JEZIVA TRAGEDIJA PREOKRENULA MU JE ŽIVOT I ZAUSTAVILA KARIJERU: Najmisterioznijeg kantautora u Jugi svi su OBOŽAVALI

Miladin Šobić je krajem 70-ih godina prošlog veka bio je jedan od najboljih, ali i najmisterioznijih kantautora bivše Jugoslavije.

Celebrities
14:08h Autor:
JEZIVA TRAGEDIJA PREOKRENULA MU JE ŽIVOT I ZAUSTAVILA KARIJERU: Najmisterioznijeg kantautora u Jugi svi su OBOŽAVALI
Gde je danas i šta radi Miladin Šobić?, Foto: Printscreen/youtube

Miladin Šobić ostaje nerešiva enigma jugoslovenske rok muzike, od svojih početaka do naglog povlačenja sa muzičke scene iako su mu prognozirali veliku karijeru, poput one koju je imao Đorđe Balašević.

Neki su ga nazivali i jugoslovenskim Bob Dilanom. Sve je počelo u Onogoštu, odnosno Nikšiću 7. januara 1956. godine. Srednju školu je završio u rodnom gradu, a potom je otišao u Dubrovnik da studiram turizam i tu počinje njegova muzička karijera.

Neki su ga nazivali i jugoslovenskim Bob Dilanom
Neki su ga nazivali i jugoslovenskim Bob Dilanom foto: PrintscreenJutjub/Miladin Šobić

Prvi album „Ožiljak“ objavljuje 1981. godine, a iduće „Umjesto gluposti“.

U leto 1982. “Umjesto gluposti” nedeljama se držao u vrhu top-liste albuma sarajevske porodične revije Ven. U Bosni i još nekim krajevima prodavao se bolje od Azrinih “Filigranskih pločnika” i na kraju je dogurao do platinastog tiraža.

A onda kada je bio na vrhuncu popularnosti zadesila ga je velika tuga

Šeherezada, sestra Miladina Šobića, otprilike u vreme izlaska drugog albuma teško se razbolela i on je zaustavio sve svoje aktivnosti. Ostaće legendarna priča o tome da mu je ponuđeno snimanje dueta sa slavnim Lajonelom Ričijem i da je Šobić odbio dok mu sestra ne ozdravi. Nažalost, ubrzo je preminula.

Miladin se zbog velike porodične tragedije povukao sa scene
Miladin se zbog velike porodične tragedije povukao sa scene foto: Printscreen Youtube / Miladin Šobić

Kantautor je već bio snimio pesme za svoj treći album, koji je pod nazivom “Barutana ljubavi” čekao na objavu. Ni on se nikada nije pojavio. Puno kasnije neke od neobjavljenih pesama procurile su na internet, a jedan od njih je, “Ašik Ajša” stekao je kultni status među Šobićevim fanovima.

U godinama koje su sledile sporadično su se mogle čuti škrte informacije iz njegovog života koji je nastavio da vodi u rodnom Nikšiću. Pričalo se kako je nestao bez traga, da je postao monah, da se osamio na planini… Neki su tako tvrdili da je postao pastir, a drugi da je u međuvremenu preminuo.

No, nikada se nije vratio. Porodična tragedija trajno je prekinula njegovu, dotad, sjajnu karijeru. Informacija koja je medijima potvrđena od strane Šobićevog rođaka Vanje Radovanovića jeste da je 2013. godine Šobić doživio moždani udar, koji mu je onemogućio komunikaciju.

Vanja je medijima rekao da je tačno da je Miladin u bolnici i dodao i da se muzičar dobro oporavlja. Dodao je i da Miladin stvara, no u tišini, izvan očiju javnosti. Dobio je 2017. godine u Crnoj Gori i status istaknutog kulturnog stvaratelja, a on se na dodeli i pojavio.

Miladin Šobić danas
Miladin Šobić danas foto: Printscreen/youtube

Uprkos tome, misterija Miladina Šobića živi i dalje. Jednostavnost njegovog izražaja i činjenica da iza njegovog nestanka plovi aura tajne, učinili su ga privlačnim i popularnim i kasnijim generacijama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs