U SUTOMORU JE GATALA U KARTE DA BI PREHRANILA 9 DECE: Ljubicu su optužili za jeziv zločin, a Kusturica je spasao bede

Lju­bi­ce Adžo­vić glumila je u filmovima "Dom za ve­ša­nje" i "Cr­na mač­ka be­li ma­čor", a za sebe je govorila da je nepismena "Ciganka"

Celebrities
19:30h Autor:
U SUTOMORU JE GATALA U KARTE DA BI PREHRANILA 9 DECE: Ljubicu su optužili za jeziv zločin, a Kusturica je spasao bede
Foto: preentscreen/Youtube

Ljubica Adžović je Romkinja u kojoj je Kusturica video dobar potencijal za glumu.

Na filmu se prvi put pojavila u režiji Emira Kusturice, Dom za vešanje, gde je glumila babu Hatidžu. Uloga joj je donela popularnost, a zajedno sa ekipom filma Ljubica Adžović se našla i na Kanskom filmskom festivalu.

Drugi put ju je Kusturica ponovo angažovao za film Crna mačka, beli mačor, gde je maestralno odigrala ulogu babe Sujke.

Iako su joj nudili uloge u Nemačkoj ona ih je odbijala jer je želela da radi samo sa Kusturicom.

Ljubica Adžović
foto: preentscreen/Youtube

Biografija Ljubice Adžović

Ljubica Adžović je rođena u Skoplju. Živela je u Baru. Pred kraj života, duže je boravila u Francuskoj i u Švedskoj. Bila je majka devetoro dece.

Iako naturščik, proslavila se ulogama u filmovima Emira Kusturice koji je jednom prilikom izjavio da Ljubica ima redak prirodni talenat — uporedivši je sa nebrušenim dijamantom.

Napustivši Crnu Goru, 2001. godine je zatražila politički azil u Francuskoj obrazlažući svoj zahtev strahom od mafije. Nedugo po povratku u Crnu Goru 2006. godine preminula je posle kraće bolesti u 82. godini života.

Susret Kusturice i Ljubice

Slavni reditelj je pronašao Ljubicu u romskoj kućici u malom mestu Zaograd, nedaleko od Sutomora. Bio je fasciniran njenim prirodnim talentom i harizmom, te je odlučio da je dovede pred kamere. Kusturica je bio taj koji je Ljubicu Adžović lansirao u svet filma, a ona mu je bila zahvalna na tome.

Njen talent bio je toliko autentičan da su je mnogi gledali kao pravog profesionalca. Ljubica je dobila nagradu za svoju ulogu na Kanskom festivalu 1992. godine.

Nakon ovog uspeha, Ljubica se ponovno pojavila u Kusturičinom filmu "Crna mačka, beli mačor". U tom projektu, nazvala je Branku Katić, koleginicu s kojom je radila, "pravom unukom". Njihov odnos je bio dubok i iskren, što je samo potvrđivalo njen talenat za stvaranje autentičnih likova.

Međutim, uprkos svom uspehu u svetu filma, Ljubica Adžović se na neki način vratila svojim korenima. Odlučila je da se vrati svom prethodnom zanimanju - čitanju sudbine iz karata na plaži u Sutomoru. Ovo je izazvalo mnoge spekulacije i priče o njenom životu.

Ona je imala devetoro dece, a tačan broj unučadi i praunučadi nikada nije bila u mogućnosti da sazna. Kad su je pitali zašto se bavim gledanjem u karte, rekla je da bi prehranila svu decu.

Ljubica Adžović
foto: preentscreen/Youtube

Lažno su je optužili da se bavila trgovinom decom

Pred njenu smrt je greškom i previdom novinara agencije Tanjug bila objavljena vest o njenoj umešanosti u trgovinu decom. Ta vest je nakon provere i žustre reakcije porodice Adžović ubrzo demantovana, prenosi Wikipedija.org.

Emir Kusturica sa ćerkom Dunjom, Emir Kusturica
foto: preentscreen/Youtube

Emir Kusturica, koji je bio blizak saradnik i prijatelj Ljubice Adžović, izrazio je svoje duboko žaljenje zbog njene smrti. Rekao je da su snimanja bila najuzbudljivija iskustva u njegovoj karijeri. On je istakao da je Ljubica bila jedinstveni talenat i da je svaki kadar koji su zajedno snimili bio neprocenjivo iskustvo za njega kao reditelja.

"Ona je bi­la ta­le­nat ko­ji se ret­ko ra­đa. Vo­leo sam da sa­ra­đu­jem s Lju­bi­com.

Sva­ki sni­mlje­ni ka­dar bio je ne­po­no­vlji­vo uži­va­nje i is­ku­stvo za me­ne kao re­di­te­lja. Ža­lim zbog nje­ne smr­ti.", rekao je za Ljubicu Kusturica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs