U 30. JE OSTALA UDOVICA I ZBOG 1 OSOBE SE NIJE OPET UDALA: Povezivali su je s našim pevačem, Mira najlepše slavi slobodu

Književnica i slikarka Mirjana Bobić Mojsilović poznata je po svom širokom osmehu i pozitivnom stavu prema životu, a borila se s velikom tragedijom

Celebrities
19:07h Autor:
U 30. JE OSTALA UDOVICA I ZBOG 1 OSOBE SE NIJE OPET UDALA: Povezivali su je s našim pevačem, Mira najlepše slavi slobodu
Foto: Printscreen Intagram / mirjanabobic

Mirjani je muž preminuo kada je imao samo 37 godina, a ona nepunih 30. Ona je u tom trenutku ostala sama sa jednogodišnjom ćerkom i više se nije udavala, piše Glossy.

Njen imperativ je sloboda, a otkrila nam je da li je ta tolika potreba za slobodom proizišla zapravo iz odrastanja u patrijarhalnoj sredini.

Mirjana Bobić Mojisilović
foto: Kurir / Damir Dervišagić

"Ne krijem svoj privatni život. Bilo je ljubavi u mom životu, strasti i ludila i svega, ali očigledno nikada nisam htela da se udam. Svesno sam birala muškarce s kojima nisam mogla da ostvarim tu vrstu veze, da ne bih ugrozila svoju ćerku, a sada me udaja ne zanima. Udata sam za svoju slobodu". ispričala je Mirjana jednom prilikom.

Kako je kasnije pričala, ona nije ostala zauvek sama nakon gubitka, ali nikad nije imala nameru da se uda kako ne bi ugrozila ćerku. Nakon što je Mila odrasla, Mirjana ni sama više nije imala potrebu za novim brakom.

Mirjana Bobić Mojisilović
foto: ATA Images

"Ja nikome ne preporučujem to. Za dete je ta situacija uvek potresna i ono je uvek oštećeno" objasnila je. "Ako se u toj vezi rodi još neko dete, to je uvek katastrofa za ovo prvo."

Mirjana Bobić Mojsilović o sebi kaže da je književnica, slikarka i bivša novinarka, ali pre svega ona je žena sa stavom. Lucidno uočavanje i razobličavanje savremenih mitova učinilo je knjige Mirjane Bobić Mojsilović inspiracijom različitih generacija.

Privatni život Mirjane Bobić Mojsilović

Mirjana Bobić Mojsilović je srpska novinarka, voditeljka, književnica i slikarka. Rođena je 29. juna 1959. godine u Beogradu, piše Biografija.org. Mirjana ima stariju sestru Gordanu i sestru bliznakinju Zoricu koja je diplomirala filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Njih dve su 1978. godine igrale u jugoslovenskom filmu „Nije nego“, a osamdesetih godina prošlog veka su napisale astrološki udžbenik za početnike čiji je naziv „Liber Stellarum“.

Mirjana je završila Prvu beogradsku gimnaziju. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, smer novinarstvo. Bila je u braku sa lekarom Ljubomirom Mojsilovićem. 1988. godine je rodila devojčicu Milu, a godinu dana kasnije, Ljubomir je preminuo.

Posle te tragedije nikada nije razmišljala da se ponovo uda. Mirjana je uradila sve da ćerki obezbedi srećno detinjstvo i da je izvede na pravi put. U tome su joj najviše pomogle majka i sestre.

Povezivali su je sa Goranom Bregovićem

Mediji su je povezivali sa muzičarem Goranom Bregovićem, ali ona je izjavila da njih veže prijateljstvo koje traje preko 30 godina. Zajedno su pisali libreto za operu „Karmen sa srećnim krajem“. Dve godine se zabavljala sa sportskim menadžerom Dušanom Odžaklićem. Zažalila je što je pričala o svom privatnom životu i nakon toga se u javnosti nije pojavljivala sa partnerom. Mirjana ima veliki broj prijatelja za koje rado kuva i pravi zabave.

Njen kum je psihijatar Milo Jokanović. Više od sedamnaest godina ima psa Lili koji je uvek pored nje. Njen moto je: „Nije važno biti u pravu, važno je biti srećan.“

Pažnju javnosti je privukla njena slika sa čistačem ulica ispod koje je napisala da se radi o čoveku koji završava Ekonomski fakultet, mnogo čita i koji je njen heroj. U septembru 2016. godine Mirjani je neko razbio stakla na automobilu pa je slučaj prijavila policiji. U aprilu 2017. godine je bila u životnoj opasnosti. Prelazila je preko pruge na kojoj je rampa bila podignuta i zamalo ju je udario voz.

Karijera Novinarstvo 1979. godine Mirjana je postala saradnik „Omladinskih novina“ i „Duge“ koju je kasnije uređivala. Takođe je bila urednik „Intervjua“. Radila je kao urednik Kulturno-zabavnog programa Javnog servisa, ali je shvatila da nije za taj posao i 2002. godine je dala otkaz. Napisala je scenario za dokumentarnu seriju o Bijelom Dugmetu koja se prikazivala na RTS-u. Pisala je za veliki broj časopisa, a neki od njih su: „NIN“, „Danas“, „Oslobođenje“, „Politika“, „Stav“, „Demokratija“, itd. Od 2008. godine je kolumnistkinja u Večernjim novostima.

Mirjana veruje da je Duško Radović bio u pravu kada je rekao da je novinarstvo najlepše zanimanje ako se na vreme napusti. Več duže vreme nije ni u jednoj redakciji i ne planira da se ponovo bavi ovim poslom. Voditeljstvo Mirjana je vodila emisije: „Ovo vas još nisam pitala“ koja se prikazivala na TV B92 i „Pogodi ko dolazi na večeru“, prvi kulinarski tok-šou u Srbiji, koji je emitovan na TV Enter.

Mirjana Bobić Mojisilović
foto: ATA Images

Slikarstvo

U oktobru 2011. godine Mirjana je imala izložbu slika pod nazivom „Boje, svetlost, ljudi“. Izložila je 25 slika i 18 printova naslovnih strana njenih knjiga. U septembru 2013. godine javnosti je predstavila izložbu „Novi ljubavni nered“. Na slikama su prikazani pejzaži bez ljudskih figura, a dominiraju more, nameštaj, igračke i čaše.

U oktobru 2014. godine je otvorila izložbu u okviru koje je predstavila 14 slika sa temama plaža, terasa, veša koji se suši, itd. Mirjana nema atelje pa uglavnom stvara na terasi uz zvuke džeza i brazilske bosa nove. Naslikala je i nekoliko ikona.

Književnost

1997. godine je objavila zbirku ljubavnih priča „Baba, nemoj ništa da me pitaš“. Jedna od priča, „Dragulj Beograda“, našla se u Antologiji pripovedaka srpskih književnica Rajka Lukača.

U Sloveniji je „Azbuka moga života“ proglašena za jedno od deset najboljih izdanja u 2014. godini. Iste godine je promovisala zbirku kolumni „Srbija u ogledalu: ogledi o našoj stvarnosti“. Ona se sastoji od mini eseja koji se bave našom i globavnom stvarnošću, kao i političkim i moralnim dilemama. 2009. godine je objavila roman „Glad“ koji govori raznim vrstama gladi: za ljubavlju, uspehom, novcem, itd. Ovo delo je izdala i francuska kuća „L’aged’homme“. 2010. godine je napisala roman „Gospodin pogrešni“ koji govori o slikaru i ženama koje je slikao.

Mirjana Bobić Mojisilović
foto: Instagram / Mirjanabobic

2016. godine je promovisala prvu zbirku pesama „Obećao si mi“ i roman „Tvoj anđeo čuvar“ koji govori o uspešnoj i usamljenoj ženi koja sreće muškarca koji će je prvo oduševiti, a onda pokazati da je bolesno ljubomoran i posesivan. Za potrebe ove knjige je proučavala narcistički poremećaj ličnosti, kontrole, fenomen besa, i sl. Ovo delo je objavila nakon duge pauze tokom koje je imala stvaralačke krize, a u međuvremenu je slikala i pisala za pozorište. Mirjana je izjavila da u Srbiji nema podršku i da niko ne piše o uspehu koji njene knjige postižu u inostranstvu. Trudi se da ne pravi kompromise i da bude nezavisna zbog čega živi teže, ali je zadovoljna jer je slobodna. Inspiraciju za svoje priče nalazi na dalekim destinacijama na koje najčešće zimi putuje. Smatra da je knjiga najjeftiniji način da se popravi život, a pisanje za nju predstavlja intimnu terapiju. Osvojila je veliki broj nagrada „Zlatni bestseler“ za svoje romane. Neki od njenih omiljenih pisaca su: Nikolo Amadisi, Džulijan Barns, Nik Hornbi, itd.

Stil/Blic/Biografija.org

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs