Kraljica im ukazala veliku čast

Zašto baš od Saseksa? Evo čime zapravo vladaju vojvoda Hari i vojvotkinja Megan Markl! (FOTO)

Bivša američka glumica je prva vojvotkinja od Saseksa ikada!

Celebrities
Autor:
Zašto baš od Saseksa? Evo čime zapravo vladaju vojvoda Hari i vojvotkinja Megan Markl! (FOTO)
Foto: Profimedia

Nakon kraljevskog venčanja, princ Hari i Megan Markl dobili su titule vojvode i vojvotkinje od Saseksa.

Ali, čime oni to tačno vladaju? Evo nekoliko zanimljivosti o istorijskom okrugu u jugoistočnoj Engleskoj!

Titula vojvode od Saseksa ima dugu i burnu tradiciju, a kraljica Elizabeta je njome ukazala veliku čast Hariju i Megan. Prvi vojvoda od Saseksa bio je princ Ogust Fredrik, sin kralja Džordža III. Protagonista niza skandaloznih kraljevskih priča ženio se dva puta, ali nijedna od njegovih supruga nije dobila titulu vojvotkinje. S obzirom da nije imao zakonitih naslednika, titula je "izumrla" već 1843. godine. Očekivalo se da će na kraju pripasti princu Edvardu krajem devedesetih godina prošlog veka, ali on je, na opšte iznenađenje, postao vojvoda od Veseksa. Pričalo se potom da će ga poneti Kejt i Vilijam, ali kraljica ga je ipak sačuvala za Harija.

Dodeljena titula učinila je Megan prvom vojvotkinjom od Saseksa u engleskoj istoriji. Prema izveštajima engleskih medija, stanovnici okruga ponosni su što novopečeni kraljevski par nosi upravo to ime i raduju se njihovoj prvoj zajedničkoj poseti. Entuzijazam stanovništva zapravo nije nikakvo iznenađenje jer su Hari i Megan već postali brend koji može da ispromoviše sve što poželi, a udeo u tom kolaču imaće i stanovnici Saseksa koji očekuju turistički procvat okruga.

Vidite li nešto neobično na ovoj fotografiji? Svi pričaju koliko Megan Markl ne poštuje kraljicu! (FOTO)

foto: Profimedia

Ime Saseksa potiče od sintagme "Zemlja Saksonaca". Iako se na prvi pogled čini da je reč o malom prostoru, statistike govore suprotno. Tamo živi 1,6 miliona stanovnika! Poznat je po tome što ima najviše sunčanih dana na engleskom području. U okrugu postoji nekoliko važnih mesta i građevina koje se definitivno ne smeju preskočiti tokom posete, a ovo su najsočniji detalji iz prošlosti Saseksa:

1. Kraljevski paviljon

Kraljevski paviljon jedna je od najegzotičnijih građevina, sagrađena je u 19. veku, a pripadala je kralju Džordžu IV koji je bio poznat kao prvi engleski "džentlment". Ta titula nipošto nije bila laskava, a označavala je njegove sklonosti luksuzu i raskalašnom životu. Zabranio je supruzi da dođe na njegovo krunisanje, a celog života tražio je način da se od nje razvede. Iako je Kraljevski paviljon sagrađen u stilu koji Britanci vole da zovu indijskim ili saracenskim, i neodoljivo podseća na Tadž Mahal, ova priča je imala drugačiji tok. S obzirom da su sluge Džordža IV opisivale kao bezosećajnog psa za kojim niko nije pustio suzu, ova građevina je najbolje što je ostavio narodu nad kojim je vladao.

Stvari su se otrgle kontroli: Razdor u kraljevskoj porodici, sevaju varnice između Kejt i Megan! (FOTO)

A post shared by Ania Kaminska (@anuszka_kam) on

2. Dvorac "Herstmonceux"

Dvorac "Herstmonceux" gradio se od 12. do 19. veka. Međutim, veći deo sagrađen je za vreme engleske renesanse, a crvene cigle odaju veliki odskok od renesansnih primera u Italiji i Austriji. Dvorac je danas dom nekoliko naučnih i institucija za edukaciju, ali mnogo je zanimljivije to što se još uvek veruje da je dvorac uklet! Najpoznatija je priča o duhu visokom skoro 3 metra, koji je navodno često učestvovao u bitkama oko dvorca, a posebno se namerio na Lorda Dakra kojeg je na kraju ubio. Osim toga, u 18. veku je tamo navodno zatočena i do smrti izgladnjivana neka devojka čiji se krici još uvek čuju. Treća natprirodna pojava ovog dvorca je žena u belom čiju je ljubav davno izigrao neki od vladara dvorca, a ona sada hoda po baštama tražeći svoj mir. Bez obzira na sablasnu legendu, vrtovi ovog dvorca su zaista predivni.

Udajom za princa Vilijama dobila titulu, moć, ali i ogromno bogatstvo: Čime je sve kraljevska porodica darovala Kejt Midlton! (FOTO)

3. Dvorac Arundel

Dvorac Arundel sagradio je francuski velmoža Rodžer de Montogomeri 1607. godine, a danas u njemu žive grofovi od Norfolka. Deo je, naravno, otvoren za posetioce i prava je turistička atrakcija. S obzirom da Englezi znaju s kulturnim turizmom, dvorac je često poprište izvođenja Šekspirovih predstava i viteških turnira u kojima mogu da učestvuju i posetioci. U posedu dvorca su i impresivni vrtovi, bogata biblioteka i slikarski atelje. Osim toga, za ovaj dvorac vezana je legenda o četiri dobra duha. Prvi je navodno grof od Arundela, jedan od ranih vlasnika, drugi duh voli da bude u biblioteci i ne izlazi često, treći je još jedna očajna i zaljubljena žena. Zanimljiv je četvrti duh - bela ptica slična sovi koja se jako često pojavljuje u okolini dvorca.

Najveća proslava u Vindzoru: Kejt sprečena da dođe, Megan i Hari nisu pozvani, evo zašto! (FOTO)

A post shared by Planet Earth (@discovery.hd) on

4. Čičesterska katedrala

Čičesterska katedrala, manje poznata kao Katedralna crkva Svetog trojstva jedan je od najlepših primera normandske i gotičke arhitekture u Engleskoj. Sagrađena je 1108. godine i od ostalih srednjevekovnih crkava razlikuju je samostalan zvonik i tornjevi. Međutim, punoću umetničkog blaga crkva je dosegla tek u dvadesetom veku, a jedan od prozora oslikao je lično veliki slikar Mark Šagal. Crkva je navodno prepuna životinjskih motiva, naročito lavova i lisica. Iako su animalisti već objasnili da su životinje i razni hibridi produkt srednjevekovnih boraca sa životinjama i tradicija, ljudi veruju da se radi o paganskim tradicijama i u njima zapravo vide raznorazne prikaze đavola.

Megan je sekunda delila od katastrofe, a onda je Hari uskočio kao princ na belom konju: Blam izbegnut u poslednji čas! (FOTO)

5. Brajton

Govoreći o zanimljivostima Saseksa, nezaobilazan je Brajton, grad koji je postao moderno središte engleske obale. Što je za Francuze Nica, za Engleze je Brajton. U skladu sa statusom engleske Azurne obale, Brajton je prepun atraktivnih sadržaja. Među najzanimljivijima ističe se Muzej igračaka, Muzej transologije i već spomenuti Kraljevski paviljon. Za ljubitelje mora i lepih zalazaka sunca, ostaje šetnja po prelepoj rivi i poseta najstarijem akvarijumu u Evropi. Važno je napomenuti da se upravo u Brajtonu nalaze neki od najboljih britanskih fakulteta, a samim tim srce grada neprestano kuca ritmom mladih. Ovde, nažalost ili na sreću, nema priča o duhovima, ali ima onih o provodima do jutra.

Kamila Parker sve otkrila: Šta se događalo u kraljevskoj porodici zbog skandala oko Megan Markl pred venčanje! (FOTO)

A post shared by VisitBrighton (@visit.brighton) on

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs