Danas slavi rođendan

3 PUTA KUCAO NA VRATA SMRTI, PROMENIO PREZIME ZBOG OVOG RAZLOGA: Životna priča Irfana Mensura!

Irfan Mensur rođen je 19. januara 1952. godine u Sarajevu, a danas puni 70 godina!

Vip priča
Autor:
3 PUTA KUCAO NA VRATA SMRTI, PROMENIO PREZIME ZBOG OVOG RAZLOGA: Životna priča Irfana Mensura!
Foto: ATA Images

"Ne plašim se tog izdisaja", reči su Irfana Mensura koje će dotaći svakog, jer na pitanje o smrti on ima jednostavan odgovor: "Kad sam odlazio na operaciju da mi ugrade tri bajpasa, znao sam da iza sebe ostavljam nešto."

Slavni glumac danas slavi 70. rođendan, a smrti je, prema sopstvenim rečima, gledao više puta u oči. Prvi put se to dogodilo tokom strašnih devedeseth godina prošlog veka, drugi put je "dah" smrti osetio pred operaciju srca, a i prošle godine je imao mnogo sreće kad je preboleo korona virus.

"Bila je 1992. godina, a ja sam imao pištolj u ustima. Bukvalno! Mogao sam tada da nestanem", ispričao je glumac za Kurir. U popularnoj kafani "Stupica", kraj Jugoslovenskog dramskog pozorišta, tada su se okupljali glumci, ali i pripadnici raznih krugova, pa i polusveta i kriminala.

"Neki primitivni ljudi, kad je sve bilo sivo, želeli su da se svi prezivamo na ić. Sa Žarkom Lauševićem su to veče hteli da popiju piće, a mene su terali zato što se zovem Irfan Mensur", opisao je glumac veče koje se umalo završilo tragično.

Posle toga je otišao iz Srbije i ekspresno dobio švedsko državljanstvo, ali je njegov očuh primetio da u pasošu ima i neki vodeni žig koji Šveđani nisu imali - oznaku da je politički izbeglica.

"Jedini sam čovek koji je vratio švedski pasoš", rekao je Mensur. Nije se osećao kao politički izbeglica, želeo je samo "da se sve smiri i da se taj kukolj istrebi". Zato je ovu ispravu vratio, pa sa jugoslovenskim pasošem otišao prvo u London, Kopenhagen, zatim u Švedsku, pa nazad u Srbiju. Tu je nastavio karijeru i obogatio je novim ulogama, ali i otpočeo romansu a zatim i brak sa Srnom Lango.

"Želeo sam da izgradim svoju lozu i ostavim svoj trag i zato sam ime svog oca uzeo za svoje prezime (Irfan se pre prezivao Kurić). Ostavljam tri čoveka iza sebe, Filipa, Pavla i Aleksu (Srnin sin iz prvog braka). Aleksu delim s njegovim ocem", kaže glumac. "Odgajio sam ga od njegove druge godine. On mu je tata, a ja sam mu ćale."

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Irfan Mensur je rođen 1952. godine u Sarajevu kao Irfan Kurić. Njegov otac Mensur Kurić je rodom iz Niša, a potiče od begovske porodice iz Donjeg Vakufa. Njegova majka Nada Wasche je potomak grofovske prodice Alaupović. S majčine strane ima češke, mađarske i hrvatske korene. Otac mu je bio musliman, a majka hrišćanka. Kada mu je bilo šest godina roditelji su se razveli. Otac je otišao u Niš, a majka nakon nekog vremena preselila u Švedsku. Irfan je odrastao s bakom u sarajevskom naselju Hrasno.

Završio je Osnovnu školu „Blagoje Parović“, a nakon toga pohađao „Treću sarajevsku gimnaziju“. Tri razreda gimnazije je završio u Sarajevu, a četvrti u Nišu. Kao mladić se bavio odbojkom.

Bio je član Odbojkaškog kluba „Bosna“ s kojim je išao na razna takmičenja širom bivše Jugoslavije. Priznaje da nije vrlo često ulazio u igru, ali su ga ta druženja i putovanja veoma radovala. Sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine (BiH) nastupio je 12 puta, a bio je i na pripremama za ulazak u reprezentaciju Jugoslavije (SFRJ).

Odlazak iz Sarajeva ga je veoma pogodio. Tamo su mu ostali svi drugari i poznanici, te ne krije da je veoma često plakao kada se preselio u Niš kod oca i njegove supruge Miroslave Mime Vuković. Mima je bila glumica, a preko nje i njenih prijatelja Irfan se zainteresovao za glumu te odlučio da upiše Akademiju. Kada je maturirao preselio se u Beograd i upisao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Tada je promenio prezime Kurić u Mensur, po očevom imenu. U jednom intervjuu je izjavio da je to učinio kako bi iza sebe ostavio nešto, kako bi stvorio jednu novu malu porodičnu lozu, te dodao da su roditelji znali za njegovu nameru i da se nisu protivili tome. Bio je veoma vredan i dobar student glume u klasi profesora Miroslava Minje Dedića. Zajedno sa kolegom Danilom Lazovićem je bio lider klase. Dobijao je devetke i desetke, i fakultet završio u roku, piše Biografija.org.

Bio je u braku s manekenkom Ljiljanom Perović s kojom je 1985. godine dobio sina Filipa. Nedugo nakon toga par se razveo, ali su ostali u odličnim odnosima. Na pitanje novinara zašto se raspao brak jednog od najpoznatijih parova u Jugoslaviji, Irfan je odgovorio da je svako morao da krene svojim putem. On uvek ističe da bi svoju bivšu suprugu branio od svega, te da nikada o njoj ne bi rekao bilo šta negativno. Njihov sin Filip je po zanimanju ekonomista, a danas živi i radi u Beogradu.

Polovinom devedesetih godina prošlog veka upoznao je mladu glumicu Srnu Lango. Uprkos razlici u godinama Irfan i Srna su se 1998. godine venčali. Srna iz prošlog braka ima sina Aleksu koga je glumac prihvatio kao svoje dete i danas ga zove svojim sinom. Aleksa je rođen 1996. godine godine i student je prava i produkcije. Godine 2000. dobili su sina Pavla koji je 2017. godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Par se zbog „nepomirljivih razlika“ razveo 2014. godine. Ipak, glumci su rekli da su se razišli u miru, te da ne žele od toga da prave cirkus. 10. aprila 2013. godine Mensur je nastupajući u Zaječaru doživeo srčani udar. Zbog toga mu je ugrađena premosnica, ali danas kaže da se oseća vrlo dobro. Morao je da se odrekne cigareta, a kako bi „umirio ruke“ dok razgovara vrti brojanicu na kojoj se nalaze krst, polumesec i Davidova zvezda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs