Biografija

Rođen u siromašnoj porodici, a ŽIVEO KAO KRALJ: NIJE ZNAO NOTE, a PEVAO JE KAO SLAVUJ! Kako je živeo Šaban Šaulić?

Na današnji dan, pre tačno dve godine, Šaban Šaulić je nastradao u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj

Vip priča
10:58h Autor:
Rođen u siromašnoj porodici, a ŽIVEO KAO KRALJ: NIJE ZNAO NOTE, a PEVAO JE KAO SLAVUJ! Kako je živeo Šaban Šaulić?
Foto: Kurir / Vladimir Šporčić

Šaban Šaulić je bio jedan od najpopularnijih srpskih pevača narodne i folk muzike zbog čega ga publika smatra kraljem ovog žanra. Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu, a preminuo 17. februara 2019. godine u Bilefeldu u Nemačkoj (saobraćajna nesreća). Veliki deo detinjstva je proveo u Bijeljini odakle je njegova majka, Ilduza Demirović, od koje je nasledio glas.

Šaban i njegova starija sestra su živeli veoma skromno jer roditelji nisu imali stalne prihode. Otac je prodavao lutriju, a majka igračke. Pevača je pazila sestra čija je obaveza bila i da vodi računa o domaćinstvu. Pored muzike, Šaban je bio veoma talentovan za sport. Trenirao je fudbal u Poletu i Mačvi, a imao je poziv da pređe u bugarski klub Levski.

Rado se prisećao anegdote sa romske svadbe u Parizu na kojoj je pevao, a vezana je za ovaj sport. Tom prilikom je video dečaka od 13 godina kako šutira loptu pa su počeli zajedno da igraju. Nakon sat vremena odela su im bila zelena od trave, a majka je pozvala dečaka da ide po mladu jer je on bio mladoženja.

Trenirao je i boks pa je bio siguran da će postati fudbaler ili bokser. Međutim, stric Alija je smatrao da više novca može da zaradi kao muzičar. Jednom ga je pozvao da peva u kafani u kojoj se provodio sa društvom. Pošto ga je Šaban smatrao velikim autoritetom, nije se usudio da ga odbije. Otpevao je pesmu „Jablani se povijaju“ i napunio kafanu. Nastavio je tu da peva i da dolazi sa drugovima na koktele.

Privatni život:

Sa Suprugom Gordanom ima troje dece, dve ćerke Ildu i Sanelu i sina Mihajla. Ilda je, iako se Šaban u početku protivio, krenula njegovim putem i postala poznata pevačica. Sin Mihajlo je u vezi sa Draganom Džajić, ćerkom bivšeg Zvezdinog fudbalera Dragana Džajića. Ćerka Sanela je udata za bivšeg Partizanovog fudbalera, Zorana Batu Mirkovića, pa je Šaban dobio prvog unuka Luku.

Takođe, ima i vanbračnog sina Roberta koga je priznao i plaćao mu je alimentaciju do 18. godine.

Šaban je smatrao da je njegova supruga ponela najveći deo tereta oko vaspitanja njihove dece jer je on često bio odsutan. Bio je ponosan što ih je izvela na pravi put i što su postali dobri ljudi. Često je menjao mesto boravka jer je supruga volela da se seli. Kada su im deca bila mala, kupovali su velike kuće sa dvorištima, ali pošto su oni porasli, mir su pronašli u stanu. Šaban rado prepričava anegdotu koja mu se dogodila posle jednog nastupa kada je na aerodromu zaustavio taksi da ga vozi kući. Taksista ga je pitao za adresu, ali on nije mogao da se seti u kojoj kući trenutno živi.

Na estradi je stekao brojne prijatelje, a kuma mu je pevačica Zorica Brunclik. Dugo se družio sa Miroslavom Ilićem, ali nakon agresije koju je NATO izvršio nad Srbijom, njihovo prijateljstvo se prekinulo. Miroslav je javno prozivao Šabana i sve pevače koji su u tom periodu bili van zemlje. Mediji su pisali da se posvađao sa dugogodišnjom prijateljicom Anom Bekutom, a da se pomirio sa Hasanom Dudićem.

Njegov lik se pojavio u animiranom filmu „Džet-set“ koji predstavlja parodiju na Grand produkciju i političku situaciju u zemlji.

Pored mnogobrojnih uspeha, u karijeri je doživeo i neprijatnosti, a najgora se dogodila u Beču. Tada ga je grupa mladića prebila i da je u bolnicu stigao samo pola sata kasnije, bio bi mrtav. Takođe, suočavao se sa bahatim ponašanjem pojedinaca koji smatraju da svakoga mogu da kupe novcem.

Do 2002. godine je nosio periku, ali nakon toga je promenio imidž koji je prezentovao zajedno sa novim albumom.

Zbog stresa koji je pratio njegov posao, najviše je voleo da se osami u kućici u Krčedinu i da peca. Na taj način je punio baterije za naporne nastupe koje je imao po svetu po kome se, iako nije znao strane jezike, odlično snalazio.

Obišao je skoro sve zemlje po nekoliko puta, ali neispunjena želja mu je ostala da poseti Moskvu i da peca na ruskim rekama.

Suvenir koji je donosio sa svakog putovanja je staklena kugla sa snežnim gradom. U prošlosti je bio u vezi sa koleginicom Snežanom Đurišić, ali to se desilo pre njihovih brakova. Često se pojavljivo u tabloidima zbog navodne veze sa 38 godina mlađom pevačicom, Ivonom Negovanović Cucom. Ona je učestvovala na takmičenju „Pinkove zvezde“, a na domalom prstu desne ruke je imala tetovažu sa natpisom Šaban što je pojačalo spekulacije o njihovom odnosu. Iako je pevač demantovao da su zajedno, postoje brojni snimci koji dokazuju suprotno.

Šaban je priznao da ne zna note, niti svira instrumente, već svoju muziku snima na kasetofonu i tako koriguje samoga sebe dok mu reči izlaze iz duše.

Važio je za jednog od najuspešnijih pevača današnjice koji je svoju karijeru izgradio zahvaljujući dobrom glasu, talentu, kvalitetnim pesmama, radom i velikom upornošću. Jedan je od pevača sa najvećim brojem prodatih ploča na teritoriji bivše Jugoslavije.

17. februara 2019. godine, rano ujutro, Šaban Šaulić je izgubio život u saobraćajnoj nesreći. Naime, nakon održanog koncerta u Bilefeldu u Nemačkoj, rano ujutro na putu Bilefeld – Gutersloh, pijani vozač bez dozvole je u Mazdi 6 udario otpozadi u vozilo Seat u kojem su se Šaban Šaulić, Mirsad Kerić i Boban Stojadinović.

Vozač Seata izgubio je kontrolu i završio u bankini, pri čemu svi bivaju teško povređeni, a tokom dana kasnije Šaban Šaulić ne uspeva da preživi zadobijene povrede. Dan kasnije od zadobijenih povreda preminuo je i Mirsad Kerić.

Šaban Šaulić je sahranjen 22. februara 2019. godine na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana. Komemoraciji i sahrani prisustvovao je veliki broj građana, a tokom spuštanja sanduka, svirala je njegova pesma „Ne plači dušo“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs