JEZIVA SUDBINA GLUMCA KOJI JE IGRAO VUKA KARADŽIĆA: Sahranio trudnu verenicu, a glumu zamenio čišćenjem kafana

Život srpskog glumca Borivoja Kandića, koji je preminuo pre tri godine u 59. godini obeležile su usponi i padovi

Celebrities
Autor:
JEZIVA SUDBINA GLUMCA KOJI JE IGRAO VUKA KARADŽIĆA: Sahranio trudnu verenicu, a glumu zamenio čišćenjem kafana
Borivoje Kandić, Foto: preentscreen/Youtube

Borivoje Kandić, poznat po svojoj izvanrednoj glumačkoj veštini, bio je svetla zvezda na umetničkom nebu Srbije. U jednom trenutku, činilo se da nema granica njegovom uspehu, a mnogi su ga smatrali jednim od najdarovitijih glumaca svoje generacije. Njegovo ime je bilo sinonim za kvalitet u svetu filma, televizije i pozorišta tokom devedesetih godina.

Borivoje Kandić je briljirao na filmskom platnu, donoseći svojim ulogama dubinu i autentičnost. Njegova sposobnost da se potpuno prepozna s likom koji tumači ostavljala je publiku bez daha.

Niz zapaženih uloga u filmovima različitih žanrova postavio je temelje njegove izuzetne karijere. Bilo da je tumačio dramatične uloge sa složenim emocionalnim nijansama ili se isticao u komičnim likovima, Borivoje je ostavljao neizbrisiv trag u svakom projektu.

Borivoje Kandić
foto: preentscreen/Youtube

Njegova glumačka virtuoznost nije se zaustavljala samo na velikom platnu. Televizija je takođe bila oblast gde je sijao. Borivoje Kandić je bio lice koje je privlačilo gledaoce u brojnim popularnim serijama. Njegova harizma dovodila je brojne fanove pred male ekrane, a njegovi nastupi su se prepričavali i analizirali u mnogim domaćim medijima.

Pored toga, Borivoje Kandić je ostavio dubok trag u svetu pozorišta. Njegova izvođenja na pozornici bila su istinska umetnička iskustva. Publika je bila očarana njegovim interpretacijama klasičnih i savremenih dramskih dela, a kritika ga je hvalila kao virtuoza pozorišne umetnosti.

Veliki talenat srpskog glumišta

Međutim, kako to često biva u životu, sudbina je pripremila teške izazove za ovog talentiranog umetnika. U kasnijim godinama njegovog života, nizali su se tragični događaji koji su duboko uticali na njega. Borivoje Kandić je suočavao s ličnim i profesionalnim izazovima koji su ga stavili pred teške iskušenike.

Borivoje Kandić
foto: preentscreen/Youtube

Borivoje Bora Kandić, najpoznatiji po svojoj ulozi Vuka Karadžića u istoimenoj seriji, rođen je 1961. godine u Mostaru. Njegova porodična pozadina bila je duboko povezana s umetnošću, jer je njegov otac, Miloš, imao angažman kao glumac u pozorištu u Mostaru. Može se reći da je umetnost i gluma bila neizbežna sudbina za mladog Boru.

Nakon završetka srednje ekonomske škole u Zemunu, odlučio se posvetiti svojoj strasti - glumi. Upisao je glumu u Novom Sadu, gde je stekao osnovna glumačka znanja pod mentorstvom Branka Pleše. Paralelno s tim, primljen je na prestižnu Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasu Arse Jovanovića, gde je proveo ostatak svojih studija. Bora je već tada pokazivao izuzetan talenat i posvećenost umetnosti glume.

Međutim, prava slava stigla je Bora Kandića 1987. godine kada je dobio ulogu mladog Vuka Karadžića u istoimenoj seriji koju je režirao Đorđe Kadijević. Ova serija se brzo izdvojila po svom kvalitetu i originalnosti, obarajući sve rekorde gledanosti u tadašnjoj Jugoslaviji. Bora je očarao publiku svojom autentičnom interpretacijom ovog istorijskog lika, a njegova uloga u Vuk Karadžić ostala je zapamćena kao jedna od najboljih u domaćoj televizijskoj produkciji.

Pre nego što je stekao slavu kao Vuk Karadžić, Bora je imao nekoliko manjih uloga u filmovima kao što su "Varljivo leto" i "Šećerna vodica". U "Varljivom letu" igrao je druga Slavka Štimca u nezaboravnoj sceni udvaranja Čehinjama, dok je u "Šećernoj vodici" tumačio ulogu prijatelja Sonje Savić.

Borivoje Kandić
foto: preentscreen/Youtube

Kroz kasne osamdesete i devedesete godine, Bora je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je nastavio svoj rad na sceni i dodatno se usavršavao kao glumac.

Niz nesrećnih događaja velikog glumca

Nažalost, nakon izvanrednog uspeha kao Vuk Karadžić, karijera Borivoja Kandića nije išla onako kako je planirao. Nije dobijao velike uloge, a neke je čak odbio. To je bio period velikih promena u njegovom životu. 1998. godine odlučio je da napusti Srbiju i otisne se u Australiju sa svojom suprugom. Nažalost, ova ljubavna priča nije imala srećan kraj, jer se njegova supruga zaljubila u drugog muškarca, Italijana. Bora se vratio u Srbiju kako bi se posvetio svojoj majci, koja je bila bolesna. Poslednja želja njegove majke bila je da još jednom vidi svog sina, a Bora je tu želju ispunio.

Život Borivoja Bore Kandića bio je ispunjen usponima i padovima, ali će zauvek ostati upamćen kao talentovani glumac koji je svojim izvanrednim nastupima obogatio domaću umetničku scenu i ostavio dubok trag u srcima svoje publike.

Život Borivoja Bore Kandića obeležila je duboka tuga i tragedija, a teška sudbina ga je pratila tokom čitavog njegovog života, ostavljajući dubok trag na njegovoj duši. Na početku njegove karijere, dok je snimao seriju "Vuk Karadžić," doživeo je gubitak koji će ga pratiti zauvek.

Njegova najveća ljubav, Ana Prenk, njihovo poznanstvo datira još iz osnovne škole, bila je osoba koju je Bora smatrao svojom sudbinom. Planirali su venčanje, ali sudbina im je pripremila surove udarce. Ana je preminula dok je Bora držao u naručju. Bila je trudna u trenutku svoje smrti, što je dodatno pojačalo bol ovog gubitka. Ta tragedija duboko je potresla Boru i ostavila ga u velikim životnim traumama. Njegova bol bila je toliko duboka da više nikada nije poželeo da ima dete. Ova teška nesreća dogodila se tokom vožnje kada su se vraćali iz Sombora. Auto u kojem su bili s prijateljem za volanom se prevrnuo na oštroj krivini, i Ana je izgubila život zbog povrede vrata.

Nakon ovih teških gubitaka i traumatičnog iskustva, Bora je suočio s nizom izazova u svom životu. Njegova glumačka karijera nije napredovala onako kako je planirao, što je dodatno otežalo njegov život. . Borio se s brojnim ličnim i profesionalnim preprekama.

Kasnije u životu, Borivoje Kandić je pronašao zaposlenje u jednoj kafani na Zelenom vencu u Beogradu. Svako jutro, pre osam sati, dolazio bi i pomagao prijatelju u kafiću. Njegova svakodnevna rutina uključivala je čišćenje, pripremu stolova i brigu o gostima. Iako ovo nije bila značajna pozicija, Bora je našao smisao i jednostavnost u svom radu. Osim toga, ovo društvo mu je pružilo malo naknade i priliku da održava društvene kontakte.

Nažalost, Borivoje Bora Kandić je preminuo 2020. godine, ostavljajući za sobom život ispunjen nedaćama i izazovima. Imao je samo 59 godina u trenutku smrti, njegov život bio je duboko obeležen gubicima i traumom, a njegova uloga u seriji "Vuk Karadžić" ostaje trajna uspomena na ovog talentiranog glumca koji je imao svoje svetle trenutke u svetu umetnosti, prenosi Nova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs