Pobila sve stereotipe

Debela, sa borama i neuglađena: Kako je Aleksandra (62) uspela da se probije na sami vrh modne scene! (FOTO)

Aleksandra Šulman (62) je sve ono što moda ne trpi, a opet moda nije mogla bez nje

Vip priča
Autor:
Debela, sa borama i neuglađena: Kako je Aleksandra (62) uspela da se probije na sami vrh modne scene! (FOTO)
Foto: Profimedia

Bivša glavna urednica britanskog Voga Aleksandra Šulman četvrt veka je vladala modnom scenom, a u svojim memoarima otkriva kako je postala uspešna u svetu koji ne trpi krupne i nesigurne žene.

Krupno telo, bucmasto lice, razne fobije, hronični nedostatak samopouzdanja, podcenjivanje sopstvenog izgleda… S takvim se predispozicijama Aleksandra Šulman nije mogla nadati karijeri u svetu visoke mode, ali ipak je uspela: od 1992. do 2017. vedrila je i oblačila modnom scenom s pozicije glavne urednice britanskog izdanja magazina Vog.

Na hiljadama modnih revija sedela je u prvim redovima, susretala se sa zvezdama i državnicima, od sablasno mršave Kejt Mos stvorila je supermodela stavivši je na naslovnicu, vojvotkinju od Kembridža savetovala je oko izbora venčanice, a britanski je Vog pod njenim vođstvom dosegao vrhunac.

Zbog muža se odrekla vere, otadžbine, uspešne karijere: Životna priča najvoljenije princeze na svetu!

Životnu priču ispričala kroz odeću

Dnevničke beleške iz tog uzbudljivog razdoblja Aleksandra Šulman (62) pretvorila je u nedavno objavljenu memoarsku knjigu “Clothes… and Other Things That Matter”(Odeća i ostale važne stvari), u kojoj je vlastitu životnu priču ispričala kroz poglavlja o sadržaju svoje garderobe.

Knjiga se bavi i stvarima koje utiču na naše modne izbore.

Premda je taj sadržaj impresivan i količinom i kvalitetom (22 kaputa, 34 jakne, 34 para cipela s visokom potpeticom, 37 torbi…), inventura ormara bila joj je tek povod za dublja promišljanja o tome što sve uslovljava naše modne izbore, zašto nosimo odeću koju nosimo, zašto neke odevne predmete čuvamo dok druge bacamo, za koje se emocionalno vezujemo i zašto.

Aeksandra Šulman je imala samo 34 godine kad je sela u uredničku fotelju modne Biblije, ali iako je u njoj provela gotovo četvrt veka, najduže od svih svojih prethodnica, priznaje da ju je uvek malo žuljala jer u duši se nikad nije mogla sroditi s luksuzom i glamurom svog profesionalnog okruženja.

Od nje se očekivalo da uvek izgleda reprezentativno, a ona se najprijatnije osećala u preširokim pletenim džemperima, donjem delu trenerke, opasana keceljom i sa sendvičem u ruci. Od nje se tražilo da putuje na modna događaje širom sveta iako se smrtno bojala letenja.

Udavala se i razvodila, plesala u klubovima, uspela u Holivudu, našla srodnu dušu: Životna priča Goldi Hon! (FOTO)

Takođe je patila od klaustrofobije, agorafobije te iznenadnih napada panike, zbog čega je u torbi uvek nosila tablete za smirenje. Na jednoj večeri kod Karla Lagerfelda u Parizu domaćin ju je smestio pored njenog filmskog idola Ričarda Gira: "Jadno je što smo razmenili samo pozdrave; u društvu slavnih osoba ja kao da potpuno zaglupim" zapisala je Šulman.

Nisu joj godili pogledi u grudi

Iako joj je deda po očevoj strani bio šeširdžija, užasavala se prijema gde je morala nositi šešire jer uvrtela je u glavu da s tim modnim dodatkom izgleda kao da se pravi važna.

Od 17. do 37. godine nikad nije nosila grudnjak, ne zato što je feministkinja, već stoga što fizički nije podnosila taj osećaj sputanosti.

Kada joj je počelo smetati što joj na poslovnim sastancima češće zure u bujno poprsje nego u oči, ponovno je počela nositi grudnjake, ali i dalje ih mrzi.

Uprkos svim svojim unutarnjim ograničenjima, koja su spolja mogli izgledati kao ekscentričnost, nonšalancija ili nedostatak uglađenosti, Aleksandra Šulman, rodom iz ugledne porodice i obrazovana u najboljim britanskim privatnim školama, sjajno je obavljala svoj posao.

S druge strane, zbog predanosti poslu rano joj je propao brak i ostala je samohrana majka.

Dugo je vagala treba li ostaviti posao kako bi više vremena provodila s detetom i na kraju zaključila da to ne bi imalo smisla.

Svog 24-godišnjeg sina, istoričara umetnosti, smatra svojim najvećim životnim dostignućem. Novu ljubav pronašla je s novinarom Davidom Jenkinsom, kojeg je upoznala odevena u nimalo seksi belu trenerku.

"Poznavajući koliko sam mu neprivlačna u svojim omiljenim vrećastim pantalonama s gumom u struku, neverovatno da je naša veza uopte započela" kaže Aleksandra Šulman, koja nipošto ne spori važnost lepog odevanja, pogotovo u teškim vremenima kao što je aktuelna pandemija.

Sve nevolje ovog sveta, nju su snašle, ali nisu uspele da je poraze: Potresna životna priča Tine Tarner! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs