pogledajte

PRIZOR KOJI LOMI SRCE: Kraljica Elizabeta prvi put na tronu bez svog supruga! (FOTO)

Kraljica je odradila svoj prvi zvaničmi angažman van dvorca Vindzor od smrti supruga princa Filipa. Zvanično je otvorila zasedanje parlamenta, sama, ali dostojanstveno i mirno, kao i uvek.

Vip priča
Autor:
PRIZOR KOJI LOMI SRCE: Kraljica Elizabeta prvi put na tronu bez svog supruga! (FOTO)
kraljica Elizabeta, Foto: Profimedia

Prošle nedelje Velika Britanija je imala lokalne izbore, a danas je britanski parlament ponovo počeo sa zasedanjem. Kako to nalaže tradicija, svečano ga je otvorila kraljica Elizabeta II. Iako je u velikoj, zlatnoj stolici sedela ponosno, a , mnoge je taj prizor rastužio i to zbog jednog detalja.

Naime, pored nje po prvi put u nije sedeo njen suprug princ Filip koji je preminuo 9. aprila 2021. godine, samo nekoliko nedelja pre svog 100. rođendana.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Zbog njegove smrti u parlamentu je sklonjen njegov zlatni tron te na njegovo mesto postavljen sto prekriven crvenim baršunastim stolnjakom i ukrašen zlatnim vezom.

Prizor usamljene kraljice bez svoje 'snage i oslonca', kako je nazivala Filipa, bio je težak za gledati, ali ona je svoju dužnost odradila dostojanstveno, kao i uvek. U parlament je došla u kaputu boje lavande s odgovarajućim šeširom, tako suptilno poručujući da nakon Filipove smrti više ništa nije isto.

Ipak, do parlamenta su je pratili njen sin i naslednik, princ Čarls sa svojom suprugom Kamilom pa je osećaj usamljenosti bio barem malo manji.

Iako se nakon smrti princa Filipa šuškalo da bi Kraljica zbog tuge i umora mogla da abdicira i prepusti presto Čarlsu, ljudi bliski kraljevskoj porodici tvrde da do toga nikada neće doći.

"Kraljica nikada neće abdicirati zbog dužnosti i časti, a javna služba je duboko usađena u nju, kao što je bila i u Filipu. Njena porodica je uz nju, ali ona će morati da nastavi dalje. Razume da mora obaviti posao, a Filip bi to također želeo. To je učinila kad se on povukao iz javnog života", objasnio je bivši viši pomoćnik u palati.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs