69 godina dug brak

Branili joj da se uda za princa Filipa: Razlog? Potpuno neočekivan! (FOTO)

Elizabeta je prvi put upoznala princa kad je imala 13 godina tokom posete Pomorskom fakultetu u Darmutu sa svojim ocem, kraljem Džordžom VI
Celebrities
11:52h Autor:
Branili joj da se uda za princa Filipa: Razlog? Potpuno neočekivan! (FOTO)
Foto: Profimedia

Biograf kraljevske porodice A.N. Vilson tokom nastupa na književnom festivalu Čeltenham otkrio je jedan od neočekivanijih razloga zašto je kraljica Elizabeta II upozorena da se ne udaje za rođaka u trećem kolenu, Filipa Mauntbatena.

Vojvoda od Edinburga (a nekadašnji grčki i danski princ) poznat je po svojim šalama i po tome što će u javnosti "ispaliti" svoje mišljenje bez obzira na protokol što mu mnogi zameraju. Štaviše, Vilson tvrdi da su Elizabeti II govorili da se ne udaje za njega jer je on previše duhovit za nju.

"Kraljica je vrlo rezervisana i marljiva osoba. On nije, princ Filip je bio pomorski oficir i vrlo je duhovit", ističe A. N. Vilson.

Bolesnik napao kraljicu Elizabetu: Nabaviću pištolj, vratiću se kad to najmanje očekujete!

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kraljevski savetnici protivili su se ovom spoju i jer je princ rođen van Ujedinjenog Kraljevstva i bez značajnije finansijske podloge. Uz to, njegove sestre su se udale za nemačke plemiće koji su imali veze s nacistima.

Elizabeta je prvi put upoznala princa kad je imala 13 godina tokom posete Pomorskom fakultetu u Darmutu sa svojim ocem, kraljem Džordžom VI. Sudbonosno "da" izrekla mu je u Vestministerskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, odnosno šest godina pre nego što je postala kraljica, na veliko iznenađenje mnogih koji su se protivili ovoj zajednici.

S obzirom da je bila reč o posleratnim godinama, njihovo venčanje je bilo relativno skromno. Elizabeta je skupljala kupone kako bi mogla da priušti materijal za satensku venčanicu u boji slonovače, koju je dizajnirao Norman Hartnel, i koja je bila prekrivena s 10.000 belih bisera.

Sveštenik raskrinkao britansku kraljevsku porodicu: Evo šta rade iza zatvorenih vrata! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs