neverovatna priča

ŽIVOT SLAVNE DALIDE OBELEŽEN TRAGEDIJAMA: Svi muškarci koje je volela izvršili su samoubistvo, a onda se i ona ubila!


Dalida je bila diva snažnog glasa i nesvakidašnje lepote čiji je uspeh svetskih razmera pratio takav niz tragedija da je u njega gotovo teško poverovati.
 

Vip priča
20:01h Autor:
Foto: Profimedia

Dalida (Jolanda Điljoti) je rođena 17. januara 1933. u Kairu u imućnoj italijanskoj porodici u Egiptu.  

 

Kao desetomesečna beba dobija jaku infekciju očiju koja joj uništava vid. Do svoje 8 godine veće je imala dve operacije i nosila je naočare. Zbog toga je imala ozbiljne komplekse, pa je sa 13 godina odlučila da bi radije da svet vidi kao mrlju nego da joj naočare kvare izgled i prestaje da ih nosi.


Nakon Drugog svetskog rata, u 12 godini doživljava porodičnu tragediju. Otac joj umire, iscrpljen zatvoreništvom u ratu.

 

Žaleći njegov prerani nestanak i manjak provedenog vremena sa ocem, Dalida u jednoj ispovesti priznaje da ga je čitav život tražila u drugim muškarcima.
 

Kako je odrastala Jolanda se pretvarala u divnog labuda. Ne želeći da joj život prođe u sekretarskim poslovima kojij je bio inače želja njenih roditelja, Jolanda započinje karijeru modela u modnoj kući Dona.

Dalida
foto: Profimedia

Ubrzo se prijavljuje na izbor za Mis Egipta, a pobeda na takmičenju otvara joj  vrata svih filmskih studija u rodnoj zemlji.

 

Međutim, tada ju je spazio francuski reditelj Mark de Gastine i mlada diva putuje za Pariz u potrazi za slavom.


Međutim, njen život u prestonici Francuske bio je daleko od glamuroznog. Zbog manjka novca, Dalida je bila usamljena i izolovana. Zbog toga odlučuje da uzme časove pevanja. Uskoro počinje da peva po klubovima, a njen talenat postaje primećen.

Dalida
foto: Profimedia

Ljubavne tragedije

 

Prvi singl "Madona", Dalida je snimila 1955. godine. Pesma je prošla više nego dobro, a onda je drugi singl "Bambino" postao planetarno popularan stvorivši od Dalide divu za sva vremena.

 

 

U to vreme Dalida ulazi u strasnu romansu sa svojim menadžerom Lucienom Morisom koji je u to vreme bio oženjen.

 

Tokom narednih godina Dalida ima nekoliko veoma uspešnih turneja, osvaja nagrade, niže uspehe. Njena slava prelazi granice Francuske...

 

Nakon velikog uspeha Dalida odlazi u Egipat i tamo biva dočekana kao kraljica. Ondašnja štampa joj dodeljuje laskavu titulu "Glasa veka". Posle velikog uspeha u domovini, diva se vraća u Fancusku gde nastavlja svoju aferu sa menadžerom. Dalida već gubi strpljenje, jer Lucien nikako da se razvede od svoje žene. Međutim, nakon što je ipak uspeo da se razvede, usledilo je venčanje Liciena i Dalide 1961. godine.

Dalida
foto: Profimedia

Cela njena porodica je doputovala iz Egipta kako bi prisustvovala venčanju. Nakon samo par meseci od venčanja, Dalida odlazi u Kan kako bi nastupala i tamo upoznaje Žana Sobjeskog, u kojeg se ludo zaljubljuje. Ta zaljubljenost dovodi u krizu Dalidin brak. Iako je mnogo dugovala Morisu za svoj uspeh, Dalida ipak odlučuje da karijeru i život nastavi bez njega.


U tom periodu Dalida kupuje velelepnu vilu Sakre ker koja ima predivan pogled na Pariz. Bajkovita vila postaće njeno utočište do kraja života.

 

Samo par dana pred useljenje u novu vilu, Dalida raskida vezu sa Žanom iako nije bilo nikakvih prepreka njihovoj ljubavi.

 

1967. nastupila je na festivalu Sanremo sa tadašnjim dečkom Luiđijem Tenkom, mladim Italijanom, željnim slave i priznanja. Razočaran svojim lošim nastupom i rezultatom, Tenko izvršava samoubistvo u hotelskoj sobi, ona prva otkriva njegovo beživotno telo.

 

Nakon njegove smrti, Dalida pokušava da izvrši samoubistvo velikom dozom tableta za spavanje. Srećom, nije uspela!

 

Iste godine zatrudnela je sa jednim osamnaestogodišnjim mladićem. Abortirala je saznala da neće moći da ima decu. Tri godine kasnije, Dalidin bivši suprug i čovek koji je od nje napravio zvezdu, Lisijen Moris oduzima sebi život pištoljem, kao pre njega Tenko.

 

U narednih osam godina, Dalida gubi i prijatelja Majka Branta, izraelskog pevača, kao i bivšeg Rišara Šanfrea, pariskog plejboja koji se nazivao grofom od Sen-Žermena. U turbulentnom ljubavnom životu, pevačica je bila i u kratkoj vezi sa glumcima Alenom Delonom i Žanom Sobjeskim.

Dalida
foto: Profimedia

Sve tragedije odvode je u letargiju i depresiju

 

"Počinjem da mislim da donosim nesreću muškarcima", izjavljivala je.

 

Dalidin život kao da je neprekidna drama, pa u Kanadi jedan fan čak pokušava da je kidnapuje.

 

U to vreme Dalida ulazi u strasnu romansu sa svojim menadžerom Lucienom Morisom koji je u to vreme bio oženjen.

 

Tokom narednih godina Dalida ima nekoliko veoma uspešnih turneja, osvaja nagrade, niže uspehe. Njena slava prelazi granice Francuske...

 

Nakon velikog uspeha Dalida odlazi u Egipat i tamo biva dočekana kao kraljica. Ondašnja štampa joj dodeljuje laskavu titulu "Glasa veka".

 

Posle velikog uspeha u domovini, diva se vraća u Fancusku gde nastavlja svoju aferu sa menadžerom. Dalida već gubi strpljenje, jer Lucien nikako da se razvede od svoje žene. Međutim, do braka će ipak doći aprila 1961. godine.

 

Cela njena porodica je doputovala iz Egipta kako bi prisustvovala venčanju. Nakon samo par meseci od venčanja, Dalida odlazi u Kan kako bi nastupala i tamo upoznaje Žana Sobjeskog, u kojeg se ludo zaljubljuje. Ta zaljubljenost dovodi u krizu Dalidin brak. Iako je mnogo dugovala Morisu za svoj uspeh, Dalida ipak odlučuje da karijeru i život nastavi bez njega.

 

Dok ljubav cveta sa Žanom, pevačica ne zaboravlja na svoju karijeru koja neverovatnom brzinom doseže sve veće visine.

 

U tom periodu Dalida kupuje velelepnu vilu Sakre ker koja ima predivan pogled na Pariz. Bajkovita vila postaće njeno utočište do kraja života.

 

Samo par dana pred useljenje u novu vilu, Dalida raskida vezu sa Žanom iako nije bilo nikakvih prepreka njihovoj ljubavi. Pevačica je ranije dobila razvod braka od Morisa koji kasnije izvršava samoubistvo.


Uskoro u njen život ulazi Luigo Tenko, mladi muzičar sa kojim Dalida počinje ljubavno putovanje. Par se priprema za muzičko takmičenje u San Remu. Takmičenje je prošlo neslavno za oboje što mladog pevača uništava. Luigo se opija, svađa sa žirijom takmičenja, odlazi u hotelsku sobu i izvršava samoubistvo.

Dalida
foto: Profimedia

Dalila je potpuno uništena zbog Luigove smrti pa i sama pokušava samoubistvo nekoliko meseci kasnije.

 

Nakon ovog tragičnog događaja Dalida se ponovo vraća na scenu u novom stilu - duga bela haljina podseća na Devicu Mariju.

 

Pevačica se posvećuje čitanju, strastveno gutajući Frojdove knjige. Meditacija i joga postaju njena preokupacija, a u karijeri nastavlja da napreduje.

 

Nastaje period duhovnog traganja. Dalida sve češće putuje u Indiju, konsultuje se sa gruuom. Karijeru ne zapostavlja ni jednog minuta. Nonovastala opsesija čitanjem i istraživanjem svoje psihe, rezultuje autorskim tekstovima pesama. Dalidine pesme dobijaju neverovatno duboke misli.

 

Tadašnji menadžer sa rezervom prihvata promene u njenoj muzici te propušta zakazivanje koncerata. Međutim, njene nove pesme postižu još veći uspeh.

 

Već 1972. godine Dalida postiže svoj duhovni mir. Karijera napreduje. Uskoro snima legendarnu pesmu "Parole Parole" sa Alenom Delonom i postaje planetarno popularna.

 

Njeni hitovi su se pevali od Japana do Nemačke. Nekoliko pesama je snimila na turskom jeziku, a u Egiptu je dostigla status boginje.

 

Dugogodišnji konstantni uspeh, pevačica može da zasluži i svojoj sposobnosti da prati nove trendove i prilagođava se promenama.

 

Međutim, u ljubavi nije imala sreće. U vreme najveće slave prolazi kroz bolan raskid sa Ričardom Čanfejom. Pokušavajući da zaboravi ljubavni neuspeh, pevačica se okreće poslu.


U to vreme Dalida podržava francuskog predsednika Fransoa Miterana i svi slute da ta podrška nema nikakve veze sa političkim stavovima poznate dive. Kada je afera zapretila da preraste u skandal, pevačica odlazi iz Francuske na truneju.

 

Nakon godinu dana se vraća i ulazi u studio kako bi snimila nove pesme, međutim tu je zatiče tužna vest da je njen bivši ljubavnik Ričard izvršio samoubistvo.

 

Pevačica ne može da podnese ovu vest te pada u depresiju, a često ima i momente gubitka pamćenja. Uprkos velikim zdravstvenim problemima, pevačica nastavlja sa turnejom 1984. godine. Ali ubrzo je prekida kako bi otišla na operaciju očiju.

 

Nakon kraće pauze, pevačica se vraća na scenu ali ovaj put u ulozi glumice u jednom filmskom klasiku. Kritika je pohvalila njen angažman.

 

U to vreme pevačica započinje ljubavnu aferu sa svojim lekarom koja se opet završila tragično po divu.

 

Dalida se ovaj put nije oporavila od ljubavnog brodoloma - izvršila je samoubistvo 3. marta 1987. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...