FERNANDO REJ

IMAO JE VIŠE OD 200 ULOGA U KARIJERI: Bio je prvi Španac koji je stekao svetsku slavu, a najveću rolu dobio GREŠKOM!

Španski umetnik imao je neverovatnu karijeru u kojoj je ostvario preko 200 uloga, a zanimljivo je da je sve najbitnije role odigrao nakon 50. rođendana

Vip priča
08:49h Autor:
IMAO JE VIŠE OD 200 ULOGA U KARIJERI: Bio je prvi Španac koji je stekao svetsku slavu, a najveću rolu dobio GREŠKOM!
Foto: Profimedia

Fernardo Kasado Arambillet poznatiji pod umetničkim imenom Fernardo Rej bio je prvi španski glumac koji je stekao internacionalnu slavu i verovatno do danas Španac sa najviše međunarodno poznatih i priznatih uloga.

Rođen je 20. septembra 1917. godine u La Korunji, bio je ponos ovog španskog grada uz zlatnu generaciju fudbalera Havijera Irurete i Huana Karlosa Valerona. Da Fernanda Reja nije španski građanski rat prekinuo u studijama arhitekture, pitanje je da li bi uopšte i zakoračio u svet glume.

Važan je i ostatak njegovog životnog puta pre međunarodne popularnosti koja je počela 1958. sa filmom "Draguljari mesečine" reditelja Rožera Vadima.

Fernando Rej
foto: Profimedia

Fernando je hodao na ivici između komercijalog i umetničkog, pa je tako bio zvezda filma "Korbućijevih špagetija "Navaho Džo" i "Kompanjerosi", par nastavaka "Sedmorice veličanstvenih" i slično, a u isto vreme ga Bunjuel nije ispuštao iz svojih filmova "Viridijana", "Tristana", "Diskretni šarm buržoazije", "Taj mračni predmet želja". Takođe, igrao je i kod Velsa u "Falstafu" i "Besmrtnoj priči".

Specijalnost su mu bile uloge aristokrata i "uglađenih" kavaljera.

U Americi je ostao najpoznatiji po ulozi glavnog zlikovca u filmu "Francuska veza Vilijama Fridkina, a ono što je posebno zanimljivo kod ovog ostvarenja jeste da ga reditelj sasvim slučajno odabrao za film, tačnije nije ga ni odabrao.

Fernando Rej
foto: Profimedia

Fernardo je ulogu dobio tako što je Vilijam rekao kasting direktoru da želi glumca iz filma "Lepotica dana" iz 1967. godine reditelja Luisa Bunuela, ali nije mu znao ime. Fernando Rej je igrao u mnogim Bunuelovim ostvarenjima, međutim u pomenutom nije.

Međutim, taj kasting-maher pomislio je da je glumac Francisko Rabal koji je igrao u Lepotici dana ustvari Rej i tako ga je pozvao.

Fernando Rej
foto: Profimedia

Fernardo je zaista bio sve, ali uglavnom je na liniji između zdravog i nezdravog intelektualca.

Poslednji veći film mu je možda engleski The Hit gde ipak nije baš iskorišćen u punom kapacitetu. Trebalo mu je dati više prostora, iako u društvu britanskih glumaca Džona Herta, Tima Rota i Terens Stampa, to nije baš jednostavno izvesti. U svakom slučaju, epilog ide na dušu britanskog reditelja Stefena Frearsa.

Fernando Rej
foto: Profimedia

Fernando Rej je preminuo 1994. u Madridu od posledica tumora.

Srećom u poslednjoj deceniji života naplatio je sav glumački trud, te osvojio nekoliko zasluženih priznanja i nagrada.

Pitanje je kolika mu je to uteha, pošto je jednom prilikom izjavio da žali što mu uspeh nije stigao dok je bio mlađi, jer bi u tom slučaju imao ceo život pred sobom za uživanje.

Jedno je sigurno, da je nastavio sa studijama arhitekture, evropska i svetska kinematografija ostala bi uskraćena njegovog umeća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs