Dok je druge uveseljavala, život joj se rušio kao kula od karata: Iza prelepog osmeha krila najveću tugu svake žene

Tumačeći lik Monike u čuvenoj seriji "Prijatelji", zasmejavala je ceo svet, a iza kamere je lila gorke suze...

Celebrities
10:19h
Dok je druge uveseljavala, život joj se rušio kao kula od karata: Iza prelepog osmeha krila najveću tugu svake žene
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kortni Koks jedna je od najprepoznatljivijih figura u svetu zabave i reklo bi se da je to najzaslužniji lik Monike Geler iz jedne od najgledanijih serija svih vremena - "Prijatelji". Njena karijera traje već nekoliko decenija, a ona je postala sinonim za talent, harizmu i upornost. Međutim, ova zanosna crnka u životu preživela je pravu buru.

I dok su je paparaci uhvatili nedavno kako uživa sa prijateljicom na ručku u restoranu "Soho House" u Malibuu, malo ko bi mogao i da nasluti kroz šta je sve prošla ova čuvena glumica.

Kortni Koks
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Put do omiljene glumica

Kortni Koks je rođena je 15. juna 1964. godine i odrasla je u Birmingemu kao najmlađa od četvoro dece. Potiče iz veoma bogate porodice, ali razvod oca i majke joj je veoma teško pao. Pored troje rođenih braće i sestara, Kortni ima i devetoro polubraće i polusestara iz drugih brakova roditelja.

"Razvod roditelja mi je usadio mišljenje da ništa nije trajno i da svakoj ljubavi ipak dođe kraj", kazala je jednom prilikom Kortni.

Kao dete se bavila plivanjem i tenisom. Nakon završetka srednje škole, upisala je arhitekturu na koledžu Maunt Veron u Vašingtonu, ali je ubrzo napustila studije da bi se posvetila manekenstvu. Dok je radila kao model, pohađala je i časove glume.

Kortni Koks je ostala upamćena kao prva osoba koja je na nekoj američkoj televiziji rekla reč "menstruacija", i to u reklami za „Tampaks“ tampone.

Kortni Koks
foto: Profimedia

Prvi put je privukla pažnju javnosti 1984. godine kada je glumila u spotu za pesmu "Dancing in the Dark" Brusa Springstina. Ovaj nastup otvorio joj je vrata Holivuda i omogućio prve uloge u televizijskim serijama i filmovima.

Nakon toga, dobila je uloge u nekoliko televizijskih serija i filmova, ali najveću slavu stekla je 1994. godine kada je počela da glumi u seriji "Prijatelji". Serija je postala globalni fenomen, a Kortni Koks je postala jedno od najprepoznatljivijih lica na svetu.

„Prijatelji“ su promenili moj život na toliko mnogo načina. Dali su mi priliku. Dali su mi slobodu. Dali su mi porodicu bliskih prijatelja sa kojima sam odrasla. Naučili su me o komediji. Naučili su me o vezama. Naučili su me o svemu", rekla je svojevremno.

Pored uloge Monike, Koksova je glumila u mnogim filmovima, uključujući i horor franšizu "Vrisak" (Scream), gde je tumačila lik novinarke Gejl Vezers. Njena uloga u ovom filmu dodatno je učvrstila njen status u Holivudu.

Dženifer Aniston, Kortni Koks
foto: Profimedia

Kortni Koks je takođe radila kao producentkinja i režiserka. Producent je nekoliko televizijskih serija, uključujući "Cougar Town", gde je takođe igrala glavnu ulogu. Ova serija je bila dobro prihvaćena i trajala je šest sezona.

Osim karijere na ekranu, Kortni Koks je poznata i po svom humanitarnom radu. Aktivno podržava različite dobrotvorne organizacije i često učestvuje u prikupljanju sredstava za istraživanje raka dojke.

Zanimljiv ljubavni život

Pošto je zajedničkom prijatelju priznala da se divi glumi Majkla Kitona u drami „Clean and Sober“, njih dvoje su se upoznali sredinom 1989. i u vezi su ostali narednih pet i po godina (do 1995). Kortni je, svega mesec dana posle raskida, za magazin „Pipl“ izjavila:

„To je najvažnija veza koju sam ikada imala i mislim da je on najdivnija osoba koju sam ikada upoznala.

Takođe, ona se zabavljala sa pevačem rok grupe „Kaunting krouz“ Adamom Durikom. On je i napisao pesmu pod imenom „Monkey“ posvećenu njoj.

1 / 5 Foto: Profimedia

Svog budućeg supruga Dejvida Arketa, upoznala je na zabavi koju je povodom početka snimanja filma „Vrisak“ organizovao režiser Ves Krejven. Između likova koje su u filmu glumili Arket i Koksova javlja se izvesna privlačnost, što se prenelo i u stvarni život. Arket ju je zaprosio pred celom njenom porodicom u Panama Sitiju na Floridi, a par se venčao 12. juna 1999.

Ni ovaj brak nije potrajao, pa je okončan razvodom 2012. godine. Danas se zabavlja sa gitaristom i klavijaturistom iz benda Snow Patrol, Džonijem Mekdejdom.

Životna drama

Dok je snimala seriju "Prijatelji" i zasmejavala ljude širom sveta, u privatnom životu je proživljavala najgore dane. Naime, lično kao i njen lik Monike, Kortni nije uspevalada da proši porodicu, iako je to žarko želela.

U seriji je Monika pokušavala da dobije dete s Čendlerom, a slične probleme je slavna glumica proživljavala i u stvarnosti. U to vreme imala je nekoliko spontanih pobačaja.

"Bilo je to jako teško. Sećam se da sam jednom u seriji imala spontani pobačaj, a Rejčel je rodila curicu. O, kako je bilo teško i užasno biti smešan u to vreme", iskreno je govorila o svojoj najvećoj patnji.

Kortni Koks
foto: Reuters

Kortni se udala za Dejvida Arketa 1999, a onda su se kao par suočili s teškoćama oko začeća.

U mojoj porodici svi imaju decu i niko nije imao takav problem, pa sam mislila da ga neću imati ni ja, ali nakon što bih ostala trudna dosta lako, bilo je teško zadržati trudnoću", rekla je poznata glumica, koja je rekla kako njeno telo stvara antitiela koja su napadala plod.

Godinama kasnije otkrila je tačan uzrok pobačaja, nakon što joj je dijagnostikovana mutacija gena MTHFR, koji povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, pa žene koje su pozitivne na mutirani gen mogu imati veći rizik od pobačaja.

Nakon što je išla na veštačku oplodnju, na svet je donela Koko 2004. godine, dva dana pre njenog 40. rođendana.

Kortni Koks
foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Uskoro slavi 60. rođendan

Kortni za dve nedelje će na svojoj rođendanskoj torti oduvati, čak, 60 svećica, ali njeno izvajano telo pokazuje drugačije.

Kada se se skine u bikini, svi ostanu bez teksta, nema ni gram viška, a njene oblike na pragu sedme decenijje oduzumaju dah.

Svoju sjajnu figuru održava tako što dan započinje vegetarijanskim šejkom koji uključuje krastavce i spanać. Takođe, mnogo kuva kod kuće, držeći se mesa i povrća. Umesto običnog hamburgera, preferira ćureće burgere. Osim toga, posvećeno šeta i redovno ide u teretanu.

Kortni Koks
foto: Printskrin@courteneycoxofficial/Instagram

Sa druge strane, mnogi joj zameraju prekomerni odlazak kod plastičara, ističući da je pretereanim estetskim korekcijama uništila prirodnu lepotu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs