Optužila je muškarce iz čuvene porodice da su ženomrsci: „Svi Kenedijevi su bili ubice dama i uvek su se izvlačili"

Kenedijevi su u Americi tretirani kao kraljevska porodica, a iza sebe su ostavili niz skandala koji nikome sem njima ne bi bili oprošteni, sada je otkriven njihov šokantan tretman prema ženama

Celebrities
Optužila je muškarce iz čuvene porodice da su ženomrsci: „Svi Kenedijevi su bili ubice dama i uvek su se izvlačili"
Foto: Profimedia

Smrt u avionskoj nesreći. Smrt od vode. Smrt samoubistvom. Ovo su samo neke od sudbina žena koje su povezivane sa Kenedijevima, kao što je zapisala istraživačka novinarka Mauren Kalahan u "Ask Not: Kenedijevi i žene koje su uništili", knjizi koja istražuje „pravu Kenedijevu kletvu".

„Svi Kenedijevi su bili ubice dama i uvek su se izvlačili“, rekao je svom biografu bejzbol zvezda Džo DiMađo, koji je okrivio političku dinastiju za smrt svoje bivše žene Merilin Monro.

Baš kao što su američki osnivači nedavno prošli obračun oko rase, Kalahan tvrdi da bi porodica koja se često tretira kao politička kraljevska porodica trebalo da se suoči sa svojim sopstvenim obračunom. U njenom izveštaju, mizoginija prolazi kroz Kenedijeve kao mač u kamenu, sa fizičkim i psihičkim zlostavljanjem koje obuhvata generacije. A Kamelot koristi svoju moć i bogatstvo da nemilosrdno kontroliše naraciju.

Džon Kenedi
foto: Bruce yuanyue Bi / Alamy / Alamy / Profimedia

Kalahan piše: „Kada je bronzana statua JFK-a u prirodnoj veličini otkrivena u Vašingtonu 2021. godine, nijedna vest nije se bavila njegovim odnosom prema ženama. Nijedan novinar, esejista, politički pisac ili kulturni kritičar nije se zapitao da li je to čovek koji u našoj novoj eri zaslužuje takav spomenik. Niko nije pitao kakvu poruku on šalje ženama i devojkama, sada i u budućnosti.”

Ono što je najviše trenutno aktuelno, jeste to što knjiga prikazuje nećaka Džona Kenedija, Roberta Kenedija mlađeg, koji se trenutno kandiduje kao nezavisni kandidat za predsednika sa protivkandidatkinjom Nikol Šanahan. Postavlja se pitanje zašto je bio kritikovan zbog svojih teorija zavere protiv vakcine i antisemitskih izjava „ali ne i zbog njegovog doživotnog maltretiranja žena“.

Ask Not govori kako se Meri Ričardson, talentovani arhitekta sa izgledom koji podseća na Džeki Kenedi, udala za Roberta 1994. i dobila četvoro dece sa njim. Volela je ideju da bude Kenedi, ali je njen muž retko bio prisutan: njegov posao nije zahtevao putovanja, ali je stalno putovao.

„Gaslit. Tako se Meri osećala", piše Kalahan. „Što je više bolovala, Bobi ju je gore tretirao. Nekih dana je želeo razvod; drugih, želeo je da dovede drugu ženu u njihov krevet, ideja koja ju je ponizila."

„Jednog dana Meri je dovela prijateljicu i Bobi je ušetao unutra, pravo iz tuša, i spustio peškir koji je držao oko struka, razotkrivši se. Meri je dugo sumnjala da je vara, ali on bi to uvek poricao. Rekao bi joj da je luda, da je ona ta koja je uništila njihov brak i oterala ga. Da li je bilo čudo što nikada nije želeo da bude kod kuće?"

Meri je pronašla Robertove dnevnike. Na zadnjim stranicama nalazili su se spiskovi žena sa kojima je Robert imao veze. Knjiga razrađuje: „Rasporedio ih je od jedan do deset, kao da je tinejdžer. Deset je, znala je Meri, za potpuni snošaj. „Moji demoni požude“, napisao je, bili su njegov najveći nedostatak.

„Bilo ih je toliko – to su astronomski brojevi, rekla je Meri, i znala ih je mnogo: proslavljena glumica koja je došla u njihovu kuću i otišla na odmor sa porodicom. Stariji model koji je uvek bio tu. Društvena osoba čiji je muž bio jedan od Bobijevih dobrih prijatelja. Prelepa pripadnica kraljevske porodice. Žena veoma poznatog čoveka. Advokat. Doktor. Ekološki aktivista. Sve ove prelepe, uspešne žene. Kako bi Meri mogla da se takmiči s njima?"

Meri je postala izbezumljena, plakala je i pila i borila se da ustane iz kreveta, kaže knjiga. Robert je pokušao da je nasilno hospitalizuje, govoreći joj da bi joj „bolje bilo da umre“. Calahan je intervjuisala Merinog terapeuta koji je otkrio da je Robert zatražio da Meri bude dijagnostifikovana kao mentalno bolesna, međutim on je to odbio, rekavši mu: „Tvoja žena nije mentalno bolesna. Ona je ljuta i depresivna, ali nije bolesna.”

Etel Kenedi, Robert Kenedi
foto: Circa Images / Universal images group / Profimedia

Robert je počeo da se zabavlja sa glumicom Šeril Hajns, koja je igrala ženu Larija Dejvida u emisiji 2Obuzdaj svoj entuzijazam". Odsekao je Merinu kreditnu karticu i pristup gotovini. Bila je švorc, morala je da traži od drugih majki dodatnih 20 dolara kako bi mogla da kupi benzin i namirnice.

Najzad se obesila kod kuće. Knjiga priča kako je Meri obukla odeću za jogu i sandale i izašla do svoje štale. „Kada je pronađena tog popodneva, Merini prsti su bili zaglavljeni u užetu oko njenog vrata. Predomislila se. Pokušala je da se spase."

Merina braća i sestre su insistirali da je njena depresija bila direktna posledica prevare i zanemarivanja njenog muža, njegovih pretnji da će oduzeti decu i ostaviti je bez ičega.

Robert je, međutim, predstavio Meri svetu kao neutešnog alkoholičara. Nije preuzeo nikakvu odgovornost zbog patnje koju joj je izazvala njegova preljuba. Rekao je: „Znam da sam učinio sve što sam mogao da joj pomognem."

Protiv želje svoje porodice, Meri je sahranjena na porodičnoj parceli Kenedi u Masačusetsu u blizini Junis Kenedi Šrajver, sestre Džona Kenedija. Ali, kako piše Kalahan, „nedelju dana kasnije, usred noći, bez da je rekao Marijinoj braći i sestrama ili dobio potrebnu zakonsku dozvolu, Bobi Kenedi mlađi je naredio da se iskopa Merin kovčeg i premestiti sedamsto stopa dalje… Meri je ostavljena sama, tik pored saobraćaja i bez nadgrobnog spomenika koji obeležava njen grob“.

Džona F. Kenedi poznat je po čuvenoj rečenici iz 1961: „Ne pitajte šta vaša zemlja može da uradi za vas – pitajte šta možete da uradite za svoju zemlju." Američki 35. predsednik prikazan je u nepristojnom svetlu kao čovekoljubac koji je iskoristio svoj položaj da bi lovio mlade žene.

Mimi Berdsli je imala 19 godina i radila je u kancelariji za štampu Bele kuće kada ju je Džon odveo u spavaću sobu u privatnoj rezidenciji, gurnuo je do kreveta Džeki Kenedi i uzeo joj nevinost. Bio je to prvi susret od mnogih, piše Kalahan: „Mimi bi gore bila dobrodošla samo kada bi prva dama bila odsutna, a njen posao je bio da ga podseti na jednostavna zadovoljstva: mali razgovor, zajednička kupanja i seks.”

Kalahan napominje da su, kada je Berdsli objavila svoje memoare, "Bila jednom tajna: Moja afera sa predsednikom Džonom Kenedijem i njene posledice", mediji su je osporavali, ali su postali bestseler broj 1 Njujork Tajmsa. Robert Dalek, biograf Kenedija, opisao je Berdslija kao „potpuno kredibilnog” i rekao za Vašington post: „Nećete više vraćati duha u bocu. Ovo je postalo deo javnog diskursa.”

Džeki Kenedi, Džon Kenedi
foto: Profimedia

Džonov sin, Džon Kenedi mlađi, takođe se pojavljuje u narativu kao serijski riziko. Sa izgledom i šarmom filmske zvezde, proglašen je za najpoželjnijeg neženju na svetu. Započeo je vezu sa Kerolin Beset, direktorkom publiciteta za Calvin Klein, ali je bilo strašnih uspona i padova. „Sve vreme je bila gojazna i uznemirena, uzimala je antidepresive i kokain“, navodi se u knjizi.

Kerolin je izbliza primetila aroganciju, nepromišljenost i brzu vožnju Džona Jr. „Bilo je trenutaka kada su Kerolin i Džon zaustavili na autoputu u Masačusetsu, auto je zaudarao na miris lonca, pandur koji bi ih zaustavio pustio bi ih da odu bez ikakvog upozorenja."

„Postoji nepisano pravilo u Masačusetsu“, rekao joj je Džon, „po kome članovi moje porodice mogu počiniti ubistvo i haos“ – na kraju krajeva, decenijama ranije njegov ujak Ted je ostavio mladu ženu da umre u tri stope vode – „i niko okom ne trepne.'”

Ipak, par se venčao 1996. nakon probne večere na kojoj je, kako se navodi u knjizi, Karolinina majka ustala i nazdravila. „Ne znam da li je ovaj brak dobar za moju ćerku“, rekla je. "Ne znam ni da li je Džon pravi za nju."

Tri teške godine kasnije, Džon mlađi je želeo da ga Karolin prati na porodičnom venčanju na Kejp Kodu. Protiv njene bolje procene, pristala je da leti sa njim u malom avionu kojim je još učio da upravlja. „Kerolin je ovo rekla članovima porodice, prijateljima, čak i konobarici u njihovom omiljenom restoranu. Nije mislila da njen muž ima strpljenja, marljivosti, pažnje i, zaista, poniznosti da bude dobar pilot."

Tragično su potvrđene njene reči. Džon mlađi nije podneo plan leta i prekinuo je svaku komunikaciju sa kontrolom letenja. Let American Airlinesa morao je da se preusmeri da bi izbegao sudar u vazduhu. Džon mlađi je nastavio da se penje i ubrzo nije mogao da razlikuje gore od dole.

„Avion je ušao u spiralu groblja, padajući brzinom od 900 stopa u minuti. Kerolin i njena 34-godišnja sestra Loren su znale da će umreti. Sama sila gravitacije i brzina bile bi zastrašujuće dok su se okretali brzinom od 200 milja na sat, nosom u okean."

Još jednom, piše Kalahan, mašina za stvaranje mitova Kamelot osigurala je da, u 25 godina od nesreće, Kerolin bude prestavljena kao „narkoman koji je poslednje dane američkog princa učinio tako jadnim."

Kerolin Beset, Džon Kenedi Mlađi
foto: Profimedia

„I, tako ide implikacija: da Džon mlađi nije bio tako jadan, ne bi bio toliko rastrojen, a da nije bio toliko rastrojen, ne bi srušio avion. Ovo je postala konvencionalna mudrost, prihvaćena kao činjenica.”

Jedno od najmračnijih poglavlja u porodici odvijalo se 1969. godine kada je senator Edvard Kenedi slučajno sleteo sa mosta u Čapakvidiku, ostrvu u Masačusesu. Njegov auto se prevrnuo naglavačke u jezerce iz kog je otplivao na sigurno. Njegova saputnica, 28-godišnja pomoćnica po imenu Meri Džo Kopečne, umrla je u automobilu napunjenom vodom. Kenedi 10 sati nije tražio pomoć u najbližoj kući niti prijavio incident vlastima.

„U istrazi“, primećuje Kalahan, „Džon Farar, ronilac koji je pronašao telo Meri Džo sledećeg popodneva, svedočio je da se Meri Džo nije udavila, već da se ugušila. Rekao je da je bila živa najmanje sat vremena u vodi, možda i duže."

Što znači da je mogla biti spasena. Ipak, tvrdi autor, to krivično delo uspešno je transformisano u „Tedovu tragediju“, užasnu nesreću koja mu je nepravedno uskratila mesto predsednika. Umesto toga, postao je poštovan kao „lav Senata“. Ona dodaje: „Ted Kenedi je odslužio ostatak svog života u Kongresu i dobio je državničku sahranu, dok se Kopečnino ime jedva pominjalo.

Ted Kenedi
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Oslanjajući se na arhive, intervjue sa preživelim članovima porodice i prijateljima, i biografije, memoare i istovremene izveštaje vesti, Kalahan detaljno opisuje priče još nekoliko žena čije su živote promenili Kenedijevi. Neki su bili umešani u ozloglašene afere i skandale koji su dospeli na jezive naslovne strane; druge su postale tragedije koje su bile marginalizovane i uglavnom zaboravljene.

Autor sa sedištem u Njujorku primećuje: „Svaka žrtva koja se usudi da uzvrati suočiće se sa strašnom snagom Kenedijeve mašine, one koja svaku ženu, bez obzira na to koliko je bogata ili slavna ili moćna, pretvara u ludu, zlobnu, osvetoljubivu; narkomanku, zmiju, zavodnicu....

„Šta god da joj je naudio i koliko god teško neki od muškaraca Kenedi, poruka ostaje jasna: ona je to tražila. Bila je njena krivica. Tako Kamelot, ta bajka o Kenedijevoj veličini i plemenitim ljudima, i dalje stoji.”

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs