miladin šabić

Bio je NAJMISTERIOZNIJI KANTAUTOR bivše Jugoslavije: A onda je PREŽIVEO PORODIČNU TRAGEDIJU i moždani udar!

Krajem sedamdesetih bio je jedan od najboljih kantautora bivše Jugoslavije, ali nakon porodične tragedije nestaje iz javnosti i decenijama se nije znalo ništa o njemu. Pričalo se da je poludeo od tuge, da je digao ruke od svega i otišao da čuva ovce, pa čak i da je umro... Međutim, njegovi fanovi nikad nisu poverovali u to

Vip priča
12:21h Autor:
Bio je NAJMISTERIOZNIJI KANTAUTOR bivše Jugoslavije: A onda je PREŽIVEO PORODIČNU TRAGEDIJU i moždani udar!
Foto: PrintscreenJutjub/Miladin Šobić

1980. godine dvojici mladih kantautora bilo je predodređeno da pokore bivšu Jugoslaviju. Jedan je bio 27-godišnji Đorđe Balašević, a drugi tri godine mlađi Miladin Šobić.

Pokojni Balašević je svojevremeno u jednom intervjuu na pitanje može li se ponoviti vreme kantautora poput Miladina Šobića, rekao:

"Činjenica je da sam Miladina Šobića voleo i da je tada postojala jedna dobra i interesantna plejada kantautora. Miladin je mnogo bliži Ibrici Jusiću, vrstan gitarista… To su bile neke šansonjerske večeri koje su bile u zaista dobroj konkurenciji", rekao je jednom za Muzika.hr.

Đorđe Balašević
foto: Kurir/Dragan Kadić

Jednostavni i neposredni Šobić, rođen je u Nikšiću, gde završava srednju školu, a onda odlazi u Dubrovnik gde upisuje fakultet za turizam.

Svoje prve pesme komponuje još u srednjoj školi, a svoj prvi singl "To sam ja, zazvoni zvono" snimio je 1975. Pesma "To sam ja" ili "Sonata" postala je nezvanična studentska himna u Dubrovniku.

Popularnost je počela da se širi po celoj nekadašnjoj Jugoslaviji, iako je njegov zvuk bio potpuno drugačiji od onog koji se tada budio.

Na muzičkom festivalu "Omladina 76 u Subotici osvojio je drugo mesto.

Početkom osamdesetih nizao je sjajne i originalne hitove "Džemper za vinograd", "Od druga do druga", "Marija", "Ožiljak" i druge. Karijera mu je trajala 8 godina.

A onda kada je bio na vrhuncu popularnosti Šobić sestra mu je preminula od raka, nakon čega se on povlači u rodni Nikšić i naprasno napušta muzičku scenu.

Snimio je samo dva albuma - danas kultne "Ožiljak" i "Umjesto gluposti" - a rad na trećem prekinuo je nakon porodične tragedije.

Nakon što je bez traga nestao iz javnosti, o Šobiću su kružili mitovi: da je mrtav, da je bez prebijene pare, da opet snima, da čuva ovce, da je u manastiru.. A on je ćutao.

2013. godine regionom je kao bomba odjeknula vest da doživeo moždani udar. Operisan je u Kliničkom centru Crne Gore i još uvek se oporavlja od posledica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs