Panonska princeza

ŽIVOTNA PRIČA OLIVERE BALAŠEVIĆ: Susret sa njim zauvek je promenio sve! (FOTO)

Zbog susreta sa Đoletom odustala je od Olimpijade u Moskvi, objasnivši to rečima: On je prevagnuo kao peta disciplina

Vip priča
Autor:
Foto: Kurir / Marina Lopičić

Olivera Balašević je promenila više profesija u životu - bila je gimnastičarka, profesorka, glumica, producent i pisac - ali je u celom regionu poznaju kao vlasnicu najlepše titule - panonsku princezu, suprugu nedavno preminulog kantautora Đorđa Balaševića, piše Lepa & Srećna.

Rođena 29. aprila 1959. godine u Zrenjaninu, za koji je kasnije govorila kako je to jedini grad u kojem ona nije "provincijalka".

Svoj put večito aktivne devojčice, stalno u pokretu, i sad posle toliko decenija, Olja je započela na gimnastičkim treninzima kojima je ostala posvećena punih 11 godina. Ostvarila je brojne uspehe, takmičeći se u četiri discipline, a sigurno je najveći osvajanje olimpijske norme za Igre u Moskvi 1980. godine.

Danas ume da kaže - "ja nisam bivša gimnastičarka, ja sam bivša reprezentativka u gimnastici, a gimnastičarka sam i dan-danas."

OVAKO SU SE VOLELI VERA ČUKIĆ I GORDAN MIHIĆ: Njegova smrt bila je najjači udarac za nju!

Kako je kasnije pisala u svojoj knjizi, imala je ona i draže norme.

"Nema te norme na koju sam se namerila, a da nisam uspela da je ostvarim. Ako od života ne napraviš olimpijadu, kao da u njemu nisi ni učestvovao: pobediti u skakanju s mosta u kategoriji takmičarki do šest godina; trijumfovati u unošenju tri tone uglja u konkurenciji parova sa mamom; izvesti zvezdu na gredi upecanoj u Begeju; prva skočiti “cukaharu”; diplomirati sa najboljim prolaznim vremenom u disciplini majke dva deteta; ne propustiti visinu ni jednog roditeljskog; sa obe unuke ubedljivo, bez potrebe za foto-finišem, pobediti u trci dečijih kolica kroz Zmaj-Jovinu ulicu u Novom Sadu. I sve to samo da bih svim tim neosvojenim i sa po kojom osvojenom medaljom pretopljenom u zlato, pokušala da restauriram i popravim polupani porcelanski tanjir oslikan neoprostivo tegobnim životom moje mame.

Brže, više, jače.

Bolje, jednom rečju.

Uvek najbolje što možeš", napisala je u svojoj knjizi Planeta Dvorište.

Susret sa Đorđem Balaševićem promenio je njene planove, pa tako u Moskvu nije otišla. Kako je već mnogo puta citirano Đole je prevagnuo kao "peta disciplina".

NASLEDNICI NATAŠE NINKOVIĆ SU IZRASLI U PRAVE ŠMEKERE: Luka i Matija su od mame nasledili i harizmu i lepotu!(FOTO)

Jednom prilikom je govorila da je to bilo ostvarenje njenog sna.

"Kao gimnazijalka sanjala sam sebe u kući punoj čipke, kako pečem kolače, a jedan dasa tu negde u mojoj blizini piše pesme. Eto, taj san mi se ostvario", pričala je tada uz osmeh i setila se kako je kao dete uz ručak stalno pevala, a majka Pelka joj govorila:

„Sine, nemoj da pevaš za ručkom jer će muž da ti bude nem.“ To narodno verovanje se, očito, nije ostvarilo.

Olivera je verovala da su njih dvoje bili povezani i mnogo pre te 1979. godine kada su se sreli. Imali su mladež na istom mestu, njegova sestra bila je starija od njega isto koliko i njen brat od nje... Mnogo toga neobičnog se poklapalo.

Tako se Olja odlučila za karijeru supruge i majke, ali nije odolela Đoletovoj želji da baš ona igra Jucu u filmu "Pop Ćira i pop Spira". Osvojio ju je jednom rečenicom - "Mnogo ćeš mi pomoći".

BALAŠEVIĆ SE ISPRED TITA POJAVIO U PATIKAMA I DŽEMPERU: A onda je usledila urnebesna reakcija ljudi iz obezbeđenja!

Đorđe Balašević
foto: ATA Images

Kasnije se pojavila i u filmovima "Ulični pevači" (1981. godine), "Specijalna redakcija" (iz 1989. godine) kao i u filmu "Kao rani mraz", koji je režirala zajedno sa suprugom 2010. godine.

Gimnastičarka koja je diplomirala na DIF-u u rekordnom roku, sportistkinja koja je uspela da izbori brojne medalje, mama troje dece koji su završili fakultete i izrodili decu, napisala je knjigu "Planeta dvorište" koja osvaja sva srca i ovih dana čeka drugo izdanje.

I dalje, mnogi je najlepše vide u slikama iz Đoletovih pesama i ispovesti, kako skače salto sa pontona u Dunav dok joj Panonski mornar čuva češljiće na plaži i gleda u daljinu.

Najlepši izraz njihove ljubavi sažet je u nežnoj rečenici: "Eto, i danas sam uspeo da te nasmejem", a ona im je pomogla da prebole sve životne teškoće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...