Nikom novac nije toliko udario u glavu kao njemu: Bahatio se i pio, kada se razboleo i uvideo grešku - Bilo je kasno

Navršila se tačno godina dana od smrti Metju Perija i dok mnogi tuguju za glumcem i traže krivca, istina je da su godine pogrešnih izbora dovele do iznenadne smrti

Celebrities
Autor:
Nikom novac nije toliko udario u glavu kao njemu: Bahatio se i pio, kada se razboleo i uvideo grešku - Bilo je kasno
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Zvezda Prijatelja Metju Peri preminuo je 28. oktobra 2023. godine. Glumac je proveo veći deo svog života, prvo se boreći sa kompleksima, a zatim sa zavisnostima. Ovaj tekst je sećanje na lik i delo Metju Perija.

Teško je odvojiti ličnost glumca Metjua Perija od njegovog lika Čendlera Binga – toliko su prerasli jedno u drugo tokom serije. Monikinog muža odlikovao je oštar sarkazam u vezi sa svime, „Čendler je bio spreman da proda svog oca“, iako je to najčešće bila njegova majka na ekranu. I sam glumac je voleo da se smeje poljuljanoj stvarnosti.

A sada se čini da je post koji je Peri napisao samo nekoliko dana pre smrti mističan odgovor sudbine. U njemu, glumac, koji je konačno, manje-više, vratio svoj život na pravi put, leži u đakuziju nove kuće koju je nedavno kupio i gleda na Los Anđeles.

Topla voda mehuriće oko vas - da li se osećate dobro? „Ja sam Matman“, napisao je Metju.

U tom istom đakuziju 28. oktobra 2023. glumčev pomoćnik je pronašao Perijevo beživotno telo. Lekari konstatuju zastoj srca te tvrde da je Metju mogao biti spašen da je nekog bio u blizini. Ali u blizini nije bilo nikoga.

Celog života, šaljivdžija, šarmer i ljubitelj ironičnih šala sanjao je da ima porodicu, ali je umro sam. Zašto?

Peri je rođen u Vilijamstaunu, kao sin kanadske novinarke Suzan Lengford i američkog glumca Džona Beneta Perija. Roditelji su sklopili brak kako bi legitimisali Matejevo rođenje, a godinu dana nakon venčanja su se razveli. To nije tragedija, to je statistika.

Suzan je posvetila puno vremena podizanju sina: sa 4 godine ona je dečaka upisala na tenis, čak je postao i šampion među juniorima, ali ovom sportisti u usponu ta slava nije bila prijatna. . I želeo je da ga svi u gradu prepoznaju.

Para mi je izlazila iz ušiju, toliko sam želeo da budem poznat“, priznao je glumac u intervjuu za Njujork tajms 2002. „Želite pažnju, novac i najbolje mesto u restoranu."

Ove mladalačke ambicije odvele su kanadskog školarca u Los Anđeles, gde je pohađao školu Bakli u Šerman Ouksu. Sve ovo vreme, buduća holivudska zvezda je živela sa svojim ocem, koji je takođe napravio karijeru u filmskom biznisu, i u tom periodu je piće postalo norma.

Metju Peri
foto: Profimedia

Peri je svoju glumačku karijeru započeo nastupima u serijama Charles in Charge, Beverli Hills 90210 i A Night in the Life of Jimmi Reardon 1980-ih i ranih 1990-ih. Ali to je opet bila neka vrsta lažne slave.

Tek kada je pilot Prijatelja privukao ogromnu publiku na ekranima, shvatio je da je njegova popularnost stigla.

„Kada sam pročitao scenario za Prijatelje, osećao sam se kao da me neko proganja godinu dana, krade moje šale, kopira moje manire, fotokopira moj umoran, ali duhovit pogled na život. Jedan lik mi se posebno istakao: nisam ni mislio da mogu da igram Čendlera, jer sam bio Čendler“, rekao je Peri u svojoj autobiografiji.

Prijatelji
foto: Profimedia

Serija, koja je pokrenuta 1994. godine, postala je veliki hit i pretvorila Perija i njegove kolege - Dženifer Aniston, Kortni Koks, Lizu Kudrou, Meta Leblana i Dejvida Švimera - u zvezde A-liste.

Njihovi portreti su bili svuda. Do 2002. godine, Peri i ostatak glumačke ekipe serije zarađivali su milion dolara po epizodi. Ali ogromna popularnost, kao nit, povlači za sobom sve neželjene efekte koji prate uspeh - alkohol, promiskuitet, droge.

U novembru 2022, Peri je objavio svoju autobiografiju, Prijatelji, voljeni i jedna velika loša stvar, u kojoj je iskreno govorio o svojoj dugogodišnjoj zavisnosti od droge i alkohola.

"Zdravo, moje ime je Metju, iako me možda poznajete pod drugim imenom. Moji prijatelji me zovu Meti. I već bi trebalo da sam mrtav“, kaže knjiga na samom početku.

Metju Peri
foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Svaki deo knjige otkrivao je još jedan, deo iz senke slavnog glumca za kojeg su fanovi čuli, a sada čitaju u prvom licu.

Metju je priznao da je prvi put pio sa 14 godina, a sa 18 je već patio od alkoholizma. Zbog strasti prema alkoholu, glumac se nije sećao nekoliko godina snimanja u seriji „Prijatelji“.

„U početku mi se činilo da nikada neću piti na setu, pio sam nakon snimanja i došao kod njih u strašnom mamurluku. A onda sam počeo da pijem u pauzama, ne sećam se tri godine snimanja”, priznao je Peri prijateljima u intervjuu za Bi-Bi-Si.

„Pokušao sam da razgovaram sa njim“, rekao je Met LeBlan, koji je igrao Džoija Tribijanija. "Ali Metju nije želeo da čuje, ovo je tako lična borba - morao je sam da dostigne dno."

Metju Peri
foto: Profimedia

„Teško je to čak i početi opisati“, priznala je Lisa Kudrou, koja je igrala Fibi Bafej u intervjuu za Njujork tajms tokom sezone 2000-2001. „Kada je Metju bio bolestan, to uopšte nije bilo zabavno. Samo smo beznadežno stajali po strani. Imali smo mnogo bolova. Metju je jedan od najsmešnijih ljudi koje sam upoznala u životu. On je šarmantan i zabavan. Većinu šala na setu izmislio je on.”

Kasnije su lekari došli do zaključka da zvezda nije imala samo psihičku zavisnost od alkohola, već i hemijsku, a to što je kasnije postao zavisnik od droge samo je pogoršalo njegovo psihičko stanje. To je olakšala jedna epizoda: 1997. glumac je doživeo nesreću na jet-skiju, povredio je vrat, a lekar je prepisao lekove protiv bolova.

„Kada je pilula stupila na snagu, nešto je škljocnulo u meni. I to je bio klik koji bih jurio do kraja života... Nisam mogao da verujem koliko mi je dobro; Bio sam u potpunoj i čistoj euforiji. Sledećeg dana sam pozvao doktora i zatražio još tableta. Kunem se Bogom, mislim da da ih nikada nisam uzeo, nijedna od naredne tri decenije ne bi prošla ovako“, rekao je glumac u svojim memoarima.

Mogao je da uzme 30 tableta jakog leka protiv bolova dnevno, a bilo je pravo čudo, rekli su lekari, da nije umro pre 10 godina.

Metju Peri
foto: Profimedia

U nastojanju da ostane na površini i ne izgubi svoj kreativni kapital, Peri je otišao na rehabilitaciju i radio sa psiholozima, ali su metode lečenja zavisnosti od alkohola za sada funkcionisale. Tada bi se desila neka stresna situacija i Metju bi ponovo bio privučen flašom. Alkohol je bio lek koji bi ga uvek tešio, alkohol mu je bio prijatelj.

Godine 2015, u situaciji crnog očaja, zvezda „Prijatelja“ je čak otišla kod meksičkih šamana da ga izleče od pijanstva. Izveli su ceremoniju tokom koje su, kako su rekli, proterali crne demone.

Peri se činilo da se oseća bolje. Ugojio se, vratio mu se stari šarm i smisao za humor, a depresija je nestala. Godine 2015. igrao je glavnu ulogu Oskara Medisona u rimejku serije The Odd Couple iz 1970-ih, a dve godine kasnije u spin-offu The Good Vife. Osim toga, bio je aktivno uključen u produkciju filmova. I postajao je sve bogatiji, bogatiji, bogatiji. Činilo se da je Peri našao čvrsto tlo, a njegovi menadžeri su to potvrdili: bogatstvo glumca u 2018. procenjeno je na 80 miliona dolara.

Metju Peri
foto: Profimedia

Metju je pristao na ulogu u filmu „Prevaranti“, ali je već od 5. dana snimanja prebačen na intenzivnu negu zbog perforacije gastrointestinalnog trakta. Telo nije moglo da izdrži višegodišnju torturu drogom. Glumac je doživeo dvonedeljnu komu i petomesečnu hospitalizaciju nakon rupture debelog creva. Prema rečima glumca, lekari su mu ostavili samo 2% šanse da preživi. Devet meseci je živeo sa torbom za kolostomu. Sve ovo vreme pored njega su bile samo medicinske sestre. U tom periodu Metju je shvatio da više ne želi da bude sam, ali da ga ne zanimaju „devojke za zabavu“.

„Više me ne zanima druženje sa nekim koga ne poznajem ili sa nekim koga stvarno ne volim. Želim porodicu - i mislim da bih bio sjajan otac...” rekao je u svom poslednjem intervjuu.

Pokušao je da izgradi vezu sa književnom agenticom Moli Hurvitz 2019. On je imao 50, a ona 28 godina, ogromna razlika u godinama, ali Peri se zaljubio kao dečak. Poslao je avion po svoju voljenu na večeru u Njujork, zajedno su odleteli u Pariz za Božić, zajedno su kitili jelku u kući prijatelja.

Metju Peri
foto: Profimedia

Metju, holivudski tajkun sa reputacijom cinika, uspeo je da pronađe mladalačku osetljivost negde duboko u svom srcu. Pre tri godine, ljubavnik Peri je predložio brak: „Odlučio sam da se verim: na sreću, izlazim sa najlepšom ženom na planeti!“

Ali nakon još godinu dana raskinuo je veridbu. Život je pokazao: nisu na istom putu. Ali glumac je verovao da će ponovo sresti svoju ljubav, pa se čak i registrovao na sajtu za upoznavanje. Peri se našalio: „Na kraju, moram da imam naslednika, inače ko će dobiti ovo neizrecivo bogatstvo".

Do 2023. njegova neto vrednost iznosila je 120 miliona dolara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs