Životna priča

Dok su žene širom sveta ludele za njim, on je 50 godina bio veran samo njoj: Kada je umro, svet je ostao šokiran!

Jedan od retkih glumaca koji je znao kako da izađe na kraj sa slavom

Vip priča
07:39h Autor:
Dok su žene širom sveta ludele za njim, on je 50 godina bio veran samo njoj: Kada je umro, svet je ostao šokiran!
Foto: Profimedia

Obožavatelji širom sveta su tugovali kada je preminula glumačka legenda zlatnog doba Holivuda Pol Njumen 26. septembra 2008. godine.

Pol, koji je svojevremeno bio seks simbol i osvajao žene svojim šarmom i plavim očima, rodio se 26. januara 1925. u američkom gradu Šejker Hajts kao drugi sin Slovakinje majke Tereze Gart i oca mađarsko-poljskog porekla Artura Sigmunda Njumana. Njegov tata je bio Jevrejin i kasnije se sam glumac deklarisao tako kada su ga pitali o veri, a vodio je prodavnicu sa sportskom opremom u kojem je radila i Polova majka.

Glumac je rano pokazao interes za pozorište i prvu ulogu je odigrao već sa sedam godina.

Glumio je dvorsku ludu u školskoj produkciji Robina Hooda. Nakon završetka srednje škole 1943. Pol je kratko išao na fakultet u Ohiju. Njuman je služio u 2. svetskom ratu u Pacifičkom pozorištu jer je prvo krenuo na obuku za pilota na univerzitet Jejl, no otkriveno je da je daltonista, odnosno ne vidi boje. Prošao je trening za radiovezistu, a kod napada u Bunker Hilu je srećom preživeo dok je velik deo njegove jedinice stradao.

Nakon rata je Paul dobio diplomu iz drame i ekonomije na Univerzitetu Kenjon u Gamabieru, a kolega mu je bio Olof Palme, bivši švedski premijer. Kasnije se pridružio putujućem pozorištu. Zbog glumačke karijere Njuman se preselio iz Njujorka u Los Anđeles, odnosno Holivud s prvom suprugom Džeki Vajt.

Početkom 50-ih je išao na audiciju za film "Istočno od raja", ali izgubio je ulogu zbog zgodnog šest godina mlađeg glumca. Reč je bila o slavnom Džejms Dinu koji je preminuo u automobilskoj nesreći pre izlaska filma. Nakon njegove smrti je Pol dobio uloge u filmovima "The Left Handed Gun" i "Somebody Up There Likes Me" koje je trebao odigrati Din.

Čak šest blokbastera, u kojima je zaigrao Njuman, postali su kulturno, istorijsko i estetski značajni te su sačuvani u američkom Nacionalnom filmskom registru. Reč je o filmovima "Butch Cassidy i Sundance Kid", "The Sting", "The Hustler", "King: A Filmed Record… Montgomery to Memphis", "Cool Hand Luke" i "Hud".

foto: Profimedia

U Holivudu je gradio karijeru i Polov stariji brat Artur Njuman. Koji je dobio ime prema njihovom ocu. No njega nije zanimala gluma nego je svoje mesto pronašao iza kamere kao produkcijski menadžer i filmski producent.

Manje je bilo poznato da je Pol vešto svirao klavir. U filmu "Road to Perdition" je pokazao svoj muzički talent uz Toma Hanksa s kojim je zasvirao. Oni su sami u svim scenama odradili muzički deo.

Njuman, koji je 1. februara 1994. konačno dobio svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih, bio je i izbirljiv po pitanju uloga. Naime, odbio je da se pojavi u filmovima "Jaws", "Dirty Harry" i "Ben-Huru". Osim glume, Polova strast su bile automobilske trke, pa se i sam takmičio pod imenom "P. L. Njuman". Čak je formirao i svoj tim s profesionalnim vozačem trka Bilom Frimanom, a uživao je u tome i u kasnijoj dobi.

Dok je učestvovao u jednom humanitarnoj trci, glumcu se dogodila neobična situacija. Naime, prišla mu je starija žena koja je htela da promeša njen punč u čaši prstom. "Rado bih, ali sam ga baš izvukao iz boce sa cijanidom", odgovorio joj je Pol.

foto: Profimedia

Kada je reč o ljubavi i privatnom životu, Njuman se ženio dva puta. Prva supruga mu je bila Džeki Vajt s kojom je bio u braku od 1949. do 1958. te su dobili sina i dve kćerke. Iste godine kad se razveo, oženio je glumicu Džoan Vudvart. Bili su u braku 50 godina, odnosno do Polove smrti, a dobili su tri kćeri.

Njuman je nominovan 11 puta za filmsku nagradu Oskar, a osvojio je tri, za najbolju glavnu ulogu u filmu "Boja novca", Humanitarnu nagradu Džin Heršolt za izvanredan doprinos humanitarnim stvarima te Oskara za životno delo.

Tek nekoliko meseci pre Polove smrti, odnosno u junu 2008. američki mediji su otkrili da boluje od raka pluća i provodi vreme na lečenju u bolnici. Pisac A. E. Hotčner, koji je sarađivao s glumcem, rekao je kako je saznao za bolest 18 meseci ranije. Njumanom pr tim je, kada se tužna vest proširila, rekao da je dobro, no nije ni porekao ni potvrdio da boluje od raka pluća.

Inače, glumac je bio strastveni pušač do 1986. kada je napokon ostavio cigareta. Legendarni Njuman je preminuo 26. septembra 2008. ujutro u svom domu okružem porodicom, a imao je 83 godine. Njegovo telo je kremirano i održana je privatna sahrana u blizini njegove kuće u Vetsportu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs