Ljubavna priča kao iz romana

KADA SU SE UPOZNALI, ONA JE IMALA SAMO 16 GODINA, A ON 20: Pune 34. godine bili u braku, sve dok ih smrt nije rastavila!

Njihov život je bio daleko do bajke. Ispunjen bolestima, zlostavljanjima, alkoholizmom, ali ljubav je pobedila sve

Vip priča
Autor:
KADA SU SE UPOZNALI, ONA JE IMALA SAMO 16 GODINA, A ON 20: Pune 34. godine bili u braku, sve dok ih smrt nije rastavila!
Foto: Profimedia

Pokojni američki glumac i zvezda filma "Prljavi ples" Patrik Svejzi bio je jedan od najpopularnijih i najpoželjnijih muškaraca svog doba, ali njegovo je srce ipak pripadalo samo jednoj ženi koju je voleo od mladih dana.

Njegov život promenio se kada je imao 20 godina i kada je prvi put ugledao Lisu Nijemi kojoj je tada bilo samo 16 godina, a s kojom je naposletku proveo 34 godine braka. Njihova ljubavna priča podseća upravo na onu iz "Prljavog plesa" jer je započela u plesnoj školi gde je Lisa upisala časove plesa, a koju je vodio niko drugi nego Patrikova majka Petsi. Uprkos tome što su tada bili jako mladi, već su tada osetili nešto jako jedno prema drugome, poput nevidljive veze koju nisu znali opisati.

"Izašli smo na pozornicu, pogledala sam ga u oči i odjednom kao da je sve oživelo," prisetila se Lisa njihovog prvog nastupa, iako se on morao dobro potruditi da je osvoji.

U više navrata Patrik je izjavio kako ga je Lisa očarala na prvi pogled i tako je pričao sve do svoje smrti 2009. godine kada je preminuo od posledica raka pankreasa.

"Znao sam da je ona najpametnija devojka koju sam u životu upoznao. Pre nje nikog sličnog nisam upoznao" izjavio je Patrik u jednom od intervjua za magazin People 2007. godine.

Možda je teško zamisliti da bi se takav poželjni neženja, kao što je bio Patrik morao truditi da osvoji devojku koja mu se svidela, ali kako se pokazalo, Lisa Nijemi stvarno nije bila poput drugih devojaka. Pet godina kasnije, tačnije 12. juna 1975. par se venčao i ostao u braku sve do poslednjeg dana Patrikovog života.

Lisa mu je i tokom karijere bila velika podrška, pomagala mu je s kultnim plesnim scenama iz "Prljavog plesa", a nadahnula ga je i za njegovu baladu "She is like the wind". Zajedno su glumili u filmu "Poslednji ples" koji je Lisa sama napisala i režirala. Uz to vodili su građevinsku firmu, bavili se uzgojem konja na ranču u dolini San Fernando. Živeli su gotovo idiličnim životom, sve dok nisu saznali šokantnu vest.

Patrik Svejzi, Lisa Nijemi
foto: Profimedia

Bilo je to u martu 2008. godine kada je glumcu dijagnostikovana rak pankreasa koji je već bio u četvrtoj fazi, nakon čega su se njihovi životi okrenuli za 360 stepeni.

Lisa je priznala kako se osećala strašno zbog dijagnoze i suprugove bolest.

"Budući da smo se u tim trenucima borili za njegov život, govorila sam sama sebi da se smem slomiti, smem plakati, paničiti ali ne tada. Donela sam odluku da ću biti onakva kakva trebam biti da bi se on osećao bolje", izjavila je jednom prilikom.

Za nju je to značilo da bude uz njega u svim mogućim trenucima. Držala ga je za ruku, vodila na preglede, davala mu lekove, čak se edukovala o njegovom stanju i bolesti.

"O svemu sam vodila opširne beleške jer sam znala da on nije jedini pacijent svojih lekara i morala sam sama nekako doprineti njegovom zdravlju. Posvetiti mu se na način na koji niko drugi nije mogao", otkrila je u intervjuu.

Uprkos tome što je činila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne Patriku, ono najgore je tek dolazilo. 14. septembra glumac je preminuo u njihovom porodičnom domu.

"Mislila sam da ću tokom 22 meseca, koliko je bolest trajala, imati dovoljno vremena da se naviknem na ideju da ga gubim. Ali kad se to stvarno dogodilo, bila je to ogromna i neopisiva bol. Osećala sam se kao da me pregazio kamion", priznala je Lisa.

Ali poslednja reč koje su ona i Patrik razmenili ipak su na nju ostavili neizbrisivi trag i uticali su na njene buduće veze, što je opisala u svojim memoarima iz 2011. godine "Worth Fighting For" i otkrila da je poslednje što joj je rekao bilo da je voli.

Patrik Svejzi, Lisa Nijemi
foto: Profimedia

"Žalim što mu nisam dovoljno puta rekla da ga volim u te 34 godine", zaključila je tužno nakon svega.

Lisa je nakon njegove smrti novu ljubav pronašla s juvelirom Albertom DePriscom koji je i zaprosio. U jednom od intervjua izjavila je kako je Patrika sanjala mesec dana pre venčanja i shvatila je to kao njegov blagoslov i podsticaj da krene dalje sa životom.

Ali, tek deset godina nakon smrti svog supruga, Lisa je smogla snage da javno progovori o njihovom odnosu i ljubavi, ali i nekim nepoznatim detaljima glumčeva života i to u dokumentarnom filmu "Ja sam Patrik Svejzi". U njemu je između ostalog otkrila da je njen pokojni suprug bio žrtva zlostavljanja kao dete od strane majke koja ga je tukla sve do 18. godine, ali da je kasnije uspeo izgraditi zdrav odnos.

Patrik i Lisa nikada nisu postali roditelji, a ona je 1990. godine doživela spontani pobačaj što je njemu slomilo srce jer je više od svega hteo da postane otac. To se dogodilo između dve velike tragedije koje su potresle njihovu porodicu, jer 1982. godine njegov otac je preminuo od posledica srčanog udara, a 1994. godine njegova sestra Viki oduzela je sama sebi život. Sve to glumca je dovelo do ovisnosti o alkoholu, što je uticalo na njegov poslovni, ali i privatni život. On i Lisa su čak 2003. godine bili na ivici da se razvedu, ali potražili su pomoć od jednog vidovnjaka koji im je navodno pomogao da izleče odnos zatrovan nepoverenjem i gorčinom.

Par se pomirio 2004. godine i uspešno prebrodio tešku situaciju i nastavio da se voli do kobnog jesenjeg dana kada je Patrik preminuo, a Lisa ostala sama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs