DIVA starog holivuda

Priredila nam je scenu strave za pamćenje: Bila je Hičkokova muza, muškarci su za njom uzdisali, a žene joj zavidele!

Karijera Dženet Li po mnogo čemu je bila revolucionarna! Bila je prva crnka koja je postala zvezda Hičkokovog filma. Obe ćerke su joj postale glumice, a njena scena pod tušem ušla je u anale svetske kinematografije.

Vip priča
Autor:
Priredila nam je scenu strave za pamćenje: Bila je Hičkokova muza, muškarci su za njom uzdisali, a žene joj zavidele!
Foto: Profimedia

Njeno "ubistvo" u kultnom filmu "Psiho" ostaće upamćeno kao jedna od najstrašnijih filmskih scena, a Dženet Li kao jedina "Hičkokova glumica" koja nije bila plavuša. Osim glume, bavila se i pevanjem, igranjem i pisanjem, a svoj umetnički debi imala je na radiju.

Problemi sa umetničkim imenom

Rođena je 6. jula 1927. godine u Kaliforniji kao Dženet Helen Morison. Baba i deda sa majčine strane su joj bili imigranti iz Danske, a imala je i škotsko i nemačko poreklo.

U prvo vreme Dženet uopšte nije ni razmišljala o glumi. Bila je naklonjena umetnosti i počela da studira muziku i psihologiju, sve dok je u glumačke vode nije uvela glumica Norma Širer, čiji je suprug bio jedan od čelnika produkcijske kuće MGM. Ona je predstavila Dženet lovcu na talente Liju Vasermanu, a ubrzo nakon toga je potpisala svoj prvi ugovor.

Kao i druge holivudske dive i Dženet Li je u nekom trenutku dobila "umetničko ime". Međutim, to baš i nije bio lak posao, s obzirom na to da je ono koje je odabrano suviše ličilo na Vivijen Li, tada već poznatu glumicu.

U pokušaju da se izbegne poistovećivanje sa njom, u jednom trenutku je predstavljana svojim pravim imenom – Dženet Morison, ali je ubrzo shvaćeno da je ono prvobitno mnogo efektnije.

Burna mladost

Dženet Li se prvi put udala kada je imala samo 15 godina za tri godine starijeg momka u Nevadi. Rastali su se samo četiri meseca posle. Sledeći brak je potrajao četiri godine, a sklopila ga je kada je imala 18 godina.

U junu 1951. godine udala se za glumca Tonija Kertisa sa kojim je dobila dve ćerke – Keli i Džejmi Li. Obe su krenule roditeljskim stopama i postale uspešne glumice. Dženet i Toni su bili zajedno 11 godina, a nakon razvoda 1962. godine glumica je upoznala berzanskog brokera Roberta Branta sa kojim je živela punih 42 godine, do svoje smrti.

Hičkokova glumica koja nije bila plavuša

Svoj debi na filmu Dženet je imala sa 20 godina u visokobudžetnom ostvarenju "The Romance of Rosy Ridge" posle kojeg su se ređali drugi manje ili više popularni filmovi.

Ipak, Dženet Li slavu duguje majstoru za strah i napetost Alfredu Hičkoku, koji joj je ponudio ulogu Marion Krejn u filmu "Psiho" snimljenom 1960. Za nju je nagrađena Zlatnim globusom za najbolju sporednu ulogu, a bila je i nominovana za Oskara.

Mnogi su bili iznenađeni izborom slavnog režisera, s obzirom na to da su glumice u njegovim prethodnim filmovima sve bile plavuše.

Legendarna scena pod tušem iz filma 'Psiho' 1960.
Legendarna scena pod tušem iz filma "Psiho" 1960.foto: Profimedia

Tajna scene pod tušem

Nakon objavljivanja "Psiha" javnost je spekulisala da li je Dženet Li u sceni pod tušem bila gola. Holivudski cenzori film su sasekli, a i Dženet je "popila" svoju dozu kritika i bila proglašena "nemoralnom i lakom" glumicom. Naknadno je otkriveno da je imala kostim koji je samo simulirao golotinju.

Takođe, otkriveno je da je umesto krvi korišćen sirup od čokolade, a da su zvuci probadanja noža kroz telo Marion Kejn, zapravo bili ubodi sečiva u lubenicu.

"Dženet je bila drugačija u tom smislu što je bila udata za Tonija Kertisa i imala je troje dece, tako da ona nije potpuno upadala u onu kategoriju "čuvenih plavuša". Li je zaista bila nedodirljiva, zato što je bila žena i majka i bila je zabavna, seksi, sigurna u sebe i ona je sa Hičkokom imala neku vrstu prijateljstva – objasnila je Skarlet Johanson pre nekoliko godina kada je igrala lik Dženet Li u filmu "Hičkok".

U svojoj knjizi "Psiho: Iza kulisa klasičnig trilera" Dženet Li je otkrila kako joj je snimanje te uloge bilo lako do poslednjih 20 sekundi, kada je morala da izrazi sav užas neposredno pre nego što Norman Bejts izbode njen lik nožem.

Ćerke su krenule majčinim stopama

Dženet Li je se sa svojom ćerkom Džejmi Li Kertis pojavila u dva horor filma – "Magla" i "Noć veštica", a poslednji u kom se pojavila je "Bad Girls from Valley High".

foto: Profimedia

Tokom života napisala je četiri knjige, od kojih su njeni memoari pod nazivom "There Really Was a Hollywood", koje je prve napisala, proglašeni bestselerom.

Umrla je 3. oktobra 2004. godine. u svojoj kući u Los Anđelesu u 77. godini, a njeno telo je kremirano.

(Stil.kurir.rs/Istorijskizabavnik)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs