ARAPSKA PRINCEZA HIDŽAB ZAMENILA KRATKOM SUKNJOM I NAPRAVILA HAOS: Navukla je gnev naroda, a svi se pitaju samo JEDNO

Dina je pravi primer da je skoro sve u životu moguće ukoliko se borite za to, ona je danas uspešna poslovna žena i uticajna figura u svetu mode.

Celebrities
Autor:
ARAPSKA PRINCEZA HIDŽAB ZAMENILA KRATKOM SUKNJOM I NAPRAVILA HAOS: Navukla je gnev naroda, a svi se pitaju samo JEDNO
Saudijska princeza ruši sve stereotipe i živi kako želi., Foto: Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Saudijska princeza Dina Aljuhani Abdulaziz jedna je od onih odvažnih žena koja ruši sve stereotipe i živi baš onako kako želi. Arapska Keri Bredšo je postala globalno popularna baš iz razloga što krši stroga šerijatska pravila.

Predstavlja pravi primer kako se u životu treba boriti za ono što vas čini srećnim bez obzira šta vam društvo nametalo.

Princeza Dina, Dina Abdulaziz al Saud
foto: Tommaso Boddi / Getty images / Profimedia

Saudijska Arabija je i dan danas priča za sebe, dok u Emiratima žene mnogo slobodnije žive, ovde je priča drugačija jer u nekim delovima možete biti sankcionisani ukoliko vam viri i pramen kose ispod hidžaba.

Još kao dete princeza Dina je pratila svog oca na putovanjima između zemalja Bliskog istoka i Sjedinjenih Država, a kasnije je i studirala na nekoliko američkih univerziteta. Rodila se u izobilju svega ali je odbila da sledi stroga arapska pravila. Odbila je hidžab.

Dina Abdulaziz, Princeza Dina
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Tokom studija je upoznala princa Sultana, za kog se udala 1998. godine, a u braku su dobili ćerku i sinove blizance. Kraljevski par je veći deo svog života proveo zajedno u Njujorku, ali porodica poslednje četiri godine živi u Rijadu.

Dina je sve samo ne tipična princeza jer za razliku od drugih supruga monarha i prinčeva, ona je i uspešna poslovna žena i zaista uticajna figura u svetu mode. Dve uzastopne godine Njeno Visočanstvo se nalazi na uticajnoj listi BoF 500 (lista od 500 ljudi koji definišu vektor globalne modne industrije, prema The Business of Fashion), prenosi Wanted.rs

Princeza Dina, Dina Abdulaziz
foto: Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Konzervativna javnost u Saudjskoj Arabiji zamera što se princeza ne pokriva burkom kao ostale njene sunarodnice, ali ona kršenje šerijatskih zakona pravda svojim pravom na izbor.

Dina je među prvima razbila stereotip da arapske dame, sa viškom finansijskih sredstava, pate od nedostatka dobrog ukusa.

"Žene u Saudijskoj Arabiji još od kasnih šezdesetih vode računa o modi i kupuju jedinstvene modne komade. Ne pričaju o tome, ne pokazuju drugima, ne fotografišu se jer se to smatra vulgarnim", rekla je ona jednom prilikom.

Princezin upečatljiv modni stil je izdvaja od drugih žena iz sveta mode u velikom modnim centrima poput Milana, Pariza i Njujorka. Njen zaštitni znak je uredno stilizovana kratka kosa, ekscentrični autfiti i naglašena ženstvenost.

Uspela je da očara i čuvenog dizajnera Kristijana Lobutina da po njoj nazove i jedan par svojih cipela, to vam svedoči o njenom uticaju u svetu mode.

Princeza Dina, Dina Abdulaziz
foto: Dvora / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osim što ima kraljevske dužnosti, Dina je i poslovna žena i vlasnica butika ekskluzivne garderobe.

"To je jedinstven i poseban koncept butika. Nije to samo mesto gde možete kupovati, već se i inspirisati i obrazovati, da li tako što ćete posmatrati naše odevne kombinacije ili gledati modne pokretne slike koje puštamo sve vreme" , izjavila je Dina svojevrmeno za Vogue.

"Obično nosim majicu "Prada", cipele "Miu Miu", torbu "Hermes", suknju "Proenza Schouler". Ogrlica je "Lanvin", a sat je "Cartier" , otkrila je Dina kako izgleda njena uobičajena odevna kombinacija sa omiljenim brendovima.

Princeza Dina al-Juhani Abdulaziz, Princeza Dina
foto: Abrams/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Doživela je veliki uspeh nakon prve naslovnice Vogue-a za koju je pozirala poznata manekenka, Điđi Hadid. Časopis se brzo popeo na vrh popularnosti u arapskim zemljama, ali je nakon drugog izdanja šokirao svet, otpustivši mladu i talentovanu Dinu.

"Nisam dala otkaz, već sam ga dobila. Nisam pristajala na kompromise koji su traženi od mene", izjavila je princeza. Kao glavni razlog navode da nije ispoštovala glavne urednike koji su je opominjali da radi sve u skladu sa čitaocima, dok njoj to nije bila, kako objašnjavaju, interesna sfera.

Ovaj pad nije joj slomio krila, već je dodatno ohrabrio da se ne povlači i ne odustaje. Odlučila je da se usredsredi na svoju strast za modom koja ju je vodila od malena i učini nešto sa svojim velikim idejama. Usredsredila na sopstveni biznis i karijeru i time postala prava inspiracija ženama jer je sama sebi otvorila vrata uspeha.

Konačno, plan na papiru postaje plan na delu. Otvara agenciju za talente, koja se probila na svetskom tržištu. Biznis sa svojom modnom linijom započela je još pre rada u časopisu, a nakon otkaza proširila ga je na globalno tržište.

1 / 10 Foto: JP PARIENTE / Sipa Press / Profimedia

Dina je danas majka, princeza i uspešna poslovna žena koja je ispunjena na svim poljima. Životnu sreću je pronašla u svom suprugu, princu Sultanu bin Fahdi, sa kojim ima uspešan brak koji je krunisan sa troje dece.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs