UMRLA NA ISTI NAČIN KAO MAJKA, A 1. POLJUBAC DOŽIVELA NA FILMU S NJIM: Život Marije iz Žikine dinastije je pun ŠOK obrta

Tri godine je prošlo otkako nas je napustila čuvena Marija iz "Žikine dinastije", ali njene uloge je večno čuvaju od zaborava.

Celebrities
Autor:
UMRLA NA ISTI NAČIN KAO MAJKA, A 1. POLJUBAC DOŽIVELA NA FILMU S NJIM: Život Marije iz Žikine dinastije je pun ŠOK obrta
Rialda Kadrić Šebek, Foto: Printscreen You tube ExYu Show

Glumicu Rialdu Kadrić Šebek, najpoznatija po ulozi Marije iz "Žikine dinastije", krasio je veliki talenat i posebna energija, koju su gledaoci i osećali preko malih ekrana, gledajući je u secnama sada već kultnih ostvarenja. Iako je njena popularnost u jednom trenutku bila nemerljiva, odlučila je da spakuje kofere i ode u London. I tamo se brzo snašla - gradila je veom uspešno karijeru novinarke, da bi se na kraju zaljubila u psihoanalizu i posvetila svoj život tome.

Popularnost je stekla sa samo 14 godina glumeći u serijalu „Lude godine“. Mariju Todorović, kasnije Pavlović je igrala ukupno osam puta. Odigrala je još nekoliko manjih uloga, a početkom 90-ih godina je odustala od glume iako su joj predviđali uspešnu karijeru. Seli se u London gde je prvo radila kao novinar, a kasnije se specijalizovala za psihoanalizu. Kako bi mogla da pronađe zaposlenje završila je egzistencijalno-fenomenološku terapiju. U oktobru 2006. godine stekla je zvanje psihoterapeuta.

- Moja uloga je da stupim u kontakt sa klijentom u dijalog, istovremeno prateći dinamiku terapijskog odnosa i kako se nesvesni fenomeni manifestuju u tom kontekstu. Cenim da preduzimanje prvog koraka može biti zbunjujuće. Zbog toga smatram važnim naglasiti da je najmanje što možete očekivati pristup bez osude, stroga poverljivost i mogućnost razgovora u sigurnom okruženju - govorila je o svojoj drugoj velikoj ljubavi - psihoanalizi i radu sa klijentima.

Bilo je planirano da učestvuje u nastavku čuvenog serijala „Žikina dinastija”, veoma se radovala tom angažmanu i vraćanju u neka lepa vremena.

Od malih nogu u glumačkim vodama

Rođena je 14. juna 1963. godine u Beogradu. Do šeste godine je sa roditeljima živela u Ulici proleterskih brigada, preko puta Muzeja Nikole Tesle. Potom su se preselili u Ulicu Narodnog fronta, gde je živela sa roditeljima i bakom do odlaska u London. Pohađala je Osnovnu školu „Isidora Sekulić“ i bila član Dramske sekcije Radio Beograda. Imala je samo 13 godina kada je snimila svoj prvi film. Po završetku gimnazije, a pre upisa na fakultet mesec dana je provela u Parizu. Za tako kratko vreme je zavolela francusku prestonicu i verovala je da Potom je upisala studije Svetske književnosti u Beogradu.

Rialda Kadrić
foto: Printscreen You tube ExYu Show, Printscreen You tube Socne Vesti

Obeležile jugoslovensku kinematografiju 1 ulogom

Kao član Dramske sekcije Radio Beograda još kao devojčica je stekla prva znanja o glumi. Ipak, veliki trenutak se desio 1976. godine kada se prvi put pojavila na filmu. Sledeće godine je sa sjajnom glumačkom ekipom snimila film o odrastanju „Lude godine“. Premda je režiser planirao da to bude jedan film, veliko interesovanje publike i produkcije, navelo ga je na snimanje nastavaka.

Jednom prilikom Rialda je ispričala da je prvi poljubac u životu imala upravo u ovom legendarnom filmskom ostvarenju.

- Prvi put sam se u životu poljubila pred filmskim kamerama. I naravno da sam ja tu glumila zrelost, jer sam ja htela da pokažem da ja to sve znam. Ne savetujem, probajte bez filmskih kamera - rekla je tada glumica i dodala:

- To što sam ja možda izgledala zrelije, ili što neko dete i danas može da deluje zrelije, ili intelektualno, ne znači da emotivno to može da isprati - ispričala je u emisiji "Balkanskom ulicom".

Rialda Kadrić
foto: Printscreen You tube ExYu Show

Put u London na 30 godina

Kako bi usavršila znanje engleskog jezika 1984. godine je prvi put boravila u Londonu. Put ju je ponovo odveo u englesku prestonicu dve godine kasnije, ali tada je ostala više od 30 godina. Tamo se zaposlila i udala, a zbog te ljubavi je bila spremna da ostavi sve, napusti Srbiju zauvek i odustane od glumačke karijere.

Prvo je pisala radio kolumne o Londonu za Radio Beograd i Treći kanal Radio Televizije. Raspadom Jugoslavije i početkom krvavog sukoba, interesovanja slušalaca su se promenila, pa je Kadrićeva radila kao reporter i izveštač. Jedno vreme je honorarno radila na televizijskoj mreži Bi-Bi-Si (BBC), a potom i kao reporter „Glasa Amerike“ u Vašingtonu. 1999. godine se vratila u London.

Gubitak majke

Kada je počeo rat, majka joj iznenada umire na ulici u Beogradu. Taj nenadoknadivi gubitak i situacija u zemlji bili su dodatni razlozi da se ne vraća iz Engleske.

- Bila sam u Londonu na usavršavanju jezika. Tog 16. januara 1991. godine, kada je počeo rat u Zalivu, moja majka je iznenada preminula na ulici u Beogradu. Sedela sam u stanu u Londonu, gledala vesti, slušala o početku rata, kada me je zatekla ta vest. Aerodrom je bio zatvoren i nisam imala načina da se vratim kući. Jako sam bila vezana za svoju majku, a pošto nje više nije bilo, a rat i u bivšoj Jugoslaviji širio se celom zemljom, rešila sam da se vratim u London i tamo počnem neki novi život - rekla je tada Rialda, koja nikada nije prebolela majčinu smrt.

Gledaoci, saradnici, neki novi autori koji je vole i pamte, svi oni koji behu ujedinjeni u nadi da će “Bobina Marija” nanovo zablistati na filmskom platnu – ostali su šokirani vešću o njenom iznenadnom odlasku. Umesto da uživamo u reprizama njenih legendarnih rola, ostajemo poraženi neumoljivim rediteljskom potezom – Života, koji joj je namenio “reprizu” tragičnog kraja njene sopstvene majke.

Rialda je preminula iznenada 25. januara 2021. godine u 58. godini života od posledica srčanog udara na ulici u Atini.

Imali smo prilike da je gledamo u ostvarenjima kao što su: "Moljac", "Ćao, inspektore", "Lepotica iz Amhersta", "Šest dana juna", "Suncokreti".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs