partnerka u životu, a druga partnerka po redu je bila njena sestra Za Za Gabor.

Rođen je u Sankt Peterburgu, bio je nemačke, estonske i škotske krvi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...