BILA JE NA ČELU POZNATE KOZMETIČKE IMPERIJE I NAJBOGATIJA ŽENA NA SVETU: Aferom s čuvenim PREDSEDNIKOM šokirala je svet

Čuvena vlasnica Loreala bila je Lilijen Betenkurt, čij život su obeležili skandali.

Celebrities
Autor:
BILA JE NA ČELU POZNATE KOZMETIČKE IMPERIJE I NAJBOGATIJA ŽENA NA SVETU: Aferom s čuvenim PREDSEDNIKOM šokirala je svet
Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Lilijen Betenkurt rođene je 1922. godine u Parizu, a već od svoje 15. je učila porodični posao.

Godine 1950. Lilijen je dodala novo poglavlje svom životu udajom za Andrea Betenkurta, koji će kasnije umešati prste u politiku, što će se odraziti i na njen život i reputaciju. Imala je sve - bogatstvo, moć i priličan deo skandala.

Bila je najbogatija žena na svetu, čija se imovina procenjivala na gotovo 45 milijardi dolara, bila je prijateljica s predsednicima, dužnosnicima, kraljevima, u svojim rukama držala najveću kozmetičku firmu, te vodila najbogatiju francusku filantropsku fondaciju. Dug život završila je u devedesetpetoj godini života, a njeno ime i danas se povezuje sa skandalom koji je svojevremeno potresao Francusku, aferom koja je zahvaljujući francuskoj trodelnoj dokumentarnoj seriji "Milijarderka, batler i ljubavnik" ponovno u žiži interesovanja.

Lilijen Betenkurt, Lilijan Betankurt
foto: PATRICK KOVARIK / AFP / Profimedia

Preminula je 2017. u 94. godini, čime je okončana era ispunjena bogatstvom od 44 milijarde dolara i životnim pravnim i porodičnim dramama.

Lilijen je preminula pod misterioznim okolnostima. Kažu da je mirno napustila ovaj svet dok je spavala, ali tačan razlog njene smrti ostaje tajna, jer njena porodica želi da to ostane u tajnosti.

Još 2011. godine otkriveno je da se deceniju borila sa demencijom i Alchajmerom. Kao najbogatija žena na svetu i ona koja sedi na vrhu L'Oreal carstva, njeno poslednje zbogom došlo je u njenom domu u Neuilliju.

Lilijen Betenkurt
foto: GERARD FOUET / AFP / Profimedia

Kako je postala enormno bogata?

Kada je njen otac preminuo 1957. godine, Lilijen je nasledila celokupno kozmetičko carstvo, garantujući joj doživotni finansijski uspeh.

Kao šef L'Oreal-a dovela je brend do neverovatnih visina, postavši najveća kozmetička kompanija ikada. U trenutku smrti, na svom bankovnom računu imala je neverovatnih 44,7 milijardi dolara, što je čini 13. najbogatijom osobom na svetu.

Ali onda se njeno bogatstvo uplelo u "aferu Betankur", gde su mnoge kontroverze i navodna eksploatacija oko njenog nasleđa od 44 milijarde dolara izašle na videlo, što je dovelo do toga da je ceo njen put bio uprljan skandalima, posebno svim pravnim i novčanim nevoljama koje su usledile. njen nezamisliv uspeh.

Lilijen Betenkurt
foto: GERARD FOUET / AFP / Profimedia

Njena sahrana bilka je mala i skromna, baš kako je njena porodica želela.

Skandali

Lilijen je mnogo mlađeg umetnika François-Marie Baniera obasipala poklonima, nekretninama te milionima dolara. Kada je njena ćerka posledično pokrenula istragu o tome, sve je rezultiralo aferom koja je uzrokovala i politički sunovrat nekadašnjeg francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija, piše Vanity Fair.

Tada osamdesetosmogodišnja ćerka, osnivača L‘Oréala, spomenutom piscu, umetniku i fotografu, dakle, poklanja darove u vrednosti od više od milijardu dolara. Njena ga ćerka, koja je s bogatom majkom u zategnutim odnosima još od tinejdžerskih dana, 2007. tuži zbog navodnog iskorištavanja Lilijenine slabosti. Takođe, Lilijenin batler Paskal potajno snima njene razgovore s finansijskim savetnicima. Snimci, koji su procurili u javnost, ukazivali su na poreznu prevaru, upitno vlasništvo nad tropskim otokom te potencijalno ilegalne odnose s francuskim predsednikom, čiju je kampanju delomično finansirala upravo bogata naslednica. Delom ove neverovatne priče je i ključni svedok - Lilijenina ćerka, koja prominentnog člana vlasti optužuje da je u predsednikovo ime primio 195.000 dolara u gotovini. No dolazi do obrta koji ruši verodostojnost svedoka - a to je otkriće da je od Lilijenine ćerke primila 515.000 dolara.

Lilijen Betenkurt
foto: Kathleen Blumenfeld / Roger Viollet / Profimedia

Batlerovi snimci i računovotkinjino svedočanstvo

Sadržaj batlerovih snimaka razotkrio je više od 100 miliona dolara na dva neprijavljena švajcarska, bankovna računa, te neprijavljeni otok na Sejšelima, aluzije na strategije izbegavanja plaćanja poreza te povezanost sa Sarkozijevom Vladom, te ministrom Erikom Voertonm i njegovom suprugom Florens.

Snimci, među ostalim, piše Vanity Fair, svedoče Maistreovoj nameri da švajcarski novac gospođe Betenkurt preseli u "Hong Kong, Singapur ili Urugvaj....kako bi bila mirna". Pretpostavka je da je to podrazumevalo da ne bi trebala brinuti da će francuski porezni obveznici saznati za njen neprijavljen novac u Švajcarskoj, koja je prethodno ishodila dogovor s Francuskom, SAD-om te Velikom Britanijom, prema kojem su se delile informacije o vlasnicima računa iz spomenutih država.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs