SLAVNI GLUMAC BIO JE ZAVISNIK O HEROINU, A ZAVRŠIO JE I NA PSIHIJATRIJI: Teška i potresna životna priča Feđe Štukana

Glumac Feđa Štukan zadivio je ulogom u seriji Nečista krv, a svoju životnu priču opisao je u autobiografiji.

Celebrities
Autor:
SLAVNI GLUMAC BIO JE ZAVISNIK O HEROINU, A ZAVRŠIO JE I NA PSIHIJATRIJI: Teška i potresna životna priča Feđe Štukana
Teška životna priča Feđe Štukana, Foto: Printscreen/youtube/ This and That Productions

Glumac Feđa Štukan zadivio je domaću publiku ulogoma u seriji "Nečista krv" i " Klan", a napisao je i autobiografsku knjigu "Blank" za koju je rekao da nikad nije ni trebala biti objavljena pa je, misleći da to niko nikad neće čitati, imao slobodu da napiše sve.

Glumac je ovu knjigu napisao na nagovor Anđeline Džoli i Breda Pita kao moguću građu za igrani film.

Štukan opisuje kako je biti snajperista u specijalnim jedinicama u ratu, beskućnik i heroinski zavisnik, kao i glumac holivudske "A" produkcije.

Feđa je napisao autobiografiju pod nazivom Blank
Feđa je napisao autobiografiju pod nazivom Blank foto: Kurir TV

"Ubio sam pticu kad sam bio klinac, vazdušnom puškom i nije mi dobro zbog toga ni dan danas, posebno zadovoljstvo u pucanju četniku u glavu je bilo to što je “četnik.” Mržnja kojom sam bio zadojen detaljno je opisana u BLANK-u, adrenalin se peo do, do tad neviđenih nivoa, čitav organizam, svaki atom, je vibrirao mržnjom. Situacija u koju sam doveden me je menjala a oružje me činilo moćnim.

Neuravnotežena hemija u mozgu je stvarala poremećaje. Dobio sam nagon da ubijem ali srećom, nisam bio precizan. Samo to što sam pucao da lišim života drugo živo biće je za mene već dovoljno strašno. Nakon što sam sam promašio čoveka na kojeg sam pucao, shvatio sam da sam zreo za ludnicu," ispričao je Štukan svojevremeno za NIN.

Posle više od godinu dana na frontu, odlučio je da se „napravi lud" kako bi izašao iz vojske. „Tvrdio sam da čujem glasove i da imam želju ubiti saborce", kaže i dodaje da je sve to bila gluma. Feđa se ubrzo zaista i našao na psihijatriji, na kojoj je proveo jedanaest meseci.

Feđa je imao zapaženu ulogu u seriji 'Nečista krv'
Feđa je imao zapaženu ulogu u seriji "Nečista krv" foto: Printscreen/youtube

Kaže da je prva tri meseca uglavnom ležao, vezanih ruku i nogu i primao je lekove koji su mu „potpuno promenili ponašanje".

„Nepodnošljivo je šta se u glavi dešava, nemaš čistu svijest, ne možeš normalno ni da hodaš, ni da jedeš", rekao je Feđa za BBC na srpskom.

Tvrdi da mu je terapija ukinuta na njegovu molbu, vikendima je odlazio kući. Po izlasku iz ustanove, postao je član benda Almanah, sa kojim je maja 1995. otputovao u Nemačku da snimi album na poziv Katoličke crkve.

Kaže da je tamo počeo „intenzivno da se drogira", što se nastavilo kada je 1996. vratio u Sarajevo. To je potrajalo narednih pet godina, a kada je ostavio heroin počeo je „intenzivno da pije" i tako još pet godina.

Okrenuo je potom novi list.

Magistrirao sam glumu, postao pilot, padobranac i motociklista, oženio sam se i dobio ćerku - to vam je život moj", rekao je Štukan za BBC na srpskom.

Ne stidim se prošlosti i onoga što sam radio, važno je da su promene moguće", kaže.

Živi u Sarajevu, odakle ga je glumačka karijera nekoliko puta odvela u Holivud. Pojavio se u nekoliko holivudskih filmova - Kursk - poslednja misija (2018), Savršen dan (2016) i Dete 44 (2015).

Ipak, kaže da je najponosniji na ulogu koju je ostvario u Srbiji, u seriji „Nečista krv", za koju je morao da savlada „kako da govori srpski sa albanskim naglaskom".

Feđa Štukan
foto: Kurir TV
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs