Hit serija

MIRJANA KARANOVIĆ: Ja i Mira Marković imamo jednu istu osobinu!

Ovaj lik je jedan od likova koji je jako daleko od onog ko sam ja. Puno mi je pomogao savet jedne velike glumice Meril Strip koji sam pročitala, otkrila je glumica na konferenciji povodom premijere serije "Porodica"

Vip priča
Autor:
Foto: Profimedia / Ata Images

Serija "Porodica" koja prati poslednjih 48 sati zajedničkog života članova porodice Milošević sinoć je krenula sa emitovanjem. Glumica Mirjana Karanović tumači lik supruge Slobodana Miloševića, Miru Marković, sa kojom, kako kaže, ipak ima nečeg zajedničkog, iako se s njenom ideologijom nije slagala.

- Znaš li da mi se niko ne javlja više? Ne znam šta da radim. Ne mogu da spavam, sanjam samo neke grozne stvari - izgovorio je lik Mire Marković na početku prve epizode serije "Porodica", koja je sinoć emitovana.

Mira Karanović je u vezi ovog lika rekla da je pokušala da pronađe sebe u njoj.

- Trudila sam se da pronađem zajedničke tačke. One uvek postoje. To radim i kad igram dramski lik iz nekog pisanog dela. A ovo je bilo prvi put da sam oživljavala lik osobe koja je postojala. Morala sam dosta da se pridržavam činjenica, nisam mogla mnogo toga da prepustim svojoj kreativnoj mašti. Ali, svejedno sam morala da u sebi pronađem njen unutrašnji svet jer mislim da nije dovoljno fizički da ličimo na likove koje igramo. Bavila sam se psihologijom tog lika, čitala šta je pisala, gledala video-zapise, razgovarala s rediteljem, probala, istraživala - rekla je na konferenciji Mirjana Karanović.

Mirjana Karanović
foto: Kurir / Zorana Jevtić

Upitana u čemu je pronašla razumevanje supruge predsednika Slobodana Miloševića, protiv čijeg režima se i sama borila, Karanovićeva je objasnila:

- Ovaj lik je jedan od likova koji je jako daleko od onog ko sam ja. Puno mi je pomogao savet jedne velike glumice Meril Strip koji sam pročitala, gde je rekla kako igra osobe ili likove s kojima se privatno ne bi družila, koje ne voli. Ona je tada rekla da pronađe jednu ili dve osobine koje je povezuju s tim likom i tog trenutka se uspostavi veza. I ja sam razmišljala šta povezuje nas dve. Uz sve naše različitosti, nas dve imamo jednu istu osobinu da ne podnosimo poltrone, ulizice. Takođe, postoji jedna beskrajna potreba da bude voljena, da bude u centru nečijeg života - poručila je i dodala:

- Kao što se Mira grčevito u ovoj seriji borila da ostane centar Slobinog života, bez obzira na sve uticaje koje je trpeo tokom ta tri dana da ga ubede da se preda. Tu sam pronašla vrlo snažnu vezu s njom. Proučavajući njenu ličnu istoriju uspela sam da povežem te nepoznate tačke i da stvorim jedan emotivno-mentalni univerzum koji je često izgledao malo kontradiktoran, suprotan. Nisam se bojala da utvrdim te kontrastne osobine. S jedne strane, njena preterana okrenutost jednom romantičnom viđenju sveta odnosa među ljudima, a s druge strane jedan krajnji egoizam, gotovo kao dete.

Prema rečima Karanovićeve, najteže joj je bilo da skine glas Markovićeve i to kako ona govori.

- Ona je bila osoba koja je veoma zadržavala emocije za sebe. Gradila bedem oko sebe u komunikaciji s ljudima koju su je ugrožavali ili je ona mislila da je ugrožavaju. Bio je izazov kako da pronađem to kako ona razgovara s takvim ljudima i kako se zapravo brani i gde su tačke gde savršeno izgrađeni zaklon puca - smatra glumica, i dodaje:

- Kod nje je glas vrlo karakterističan. Kada sam stavila periku, svi su videli da jako ličimo. Ja sam nosila malo šminke. Kako se razvijala situacija, pošto nisu puno spavali, dodavali su mi malo “umora na lice”. Nisam ni shvatila koliko nosimo isti tip lica, taj šumadinski, kako bih ga nazvala, rekla je Mirjana Karanović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...