Životna priča

Uspon i pad Borisa Bekera: Osvojio Vimbldon sa 17, svakoj ženi od života pravio pakao, ostao bez dinara u džepu! (FOTO)

Boris Beker je legendarni nemački teniser koji je u istoriju ušao kao najmlađi pobednik Vimbldona jer je sa samo 17 godina osvojio taj prestižni turnir

Celebrities
10:29h Autor:
Uspon i pad Borisa Bekera: Osvojio Vimbldon sa 17, svakoj ženi od života pravio pakao, ostao bez dinara u džepu! (FOTO)
Boris Beker, Foto: Profimedia

Tabloidi su žudeli za sportskim uspesima, seks-skandalima i finansijskim problemima, a Beker im već godinama sve to servira na tanjiru. Uprkos brojnim usponima i padovima, legendarni teniser samouvereniji je nego ikad pre. Iako je nedavno objavljeno da je bankrotirao, Beker je siguran u snagu svog brenda i ne vidi trenutnu situaciju kao životnu prepreku.

Boris Beker rođen je 22. novembra 1967. u Leimenu u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj kao jedini sin Elvire i Karl-Heinza Bekera. Njegov otac, po struci arhitekta, osnovao je teniski centar u Leimenu, gde je Beker u ranom uzrastu pokazao interes za tenis, iako je njegov otac imao drugačiji plan za njega.

foto: Profimedia

Trebalo je da postane arhitekta poput njega ili pravnik, ali Beker je vrlo brzo dao do znanja čime se želi da se bavi. Sa šest godina počeo je da se takmiči, a ponekad je trenirao s još jednom budućom teniskom zvezdom, Štegi Graf.

- Počeo sam da igram tenis sa tri godine, a prvi turnir osvojio sam sa šest. Iako sam voleo da igram tenis, nisam imao priliku da ga gledam jer se nije emitovao na nemačkoj televiziji. Imali smo tri programa - dva nacionalna i treći regionalni. Nedelje su bile rezervisane za fudbal, a tenisa nije bilo. Jednog dana na televiziji se pojavio teniski turnir - Vimbldon! Prvi Vimbldon sam gledao sa osam godina i sećam se da je tada Bjorn Borg osvojio prvi od pet naslova. Bila je to 1976. godina i prvi put da je reč Vimbldon ušla u moju podsvest - prisetio se Beker. Godine 1985. njegova fascinacija Vimbldonom postala je stvarnost. Naime, postao je prvi Nemac ali i najmlađi u istoriji koji je osvojio Vimbldon. Tada 17-godišnji Beker nije bio nositelj i samo nekoliko nedelja ranije osvojio je svoj prvi turnir - Kvins. Pritisak je bio ogroman, ali činilo se da se Boris Beker s tim dobro nosio.

foto: Profimedia

- Da danas imam 17 godina, mogao bih ponovo da osvojim Vimbldon, ali u tom slučaju moja bi zrelost bila mnogo upitnija. U svetu mobilnih telefona i društvenih mreža ne bih uživao jednaku sigurnost kao tada. Moj menadžer Ion Tiriak i trener Ganter Boš zaštitili su me od spoljašnjeg sveta. Bio sam svestan uspeha, ljudi su se drugačije ponašali prema meni i mediji su se sve više zanimali za mene. Moj menadžer nije odobravao mnogo intervjua jer nije hteo da mi to stvara pritisak. Uoči turnira, umro mi je deda. Moji roditelji su znali koliko bi me ta vest pogodila pa su mi to rekli nakon meča. Danas to ne bi bilo moguće jer bi mi neko poslao SMS ili bih o tome pročitao na portalu - rekao je.

Beker je sledeće godine odbranio prvo mesto na Vimbldonu pobedom nad velikim Ivanom Lendlom. Izgubio je od Štefana Edberga u finalu 1988., ali većsledeće godine ponovo je osvojio titulu pobednika. Iste te godine postao je pobednik U. S. Opena. Petu veliku titulu osvojio je pobedom nad Lendlom 1991. na Australijan Openu zahvaljujući kojoj je zauzeo prvo mesto na ATP listi, prvi put u karijeri.

Beker je bio vrlo uspešan i u Dejvis Kupu, gde je Nemačkoj osigurao pobedu 1988. i 1989. godine. Tokom 1992. pobedio je na sedam turnira uključujući pobedu na ATP finalu. Na Olimpijskim igrama u Barseloni osvojio je, u paru s Majklom Stihom, zlatnu medalju. Tokom 1993. i 1994. nije imao uspeha na Grend Slem turnirima da bi 1995. sedmi put igrao u finalu Vimbldona, gde ga je porazio Pit Sampras rezultatom 3:1 u setovima.

foto: Profimedia

Iste je godine treći put pobedio u ATP finalu u Frankfurtu. Svoj poslednji Grend Slem turnir osvojio je 1996., kad je pobedio Majkla Čanga u finalu Australijan Opena. Iste godine je četvrti put pobedio na turniru u Kvinsu. Na ATP finalu te godine Beker je izgubio od Pita Samprasa. Posle poraza u četvrtfinalu Vimbldona od Samprasa 1997., Beker se zarekao da više neće igrati na tom turniru.

Međutim, ponovo se vratio na Vimbldon 1999. godine. Nažalost, u četvrtom kolu porazio ga je Patrik Rafter. Beker je nakon meča Rafteru pružio ruku, naklonio se kraljevskoj loži, prošetao centralnim terenom i poklonio se svakoj od četiri tribine.

- Hvala vam na svemu što sam doživeo ovde. Ne žalim ni za čim, vreme je da krenem dalje. Bio sam ovde dugo i svi znate koliko mi znači ovo mesto. Ono me je oblikovalo, omogućilo sve što sam napravio u tenisu. Vimbldon mi je takođe omogućio slobodu da nakon ovog trenutka radim ono što želim - rekao je tada.

Beker je tada bio u braku s Barbarom Feltus. Bračni par već je imao sina Nou i očekivali su drugo dete, sina Eliasa. Beker i Barbara nisu skrivali svoju ljubav od javnosti, čak su zajedno goli pozirali na naslovnici jednog časopisa, a fotograf je bio njen otac. Naslovna strana je podelila nemačku javnost, a Beker je često bio meta rasističkih napada zbog boje Barbarine kože. Iste te večeri kada je odlučio da prekine karijeru, vratio se u hotelsku sobu svojoj sedam meseci trudnoj supruzi s kojom se žestoko posvađao. Beker je odlučio da mu treba piće i otišao na večeru u azijski restoran Nobu na londonskom Park Lejnu.

foto: Profimedia

Barbara je osećala bolove i verovala da se porađa pa je otišla u bolnicu.

Boom Boom, nadimak koji je Beker dobio zbog snažnog servisa, ugledao je manekenku Angelu Ermakovu. Nakon kratkog flerta završio je s Angelom u ostavi, ali on će kasnije u autobiografiji prepričati da je sve trajalo nekoliko sekundi i da su završili na stepenicama. Devet meseci kasnije Ermakova mu je poslala faks u kojem je pisalo da je upravo postao otac devojčice Ane. Barbara je uzela sinove i otišla u Majami, gde je podnela zahtev za razvod braka. Beker je morao da je isplatiti 15 miliona i da preda luksuzan stan na Floridi. Osim toga, morao je da plati i njenog advokara. - Bile su to najteže godine u mom životu. Povlačenje iz tenisa bilo je jedino logično, ali mislim da je mojoj porodici, a pogotovo supruzi, mnogo teže pao život nakon moje igračke karijere - rekao je Beker u jednom intervjuu. Ćerku Anu na početku nije priznavao, ali DNK test pokazao je da on jeste otac.

- Moji advokati su mi davali pogrešne savete. Trebao sam odmah da upoznam malenu, napraviti DNK test i prihvatiti odgovornost. Žao mi je što sam odugovlačio - priznao je. Kada je Angela počela da zanemaruje Anu, Boris je kupio stan na Vimbldonu i počeo da se brine o njoj.

foto: Profimedia

- Nije bilo lako. Kako izgraditi odnos s nekim s kim niste prozborili ni reč, a odjednom s tom osobom imate dete? Kako voleti ćerku koju niste videli gotovo dve godine? Kada ona postaje moja ćerka? Kako? - pitao se tada Beker i zaključio da će je s vremenom naučiti da je voli. Uz skup razvod i ostale troškove, 2002. Beker je optužen za utaju poreza za što ga je teretila nemačka porezna uprava. Slučaj datira iz perioda od 1991. do 1993., za koje nemački poreznici tvrde da je Beker u većini proveo u Minhenu, a ne u Monte Karlu, gde je imao prijavljeno prebivalište. Prema nemačkim zakonima, Beker je trebalo da u Monte Karlu bude više od 182 dana godišnje kako bi tamo mogao i da plaća porez. Zanimljiva je priča o tome kako su tužitelji došli do tih informacija. Naime, Hans-Gerd Grafman bio je strastveni obožavatelj Bekera koji je godinama sekao novinske članke o svom idolu. Pratio je svaki Bekerov korak i sedeo u publici na većini njegovih turnira. Na temelju njegovih prikupljenih informacija, tužitelji su utvrdili da Beker nije proveo onoliko vremena u Monaku koliko je naveo u poreznoj prijavi. Beker je sve priznao i morao da plati 3,1 milion evra. Nakon suđenja na račun porezne uprave dodao je još pola miliona evra i dobio dve godine uslovne kazne, iako su tužitelji tražili da odsluži zatvorsku kaznu od tri i po godine.

foto: Profimedia

Prvo su mi na pamet pala moja deca i kako će to uticati na naš odnos. Kada sam došao kući iz sudnice, zamolio sam Boga za pomoć. Molitva mi nikad nije bila strana jer sam odgajen u katoličkoj porodici ali sam bio ministrant. Ipak, mogao sam da budem bolji hrišćanin poslednjih godina. Ne znam da li je reč o božanskoj intervenciji, ali prošao sam samo s kaznom. Najgore mi je bilo kad sam putovao deci u Ameriku za Božić. Zaustavili su me na aerodromu govoreći da pokušavam ilegalno da uđem u zemlju. Nisam imao vizu. Nisam ni znao da mi treba! Objasnili su mi da je obavezna za svakoga ko ima kriminalni dosije.

Nisam mogao da verujem! - otkrio je Beker. Iste te godine, 2003., Beker je primljen u "International Tennis Hall of Fame" (tenisku kuću slavnih). Bio je počašćen i vrlo srećan.

- Oduvek sam sanjao da ću jednog dana biti deo ove časne institucije i da ću se ophoditi prema svome članstvu s velikim poštovanjem - rekao je tada Beker.

foto: Profimedia

Nemac je smatrao da bi to bilo idealno vreme za izdavanje autobiografije. Tada su sve velike nemačke sportske zvezde, poput fudbalera Štefana Efenberga, imale knjige i Nemci su svaku novu dočekali s oduševljenjem. Beker je izdao knjigu "Hold On, Stay a While" u kojoj je otkrio detalje svoje skandalozne afere, razvoda, ali i zavisnosti od alkohola i droge.

- Nisam mogao da spavam, a kao sportisti trebalo mi je osam do devet sati sna. Počeo sam da pijem tablete za spavanje. Da bih pojačao njihovo dejstvo, počeo sam da ih pijem uz viski. Tako sam živeo godinama - otkrio je Beker koji se loše navike rešio nakon rođenja sina Noe.

Shvativši da javnost pomno prati njegov privatan život, Beker je odlučio da unovči svoje ime. Pokrenuo je franšizu sportske odeće i opreme Boris Beker Sports. Kako nikada nije bežao od interesa javnosti, Beker se odlučio okušati i kao televizijski voditelj emisije "Boris Becker Show" koja se prikazivala na nemačkoj nacionalnoj televiziji. Interes je pokazala i britanska javnost pa je tako 2005. bio jedan od voditelja popularnog TV kviza "They Think It’s All Over".

foto: Profimedia

U to vrijeme Beker je imao stalnu adresu u Švajcarskoj, gde je izbegavao plaćanje visokog poreza u Nemačkoj. Upravo je tamo upoznao buduću suprugu Lili Kersenberg, manekenku iz Holandije. Iako su ga povezivali s brojnim lepoticama, mnogi su se nadali da će se Beker konačno primiriti s novom devojkom. Dve godine kasnije, Beker je Lili ostavio SMS-om noć pre svog 40. rođendana. Ubrzo je počeo vezu sa 15 godina mlađom dizajnerkom nakita i ćerkom svog bivšeg menadžera, Sedni Mejer-Vulden. Nakon nekoliko meseci veze, par je počeo da živi zajedno pa su se ubrzo i verili. Ipak, njihova ljubav nije potrajala i Beker je zamolio Lili da mu oprosti. - Prošlog leta sam skrenuo s puta, ali Lili me je primila natrag. Nikad je više neću napustiti - rekao je. Beker i njegova devojka manekenka gostovali su u nemačkoj TV emisiji "Wetten, dass...?", a u prenos se uključilo 9,7 miliona gledaoca. U gostima su bile i holivudske zvezde Dženifer Aniston i Oven Vilson, a Beker je to smatrao idealnom prilikom da zaprosi voljenu.

foto: Profimedia

Voditelj Tomas Gotšalk ostao je zatečen celom situacijom i naglas rekao: "Ne opet!". Slavni verenici su se sledeći dani pojavili na svim naslovnim stranicama. Mnogo se tada pisalo i o njegovim prošlim vezama i kako Lilli neverovatno liči na Bekerovu bivšu suprugu Barbaru. Najprodavanije novine bile su "Bild am Sonntag" s naslovnom stranom na kojoj je pisalo: "Hoće li Boris ovaj put održati reč?"

Iako mnoge poznate osobe dan venčanja vole da čuvaju u tajnosti, Beker je pozvao medije da proprate njegov veliki dan. On i Lili su se venčali 2009. u švajcarskom skijalištu Sent Moric. Oko 200 gostiju svedočilo je luksuznom venčanju, a među njima su bili fudbalska legenda Franc Bekenbauer, braća Kličko, plivačica Franziska van Almsik i princ Albert od Monaka. Među deverušama bila je i Bekerova vanbračna ćerka Ana. Osim brojnih paparaca i novinara, RTL je emitovao njihovo venčanje nekoliko dana kasnije.

foto: Profimedia

Mladenci su se zatim uputili na medeni mesec u Sen Trope pa su se ubrzo počele širiti glasine o Lilinoj trudnoći. Naime, na paparaco fotografijama jasno se vidi njen trudnički stomačić. Dok su mediji nagađali, vest je potvrdila Lilina majka bez znanja srećnih mladenaca.

- Već jako dugo čekam da Lili konačno dobije dete. Jako sam srećna - rekla je majka Esselin Brejdi novinarima. Nakon što je vest objavljena, Lili svoj stomak više nije krila. Već nakon nedelju dana fotografisana je na plaži u Španiji u bikiniju, a sudeći prema veličini stomaka, već je bila nekoliko meseci trudna. U februaru 2010. na svet je došao maleni Amadeus Benedikt Edli Luis Beker.

- Rođenjem našeg sina moja supruga Lili podarila mi je najdivniji poklon. Izvan sebe smo od sreće i uživamo u tome što Noa, Elias i Ana imaju novog bracu - uzbuđeno je rekao presrećni tata Beker.

Budući da je Beker još radio za BBC kao deo njihovog komentatorskog tima za Vimbldon, porodica je odlučila da se preseli se u London.

- Većinu godine bio sam u Vimbldonu pa je London bio očigledan izbor za preseljenje. Oduvek sam Vimbldon smatrao domom, a sada sam tu doveo i svoju suprugu i sina. Kada smo zajedno vikendima, ponašamo se poput pravih Britanaca. Toplo se obučemo, prošetamo psa parkom i zatim odemo u obližnji pab na ručak - rekao je Beker.

foto: Profimedia

Lili se brzo navikla na novi život u engleskoj prestonici. Iako je sklopila prijateljstva s drugim poznatim majkama, sin Amadeus uvek joj je bio prioritet.

- Želela sam da Amadeus odrasta u mestu gde može da stekne dugogodišnja prijateljstva i gde je prisutan osećaj zajedništva. Kada pogledam kroz prozor, vidim mlade porodice, konje i pse. Šta više možeš da poželiš? Svakako bismo voleli da imamo još dece. Obavili smo dobar posao s prvim sinom i njemu sada trebaju brat ili sestra - rekla je Lili.

Nakon godina propalih poslovnih poteza, Beker je 2015. doživeo velik uspeh. Dugo je govorio da bivši teniseri ne mogu da budu i vrhunski treneri. Objasnio je da je za to kriv njihov ego i nemogućnost da se usredsrede na tuđ uspeh. Ipak, postao je trener srpskog tenisera, Novaka Đokovića.

- Nisam se ni rodio kada je Boris osvojio prvi turnir na Vimbldonu, a poslednji je osvojio kada sam imao dve godine pa nisam ni znao što je tenis. Kada sam se počeo da se bavim tenisom s 14 godina, divio sam se Borisu i hteo sam poput njega da postanem prvak. Počašćen sam što ga imam u svom timu kao trenera. Dovoljno mi je na terenu s njim uspostaviti kontakt očima u najtežim trenucima i odmah mi je lakše. Smatram da je samo nebo granica kada radimo zajedno i radujem se svemu što će nam budućnost doneti - rekao je Đoković.

foto: Profimedia

U tri sezone osvojili su šest Grend Slemova i 14 Mastersa. Ali uprkos neverovatno uspešnoj saradnji, Beker i Đoković su se razišli nakon tri godine.

- Boris Beker i ja zajednički smo odlučili da prekinimo saradnju. Ciljevi koje smo postavili u potpunosti su ostvareni i na tome želim da mu se zahvalim. Želim da mu se zahvalim i na odličnom timskom radu, predanosti i poverenju. Moji profesionalni planovi sada su usmereni na zadržavanje novoa igranja i postavljanje ciljeva za iduću sezonu - napisao je Đoković na Fejsbuku.

Navodni razlog prekida saradnje bio je Đokovićev psiholog, Španac Pepe Imaz s kojim se Beker nije slagao. Kao drugi razlog mediji su navodili da Đoković želi da ima više kontrole nad svojom igrom, nešto što mu Beker nije dopuštao.

- Zaista sam uživao ove poslednje tri godine. Sjajno sam se proveo! Bio sam u potpunosti u svom elementu i tako ću nastaviti u budućnosti. Ne kajem se ni zbog čega. Bila je to neverovatna vožnja - rekao je Beker o bivšoj saradnji.

Beker je zvanično u karijeri od turnira zaradio više od 18 miliona evra, ali njegova se vrednost procenjivala i na oko 100 miliona. Uprkos tolikoj zaradi, u junu 2017. sud u Londonu proglasio je bankrot Borisa Bekera. Privatna bankarska organizacija "Arbuthnot Latham & Co" zatražila je da se proglasi bankrot nakon što su utvrdili da im Beker već dve godine duguje veću svotu novca. Bekerov advokat je rekao da će sportista imati novac za mesec dana, nakon što napravi program refinansiranja kuće na Majorci.

Sudija Kristin Deret nije to smatrala dovoljno dobrim razlozima.

foto: Profimedia

- Razumem da će ovo uticati na vaš imidž, ali bojim se da ste o tome morali razmišljati ranije - poručila je sudija Deret. Odmah nakon proglašenja bankrota, počela su šuškanja da se Beker razvodi. Neimenovani izvor, navodno blizak slavnom teniseru, otkrio je da se 41-godišnja Lili sprema da preda papire za razvod, ali takođee je napomenuo da ta njena odluka nema nikakve veze s bankrotom. Beker je odmah odlučio da demantuje takva nagađanja objavivši fotografiju svoje lepe supruge uz čestitku za njen rođendan koja glasi: 'Srećan rođendan, ljubavi. U dobru i u zlu...' Loše vesti nisu prestale da stižu s Borisove strane pa je tako u istom periodu morao zbog komplikacija da operiše stopalo u bolnici u Bazelu. S prijateljima i fanovima na Instagramu podelio je fotografiju iz bolničkog kreveta i objasnio šta mu se dogodilo. Ubrzo je objavio i video i pokazao kako terapija napreduje i da polako staje na noge. Zbog duga, koji navodno doseže čak 45 miliona funti, mediji su preneli priču da će Beker prodati svoje trofeje s Vimbldona kako bi rešio barem deo finansijskih problema.

- Borisu je pod hitno potreban novac. Prodaja prestižnih trofeja čini mu se najbržim načinom da dođe do njega - rekao je izvor navodno blizak Bekeru i otkrio da očekuje da će od prodaje zaraditi barem milion funti. Nemac se ponovo odlučio obratiti obožavateljima na društvenim mrežama kako bi demantovao glasine o prodaji trofeja. Njegovi advokati demantovali su prodaju, ali i tvrdnje da duguje 45 miliona funti. Jedan od načina na koji je uistinu pokušavao da popravi finansijsku sliku bila je prijava na pokeraški turnir na kojem je glavna nagrada iznosila četiri miliona evra. Beker je uspeo da učestvuje zahvaljujući ulogu od 10 hiljada evra koji su mu osigurali sponzori, ali na njegovu žalost nije pobedio.

foto: Profimedia

Prvi se put oglasio i o situaciji vezanoj uz bankrot, rekavši da uprkos tome lepo živi i ima dovoljno novca.

- Istina je da se nalazim u bankrotu od 21. juna, ali je pogrešno reći da sam slomljen. Trenutno se vodi stečajni postupak protiv mene. Ali moje kompanije "Becker Private Office" i "BB SARL" nisu zbog toga direktno pogođene - rekao je u nedavnom intervjuu i istakao da ne osporava potražnju banke, ali se ne slaže s ukupnim iznosom.

- Banka zahteva 26 posto od ukupnog iznosa. To je nekih tri do pet posto. Nažalost, banka odbija sastanak sa mnom i advokatima već godinu dana. Nisam ostao bez novca, nisam slomljen. Idem u Cirih, prijaviću se u hotel i platiti noćenje. I verujte mi, nisam ništa ukrao - objasnio je i istakao da ima brojne ugovore s različitim kompanijama koje će mu dopustiti da nastavi da lagodno živi.

- Moje ime i moj brend aktualniji su sada nego u poslednjih 20 godina. Ako vam treba publicitet, angažujte Borisa Bekera i popularnost vam je zagarantovana. Elizabet Tejlor jednom je rekla: 'Nijedna vest nije loša vest'. Ne mogu svake godine osvojiti Vimbldon, ali moj biznis je moj brend i on trenutačno beleži sve bolje rezultate - poručio je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs