Naša čuvena glumica

ODRASLA NA SELU, TOMA ZDRAVKOVIĆ JOJ POSVETIO SVOJU NAJLEPŠU PESMU: Ovako je Ljiljana Blagojević hemiju zamenila glumom!

Bilo ju je sramota što je baš njoj veliki pevač posvetio pesmu

Vip priča
Autor:
Foto: ATA Images

Ljiljana Blagojević je poznata glumica čiju karijeru krase i brojna priznanja za glumu. Ostvarila je veliki broj uloga u pozorištu i na filmu.

 

Rođena je u Beogradu 5. novembra 1955. godine. Njeni roditelji, Vlado i Spasenija, su iz Bijeljine, ali su se upoznali i venčali u Beogradu.

 

Brzo su se razveli i Ljiljana je ostala da živi sa majkom. Kako je Spasenija često bila van kuće zbog posla, Ljiljana je detinjstvo provela kod ujaka i tetaka na selu. Najbolja drugarica joj je bila najmlađa tetka, koja je od Ljiljane
starija oko devet godina. Glumica je isticala da je kao mala bila veoma nestašna.

Osnovnu i srednju školu je završila u Zemunu, gde je živela sa majkom. Bila je član dečije glumačke grupe. Išla je na časove glume kod Bate Miladinovića.
Uprkos tome što se glumom bavila od malena, nije imala veliku želju da bude glumica. U osnovnoj školi je zavolela hemiju, pa su se roditelji nadali da će njihova Ljiljana biti doktorka. Nakon srednje škole upisala je Tehnološki fakultet sa ciljem da se posle školovanja zaposli u ,,Galenici”.


Međutim, desio se preokret. Na drugoj godini otišla je sa kolegama u posetu ,,Galenici” i uopšte joj se nije dopalo ono što je videla. Nije mogla sebe da zamisli u gumenim čizmama i zaštitnoj odeći, tako da je ubrzo nakon ove posete napustila fakultet i upisala glumu. Pošto u to vreme roditelji uglavnom nisu gledali sa odobravanjem glumu kao profesiju, Ljiljana je prvo slagala majku da se udaje, pa tek onda priznala da je ,,samo upisala glumu”. Od dva zla, ,,Fakultet dramskih umetnosti” je bio manje, i majka Spasenija se pomirila sa odlukom svoje ćerke.

Ljiljana Blagojević
foto: ATA Images

Ljiljana Blagojević upisala je glumu u klasi Milenka Maričića, a sa njom su studirali Milutin Mima Karadžić i Mirjana Karanović.


Na trećoj godini studija, Ljiljana je dobila šansu da počne da glumi i tako je krenula i da zarađuje svoj prvi novac. Prva veća uloga bila je u filmu Emira Kusturice ,,Sjećaš li se Doli Bel” gde je tumačila glavnu ulogu.


Pored toga što je ostvarila veliki broj uloga, Ljiljana je radila i kao predavač na Fakultetu dramskih umetnosti, a zajedno sa svojim suprugom, Sinišom Kovačevićem, drži producentsku kuću.

Toma Zdravković joj je posvetio pesmu


Za Ljiljanu Blagojević vezane su mnoge zanimljivosti. Tokom snimanja serije ,,Doktorka sa sela”, glumica je upoznala legendarnog pevača Tomu Zdravkovića. Toma je pisao muziku za pomenutu seriju. Jednom prilikom je Ljiljani priznao da mu je simpatična, ali između njih dvoje nikada nije postojala romansa. To ga nije sprečilo da Ljiljani posveti čuvenu pesmu ,,Za Ljiljanu”. Glumica je mnogo godina kasnije izjavila da joj nije bilo prijatno što joj je Toma posvetio pesmu. Serija ,,Doktorka sa sela” bila je toliko popularna, da su Ljiljani prilazili na ulici i molili je za medicinski savet.

 

Još jedna zanimljivost vezana je za snimanje lma ,,Boško Buha”, gde Ljiljana takođe tumači bolničarku. U jednoj sceni, glumci i statisti trebali su da pređu preko reke, držeći se za konopac. Međutim, konopac je tokom snimanja pukao i rečna struja ih je sve povukla u dubinu. Na sreću nije bilo povređenih, a Ljiljani je tom prilikom pomogao jedan statista. Iako je producent tražio da se prekine snimanje, jedan od kamermana je nastavio da snima. Scena je odlično ispala, snimljena je realna borba za život, ali nije ušla u film.

Ljiljana Blagojević
foto: Kurir/Marina Lopičić

Na studijama glume Ljiljana je upoznala Sinišu Kovačevića, koji je studirao na istom fakultetu. Iako je Siniša stariji godinu dana, Ljiljana je u trenutku upoznavanja bila četvrta godina, a Siniša treća, pošto je pre FDU, studirao prava. Počeli su da se zabavljaju 1981. godine. Siniša je Ljiljanu osvojio tako što joj je ostavio ružu kod portira, napisao da mu je žao što ne može sa njom da čeka Novu Godinu, i da mora da se vrati kući za praznike pošto je bolestan. Siniša će kasnije postati naš poznati reditelj i profesor dramaturgije.


Par se nakon studija venčao i 1983. godine dobili su ćerku Kalinu Kovačević. Lepa Kalina je takođe poznata glumica. 2011. godine, Kalina je rodila ćerku Mionu, tako da je Ljiljana postala baka. Danas uživa u toj ulozi i spremna je da kao svaka baka razmazi svoju unuku.

O glumačkom talentu Ljiljane Blagojević svedoče brojna priznanja i nagrade koje je osvojila. Među njima su: Zlatna mimoza, Nagrada Joakim Vujić, Arena, Carica Teodora, Zlatna maslina, Nagrada Politike, Zlatna klapa, Oskar popularnosti, Nagrada Žanka Stokić, Nagrada Bora Stanković, Zlatna antena, i mnoge druge.

 

I danas se bavi glumom, a okušala se i kao producent, u seriji Gorki Plodovi, u kojima je igrala jednu od glavnih uloga.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...