maja mandžuka

PROSLAVILA SE U MUNJAMA, PA OTIŠLA U AMERIKU: A onda se vratila u domovinu i danas izgleda bolje nego ikad! (FOTO)

Prelepa glumica i producentkinja slavi 40. rođendan.

Vip priča
10:05h Autor:
PROSLAVILA SE U MUNJAMA, PA OTIŠLA U AMERIKU: A onda se vratila u domovinu i danas izgleda bolje nego ikad! (FOTO)
Foto: ATA Images / Antonio Ahel

Maja Mandžuka rođena je 27. februara. 1982. godine u Beogradu od majke Danke Muždeke Mandžuke i oca Zlatka Mandžuke. Ima stariju sestru Milu.

Potiče iz obrazovane porodice koja neguje ljubav prema umetnosti. Majka joj je doktor nauka, profesorka i producent, dok je otac takođe doktor nauka, pravnik, pisac i slikar. Sestra je diplomirala tv režiju.

Detinjstvo I obrazovanje

Veći deo detinjstva provela je na Vračaru. U osnovnu školu "Sava Kovačević" (današnja "Jovan Miodragović") krenula je sa šest godina, a za odrastanje u ovom kraju, vežu je najlepše uspomene.

"Dosta drugara i drugarica stekla sam pre osnovne škole, mnogo smo se družili, imali smo veliki plato ispred zgrade gde smo se igrali, želela sam što pre da krenem u školu. Baka i deka su imali veliku ulogu u mom odrastanju, najviše su brinuli o meni i sestri, jer su mama i tata mnogo radili. Deka me je svaki dan vodio u školu i čekao ispred", prisetila se uspomena iz detinjstva za emisiju "Ćaskalica", dodajući da je za sestru i danas izuzetno vezana.

ZA 28 DANA IMAĆETE LINIJU KAO JELENA GAVRILOVIĆ: Glumica ovu vežbu radi svaki drugi dan! (FOTO)

Maja Mandžuka
foto: ATA Images / Antonio Ahel

"Ponosna sam tetka Mateje i Marka i to mi je najbolja uloga do sad", ističe glumica.

Sklonost prema sceni Maja je pokazala već u osnovnoj školi. Takmičila se u imitacijama i igrala na školskim priredbama. Volela je da peva, đuska i dok je gledala filmove imitirala je scene. Najviše je volela da uđe u kožu Majkla Džeksona, a upravo je sa imitacijom kralja popa osvojila prvo mesto na takmičenju u prvom razredu osnovne škole.

Da je odmalena voli kamera, videlo se već u 9 godini kada je u zoološkom vrtu intervjuisala čuvenog Vuka Bojovića. Zanimljivo je da joj je taj razgovor doneo i prvi zarađeni džeparac, koji je potrošila sa drugaricama.

Tada je završila i kurs malih manekena i na izboru u hali Pinki osvojila prvo mesto, što je bio njen prvi uspeh u životu.

“Ta diploma i danas stoji na važnom mestu u mojoj sobi", rekla je jednom prilikom Maja, koja je svoj prvi honorar zaradila u 14. godini slikajući se sa sestrom za grčki časopis "Halides".

Nakon toga, usledila je ponuda od agencije "Ford" iz Pariza, a u grad svetlosti otišla je u pratnji roditelja. Međutim, tada je shvatila da manekenstvo ipak nije za nju.

Kada je imala 11 godina sa porodicom se seli na Kipar, gde završava osnovnu školu u engleskoj gimnaziji. U 13. godini je imala i prvi scenski nastup u pozorišnoj predstavi "Alisa u zemlji čuda".

Maja Mandžuka
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Nakon tri godine života na Kipru, usledio je povratak u Begrad, gde Maja upisuje 14. beogradsku gimnaziju.

Bezbrižno detinjstvo bilo je obojeno i dečjim neiskvarenim, ali i neuzvraćenim ljubavima.

"Imala sam simpatije, ali uglavnom su bile neuzraćene i onda kada sam krenula u gimnaziju i kasnije na fakultet neki dečaci su mi priznali da su bili zaljubljeni u mene, ali nisu imali hrabrosti da mi priđu", prisetila se, pa nastavila:

"Sa 14 godina dobila sam 101 ružu za Dan zaljubljenih od jednog dečaka iz škole. Ne smem da kažem njegovo ime, jer je on jako poznat danas. Bilo je jako slatko, vratila sam se iz škole i sačekala me je u dnevnoj sobi jedna ogromna korpa sa 100 crvenih i jednom žutom ružom, uz pismo sa natpisom:

"Ova 101 ruža je malo, da ti pokaže koliko mi je do tebe stalo".

Karijera, Munje i odlazak u Ameriku

Pohađala je gimnaziju kada je bila audicija za film "Virtuelna stvarnost" iz 2001. godine.

"Sa 15 godina otišla sam na audiciju gde je bilo preko 200 devojaka i dobila sam glavnu ulogu u mom omiljenom filmu" , rekla je jednom Maja koja je vrlo mlada dobila glavnu rolu.

U ovoj socijalnoj drami snimljenoj u produkciji "Viktorija filma " i RTS-a" našla se rame uz rame sa legendarnim Draganom Nikolićem i Sonjom Savić. Film je prvi put je prikazan 2001. godine na domaćim festivalima, gde je odneo više nagrada. Za ulogu tinejdžerke Senke koja se našla u vrtlogu narkomanije dobila je brojne domaće nominacije i nagrade, među kojima je nagrada za novu glumicu godine.

A onda je takođe 2001. usledio kultni film "Munje" Radivoja Andrića i uloga lepe Kate s kojom se proslavila.

U jednom od retkih srpskih filmova koji su preživeli "pečat vremena", zaigrala je uz legendarnog Nebojšu Glogovca, Zorana Cvijanovića, Sergeja Trifunovića i Nikolu Đurička. Film je oborio sve rekorde gledanosti, a Maju vinuo u zvezde.

Svojom lepotom i krupnim smeđim očima očarala je Srbiju. Postala je omiljena televizijska plavuša i jedna od najlepših devojaka 2000-ih.

Igrala je i manju ulogu u italijanskom filmu “Carstvo” producenta Pjera Amatija u kome je glavnu ulogu igrao Kris Buholc.

“To je bilo novo iskustvo, strana ekipa, daleko veći budžet i izuzetno hladni i surovo profesionalni odnosi među ljudima., što je za mene bio svojevrstan šok, posebno posle “Munja” gde smo se ludo zabavljali i gde se osećala neka toplina u vazduhu”, priznala je Maja Mandžuka.

Diplomirala je na Univerzitetu za umetnost, tv i filmsku produkciju u Beogradu, a onda kada je posle ogromnog uspeha sa "Munjama" izgledalo da će nizati uloge u Srbiji, sasvim spontano, spakovala je kofere i otisnula se u Ameriku, gde je nastavila usavršavanje glume na prestižnim koledžima.

Maja Mandžuka
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Najpre, dve godine je živela u Njujorku gde se školovala na „Li Strazberg“ institutu za film i teatar koji su pohađale i mnoge svetske filmske zvezde. Zatim se preselila u Los Anđeles, gde je završila "Master Class" za glumu.

Postala je i član američkog udruženja glumaca. Međutim, kad god joj se ukazivala prilika dolazila je u Srbiju gde se ipak oseća "svoj na svome".

"Nisam ništa planirala, već se sve poklopilo. Otišla sam u Njujork s namerom da se ubrzo vratim, ali odjednom su jedna za drugim počela da se otvaraju vrata. Postala sam član glumačkog sindikata „SAG-Aftra“ nakon čega sam dobila pozive na audicije za neke manje uloge te me je put odveo u Los Anđeles. U Njujorku imam brata od strica i još rodbine, ali kada sam nastavila dalje svoj razvojni put u Americi, bila sam potpuno sama. U Los Anđelesu sam poznavala bukvalno jednu osobu, ali ona je mnogo učinila za mene. Porodična prijateljica Mirjana van Blarikom, koja je dugo bila predsednica „Zlatnog globusa“, jedna je od naših najuspešnijih žena u Americi. Dala mi je neke korisne savete, a ubrzo sam i stekla drage prijatelje, počela da živim sa jednom drugaricom i tako je sve krenulo", rekla je za Story jednom prilikom i nastavila:

"Mislila sam ostaću još malo, a onda je došao prvi produkcijski posao i umesto planova za povratak u Srbiju, koji sam pomerala na svaka tri-četiri meseca, odjednom sam zatekla sebe kako završavam papire da tamo ostanem. Tamo je lako odomaćiti se, svi su u Los Anđeles došli odnekud i to je sjajna stvar.

2005. godine vraća se na srpsku glumačku scenu ulogom Smiljane u filmu "Zvezde ljubavi", gde ponovo sarađuje sa Draganom Nikolićem. Glavna uloga pripala je Saši Joksimoviću, dok su zapažene uloge imali Vojin Ćetković i Ivan Bekjarev.

Maja Mandžuka
foto: Kurir/Damir Dervišagić

2008. godine pojavljuje se u američkom akcionom trileru filmu "Hell ride", u režiji Lerija Bišopa i produkciji Kventina Tarantina, u kojem uloge tumače Majkl Medsen, Denis Hoper i druge holivudske zvezde.

"Pojavljujem se nakratko, pa to baš i nije uloga, već samo pojavljivanje", rekla je jednom prilikom Maja koja se u ovom holivudskom ostvarenju pojavila u sceni razgovora u jednom baru.

2008. godine dobila je ulogu u kanadskom filmu "2:22" reditelja Filipa Guzmana i scenariste Majka Rosija, gde je igrala sa Val Kilmerom. Pripala joj je uloga devojke Dži-Dži, ljubavnice glavnog narko-dilera Kurtisa kojeg igra Piter Dobson.

2014. godine tumačila je maserku u američkoj tinejdžerskj seriji "Fosterovi", čiji je izvršni producent bila latino diva Dženifer Lopez.

Maja Mandžuka
foto: ATA Images / Antonio Ahel

"Lepo smo se slagali. Čak sam na nagovor ekipe uletela u jednu scenu gde sam igrala maserku i ubacila sam da je lik iz Srbije. Njima je bilo zabavno, meni drago".

Iako se u Americi bavila malo i glumom, Maja se više usmerila na rad iza kamera.

Potpuno rasterećena statusa "zvezde" koju je rano stekla u domovini, Maja je zahvaljujući svom radu i trudu izgradila karijeru uspešne producentkinje. Zahvaljujući poslu kojim se bavila, bila je okružena najvećim holivudskim zvezdama, gde je upoznala i producente Roberta Evansa, Breta Ratnera, Džefa Skola, Harvija Vajnstina. Zanimljivo je i da je u Americi jedno vreme radila i kao modna stilistkinja.

O životu u Americi i najzačajnijim holivudskim događajima kojima je prisustovala, pričala je za Stil Kurir u intervjuu 2019.

"Bila sam na brojnim i zanimljivim događajima, ali najveći utisak na mene su ostavile humanitarne večere u organizaciji fondacije "Scoll Foundation" iza koje stoji čovek koji je dobio par Oskara za dokumentarne filmove. U sećanju mi je ostala i dodela filmskih nagrada "Zlatni satelit" na kojoj sam sa čuvenim Radetom Šerbedžijom bila u prisustvu Džejmsa Kamerona i uručila nagradu Piter Dinkliču. Pamtim i "Emi nagrade", kao i divan događaj u domu Ilona La Maska, osnivača Teslinog automobila".

Maja Mandžuka
foto: Profimedia

Harizmatična i šarmantna glumica veliki je patriota i koliko god da je bila poslovno vezana za Ameriku, srce ju je vuklo u Srbiju.

"U nekim situacijama mi je teško palo što sam daleko od svoje zemlje, porodice i prijatelja. Trudila sam se da kad dobijem nekoliko slobodnih dana dođem u Beograd da vidim bliske ljude, obiđem Kalemegdan, naše crkve i napunim se energijom. Nedostajala mi je i srpska kuhinja, pa sam svojim prijateljima pravila naše specijalitete", otkrila nam je Maja.

A onda je početkom 2019. dobila poziv Zorana Cvijanovića da se vrati srpskoj glumačkoj sceni ulogom advokatice Sare u hit sitkomu "Vrata do vrata" u režiji Dejana Karaklajića, što je oberučke prihvatila.

Maja Mandžuka
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Iako se u Beograd vratila zbog posla, posle završetka snimanja serije prelepa glumica je ostala u svom rodnom gradu. Kod kuće je ipak najlepše!

Pojavila se i u prvoj epizodi trenutno popularne serije "Tajna vinove loze" kao gošća na sajmu. Iako je reč o maloj ulozi, kada je u pitanju omiljena plavuša 2000-ih , sigurno je i te kako primećena.

Godine su za nju samo broj

Maja je poznata po specifičnoj prirodnoj lepoti, šarmu i neodoljivom osmehu. Iako je od uloge u filmu "Munje" prošlo 20 godina, njena lepota i danas mami uzdahe.

Na pitanje kada je lepota prednost, a kada teret, za Stil Kurir je rekla:

"Lepota je dar od Boga i treba je nositi s merom. Teret postaje kada je čovek opterećen fizičkim izgledom. Koliko god da nam se nešto na sebi ne sviđa, treba da prihvatimo i zavolimo ono što nam je dato. Niko nije savršen i ne treba da bude. Najlepša je unutrašnja lepota".

Maja Mandžuka
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Starenja se, kako kaže ne plaši, a godine su joj donele mudrost i zrelost.

" Imam prijatelje koji su dosta stariji od mene i oni lepo nose bore, sve zavisi kako se čovek oseća i kojom energijom zrači. Sada sam dosta mudrija, zrelija, smirenija, i dok sam se ranije u nekim situacijama ustručavala sada to jasno i glasno kažem".

Ljubavni život

Majina ljubavna veza sa Filipom Živojinovićem bila je svojevremeno u centru medijske pažnje. Nekadašnji par je uplovio u romansu početkom 2011. godine, a godinu dana kasnije započeli su zajednički život u Americi. Međutim, 2015. godine su se razišli.

"Dok je ljubav trajala, skoro četiri godine, bilo nam je lepo i bili smo apsolutno nerazdvojni. Do razlaza je došlo posle nekoliko dana razgovora i sitnih nesuglasica. Nije uplivavala nikakva treća osoba. Tada smo shvatili da su razlike između nas ipak veće nego naše sličnosti. Postepeno smo uviđali da su naši krugovi postajali toliko različiti da nisu mogli da se usaglase. Filipu želim sve najbolje", rekla je u jednom intervjuu za "Hello".

Pre veze sa sinom Bobe Živojinovića, Maja je bila u 11- godišnjoj vezi sa biznismenom Denisom Damjanovićem.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs