DŽON MEKTIRNEN

BIO JE JEDAN OD NAJPOZNATIJIH HOLIVUDSKIH REDITELJA, A ONDA MU JE FBI DOŠAO GLAVE: Završio je u zatvoru zbog SKANDALA!

Slavnom reditelju koji je autor mnogih akcionih filmova karijera je krenula nizbrdo kada je završio u zatvoru nakon laganja FBI agenta

Vip priča
17:49h Autor:
BIO JE JEDAN OD NAJPOZNATIJIH HOLIVUDSKIH REDITELJA, A ONDA MU JE FBI DOŠAO GLAVE: Završio je u zatvoru zbog SKANDALA!
Foto: Profimedia

Američki reditelj Džon Mektirnan najpoznatiji je po akcionim filmovima „Umri muški” i „Lov na Crveni oktobar” , "Predator", a režirao je i rimejk "Afera Tomas Kraun".

Pravi filmski tvoraca s okom perfekcioniste, i detaljnom obukom baziranom na evropskoj kinematografiji bio je i gost 44. FEST-U u Srbiji 2016. godine, kada mu je uručena nagrada Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo.

Tada se njegov film „Lov na Crveni oktobar“ prikazivao u okviru programa Omaž laureatima u Jugoslovenskoj kinoteci.

"Jako je lepo što su mi dodelili nagradu, ali kao što sam rekao sinoć, osećanja su mi poprilično pomešana. Divno je kad neko prepozna Vaš rad, ali kad vam neko dodeli nagradu za životni doprinos, onda shvatite da je zastrašujuće da ste došli u tu fazu života da vam neko dodeljuje tu nagradu. Čudno iskustvo, zaista”, rekao je tada Mektirnan.

Džon Mektirnan
foto: Profimedia

Međutim, čuveni režiser koji stoji iza mnogih američkih filmova, bio je umešan u skandal prisluškivanja, zbog čega je proveo gotovo godinu dana iza rešetaka.

Naime, nakon što se otkrilo da je unajmio čuvenog holivudskog privatnog detektiva i reketara u slobodno vreme Anthonija Pelicanoa, i to da postavi prislušne uređaje da špijunira Čarlsa Rovena, producenta Mektirnanovog filma Rollerball, i Mektirnanovu bivšu ženu, 2010. je proglašen krivim i osuđen n na 12 meseci zatvora i kaznu od 100.000 dolara ali je ostao na slobodi sve do 2013. Osuđen je zbog laganja FBI agenta.

Mektirnan je 2006. priznao da je lagao čoveka koji mu se preko telefona predstavio kao FBI agent i koji se raspitivao da li je Mektirnan angažovao privatog detektiva Entonija Pelikana da prisluškuje producenta Čarlsa Rovena dok su radili na filmu "Rollerball" iz 2002.

Ubrzo potom Mektirnan je povukao iskaz ali je posle brojnih žalbi i ponovnih suđenja federalni sud 2010. presudio da je kriv za laganje federalnog agenta i osudio ga na godinu dana zatvora.

Otkad je taj skandal isplivao na površinu, stavljen je na stub srama, pravosudni organi razvlače ga po sudovima, kućnim pritvorima, kao i po pravom zatvoru, gde je proveo oko godinu dana i dosta smršao.

U međuvremenu je bankrotirao i izgubio sve šanse za nastavak sjajne karijere kakvu je imao.

Brojne poznate ličnosti uključujući glumca Semjuela L. Džeksona podržale su Mektirnana na na Fejsbuku je otvorena stranica "Oslobodite Džona Mektirnana" sa preko 10.000 "lajkova". 2014 godine pušten je na slobodu.

Postojale su i glasine o velikom povratku, međutim Mektirnan je poslednji film snimio 2003., a budući da su mu i danas za vratom oni koji su bili i na početku FBI košmara, teško da će napraviti nešto kao ranije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs