Pogledajte

Najveća proslava u Vindzoru: Kejt sprečena da dođe, Megan i Hari nisu pozvani, evo zašto! (FOTO)

Tradicija proslave dana Reda vitezova Podvezice datira još iz srednjeg veka

Celebrities 19.06.2018. - 14:46h Autor: Story | Stil
Foto: Reuters / Toby Melville

Vindzorskoj palati u Velikoj Britaniji juče je svečano obeležena godišnjica Reda vitezova Podvezice, jednog od najpoštovanijih, plemenitih viteških redova u Evropi, koji je još u 14. veku ustanovio tadašnji engleski kralj Edvard III.

 

Skandal u Velikoj Britaniji: U kraljevskoj porodici se priprema prvo gej venčanje! (FOTO)

foto: Reuters / Toby Melville

Godišnjici je prisustvovala kraljica Elizabeta II, princ Čarls i njegova supruga Kamila Parker, kao princ Edvard i princ Vilijam, koji su nosili svečane ogrtače i šešire po kojima je Red prepoznatljiv.

foto: AP / Chris Jackson

Ipak, mnogi su se pitali zbog čega velikoj tradicionalnoj proslavi nisu prisustvovali Kejt Midlton, princ Hari i Megan Markl.

 

Megan je sekunda delila od katastrofe, a onda je Hari uskočio kao princ na belom konju: Blam izbegnut u poslednji čas! (VIDEO)

foto: Reuters / Toby Melville

Naime, vojvotkinja od Kembridža još uvek je na porodiljskom odusustvu, pa je, kao i 2013. godine kada je rodila princa Džordža, Kejt izostala sa proslave.

 

Razlog izostanka nedavno venčanog para Megan i Harija nešto je drugačiji - oni zapravo nisu pozvani! Razlog tome jeste činjenica da Hari nije član Reda vitezova Podvezice, kao ni njegova supruga.

foto: AP / Ben Stansall

"Vojvoda od Saseksa nije vitez Reda i verovatno neće ni biti dok njegov otac ne postane kralj. Megan takođe neće prisustvovati proslavi sve dok Hari ne postane član", objašnjava Marlen Koenig, britanski i evropski kraljevski ekspert.

 

Lepa Leticija oduševila Ameriku: Pred susret sa Melanijom španska kraljica održala modne lekcije! (FOTO)

foto: AP / Matt Dunham

Vilijam je imenovan za člana Reda 2008. godine, kao hiljaditi član, ali on je drugi u redu za tron i to je razlog zašto ga je kraljica Elizabeta "preko reda" imenovala za viteza Reda, iako je još mlad. Vojvoda od Jorka princ Endru i erl od Veseksa grof Edvard dobili su članstvo kada su napunili 40 godina.

 

Tradicija proslave dana Reda vitezova Podvezice datira još iz srednjeg veka. Kralj Edvard III toliko je bio nadahnut herojskim delima kralja Artura i Reda vitezova okruglog stola, da je 1348. godine osnovao sopstveni red, pod nazivom Red vitezova Podvezice. 

 

1 / 5 Foto: Reuters / Toby Melville

Danas, ovaj red je najstariji viteški red u Britaniji, otvoren je i za muškarce i za žene iz različitih oblasti kojima se odaje priznanje za službu državi.

 

Kraljica Elizabeta ponosno nosi titulu vrhovnog vođe Reda i lično bira članove.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs